objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Petek, 21. september 2007 ob 12:14

Petek dan žalovanja zaradi poplav
Škoda torkove ujme, v kateri je umrlo šest ljudi, naj bi znašala vsaj 200 milijonov evrov
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Škoda torkovega katastrofalnega neurja po prvih ocenah znaša 200 milijonov evrov, največ škode pa je na stanovanjskih objektih in vodotokih. Potem ko je neurje v torek opustošilo območja Celja, Železnikov in Nove Gorice, na vseh prizadetih območjih odstranjujejo posledice ujme. Prve ukrepe za odpravo posledic poplav je sprejela tudi vlada, ki je med drugim sprejela sklep, da se ta petek razglasi za dan žalovanja v spomin na šest smrtnih žrtev ujme.
Predsednik vlade Janez Janša je dejal, da škoda po torkovem neurju močno presega proračunske rezerve, ki jih je vlada že namenila za odpravo posledic. Slovenija bo prvič po vstopu v EU, unijo zaprosila tudi za pomoč pri odpravi posledic vodne ujme, in sicer za sredstva iz Evropskega solidarnostnega sklada. Slovenija mora za tovrstno pomoč zaprositi najkasneje v desetih tednih od prvega dne nesreče, do pomoči pa je država upravičena, če skupna škoda znaša več kot 164,3 milijona evrov. Slovenija pa lahko prejme pomoč tudi za zaščito bolnišnice Franje pred morebitno nadaljnjo škodo.Premier je obenem pozval občinske komisije, naj čim prej ocenijo nastalo škodo, ki jo mora potrditi državna komisija. Na podlagi tega bo okoljsko ministrstvo nato pripravilo program za odpravo posledic neurja v čim krajšem možnem času. Vlada je okoljskemu ministrstvu na četrtkovi seji naložila tudi pripravo začasnega programa pomoči, ki ga bodo dopolnjevali do priprave končnega programa. Ministrstvo za gospodarstvo pa mora pripraviti poseben program za dodelitev pomoči prizadetim gospodarskim družbam.
Po Sloveniji se sicer nadaljuje odstranjevanje posledic ujme. Na terenu prebivalcem s 135 vojaki pomaga tudi vojska. Na območju reševanja sodelujejo z delovnimi stroji, cisternami za vodo in gorivo ter opremo za dekontaminacijo.
V Železnikih, ki so jih torkove poplave prizadele najhuje, se že od jutra nadaljuje reševanje in sanacija posledic nesreče. Na terenu je več sto članov civilne zaščite, vojske in gasilcev, ki odstranjujejo blato in mulj, ki ga je v stanovanjske hiše in druge objekte nanesla voda. Poplave v Železnikih so sicer vzele tri življenja. Še vedno ne deluje tudi tamkajšnji zdravstveni dom.
Z odstranjevanjem posledic torkovega neurja nadaljujejo tudi na severnem Primorskem. Do posameznih zaselkov in hiš se še vedno ni mogoče prebiti z avtomobilom. Škodo ocenjujejo na več milijonov evrov. Na Cerkljanskem, kjer je voda odnesla osem mostov, je brez cestne povezave še 16 hiš. Večina lokalnih cest je že očiščenih, vendar pa je voda praktično uničila vse makadamske ceste v severozahodnem delu občine.
Očiščena je že večina Cerknega, z izjemo individualnih hiša. Oskrba s pitno vodo je v občini še vedno motena, a naj bi težave z izjemo nekaj hiš, ki jim je odneslo rezervoarje, odpravili še danes, kljub temu pa priporočajo prekuhavanje vode. Na terenu so že komisije in geologi, ki ocenjujejo škodo. Samo na vodotokih in cestah - podatkov za stanovanjske hiše še ni - naj bi znašala šest milijonov evrov. Na Tolminskem bodo škodo začeli popisovati v petek, po prvih ocenah pa znaša slabe tri milijone evrov.
Na Celjskem ocenjujejo, da se bo odpravljanje posledic vodne ujme zavleklo še za nekaj dni. Po zadnjih podatkih je bilo v poplavah poškodovanih 2500 stanovanjskih objektov, 108 podjetij in 46 mostov, sprožilo pa se je tudi 79 plazov. Ukrep izrecne uporabe ustekleničene vode za pitje ni več potreben, voda pa se lahko uporablja za pitje po predhodnem prekuhavanju. Sicer zaradi pomanjkanja vode v sistemu na širšem celjskem območju še vedno prihaja do motene oskrbe z vodo.


Območje Celja je obiskal tudi minister za okolje in prostor Janez Podobnik. Kot je dejal, je edina rešitev za to poplavno zelo obremenjeno območje, celovita poplavna sanacija širšega območja porečja Savinje. Po njegovih besedah bi lahko protipoplavno varnost na tem območju zagotovili v dveh do treh letih, projekt pa naj bi bil "težak" več 10 milijonov evrov. Omenjeno območje je sicer obiskal tudi gospodarski minister Andrej Vizjak.
Za odpravo posledic neurja so se že zavzeli v nekaterih podjetjih in človekoljubnih organizacijah. Rdeči križ Slovenije bo iz sklada solidarnosti namenil 230.000 evrov za pomoč družinam, ki so bile prizadete zaradi deževne ujme. V NLB pa so na intranetu odprli akcijo zbiranja humanitarnih prispevkov. V prve pol ure so zbrali več kot 3000 evrov, prispevke pa bodo zaposleni v banki zbirali do 5. oktobra. Na ministrstvu za notranje zadeve pa so vladi predlagali oprostitev plačila upravnih taks osebam, ki jih je ta ujma prizadela, kar je vlada že sprejela.

Medtem so v največji slovenski zavarovalnici škodo torkovih neurij ocenili za zgodovinsko. Zavarovalnica Triglav bo za škodo, ki jo je povzročilo torkovo neurje, zavarovancem po prvih ocenah izplačala skupaj blizu 20 milijonov evrov odškodnin. "To je največja množična škoda v vsej zgodovini Zavarovalnice Triglav," je ocenil predsednik uprave zavarovalnice Andrej Kocič. Da gre za dogodek izjemnih dimenzij, potrjuje podatek, da v Triglavu pričakujejo približno 5000 prijav škod.

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša Janez Podobnik Andrej Vizjak Andrej Kocič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Petek dan žalovanja zaradi poplav