objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 1. oktober 2007 ob 09:06

Šternov volilni film gre na festivale
Uradni predsedniški kandidati imajo le še danes čas za izstop iz volilne tekme
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Uradni kandidati za predsednika države imajo le še danes čas, da se premislijo in izstopijo iz volilne tekme. Od torka dalje umik soglasja za nastop na volitvah, ki bodo po vsej državi potekale 21. oktobra, ne bo več mogoč. Državna volilna komisija bo predvidoma v torek z žrebom določila vrstni red na seznamu potrjenih kandidatur, ki bo enak tistemu na uradni glasovnici. Na letošnjih volitvah bo nastopilo najmanj kandidatov.
Kot zadnja je v sredo uro pred iztekom roka za vložitev vlog, kandidaturo Monike Piberl za predsednico države vložila zunajparlamentarna stranka Glas žensk Slovenije. Pravočasno so uspeli zbrati zahtevanih 3000 podpisov volivk in volivcev. Piberlova je morala kandidaturo dopolniti. Ob vložitvi namreč ni bilo razvidno, ali je bila seja odbora stranke, ki je potrdila njeno kandidaturo, sklepčna ali ne. Če jo bo volilna komisija potrdila, se bo pridružila uradnim šestim kandidatom. Državna volilna komisije je do izteka roka (26. septembra opolnoči) prejela sedem kandidatur. Kandidature Lojzeta Peterleta, Zmaga Jelinčiča Plemenitega, Mitje Gasparija, Danila Türka, Elene Pečarič in Darka Krajnca je že uradno potrdila.
Iz volilnega boja se je predčasno umaknilo sedem posameznikov, ki so želeli vstopiti v volilni boj kot neodvisni kandidati, vendar niso izpolnili osnovnih pogojev za vložitev kandidature, saj niso zbrali zadosti podpisov volilnih upravičencev ali državnozborskih poslancev. Najuspešnejši med temi medijsko neznanimi kandidati, brez pravih političnih izkušenj, je bil podjetnik Jože Andrejaš, ki je sicer zbral 3000 podpisov, vendar še vedno premalo za vložitev neodvisne kandidature. Za medijski šov je poskrbel svobodni umetnik Artur Štern, ki je ves čas nastopal kot "kandidat", ob umiku iz predsedniške tekme pa je sporočil, da gre za medijsko potegavščino, ki bo ovekovečena na filmskem traku kot dokumentarec v režiji Vojka Anzeljca in avtorja skrite kamere Francija Keka. Štern naj bi sicer uspel prepričati le 145 ljudi, da so se podpisali pod njegovo izmišljeno kandidaturo. Artur Štern je za naš portal povedal, da bo celovečerni dokumentarni film končan februarja prihodnje leto, poslal pa naj bi ga tudi na številne filmske festivale.
Težave pri zbiranju podpisov pa so botrovale temu, da so se iz predsedniške tekme umaknili še podjetnik Marjan Beranič, upokojenca Pavel Premrl in Marko Kožar, borec za okolje Jožef Horvat ter študent Matej Sedmak, poznan kot "peacehiker", ki je zbral 239 podpisov od zahtevanih 5000. Četrte volitve predsednika države bodo 21. oktobra. Če takrat noben izmed kandidatov ne bo prejel večine, bo 11. novembra sledil drugi krog, v katerem se bosta pomerila kandidata, ki bosta v prvem volilnem krogu prejela največ glasov.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Monike Piberl Lojzeta Peterleta Zmaga Jelinčiča Plemenitega Mitje Gasparija Danila Türka Elene Pečarič Darka Krajnca Jože Andrejaš Artur Štern Vojka Anzeljca Francija Keka Marjan Beranič Pavel Premrl Marko Kožar jožef horvat Matej Sedmak

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Šternov volilni film gre na festivale