objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 14. oktober 2007 ob 09:48

Gregor Golobič sredi oranžne konvencije parafraziral Kučana
Nova stranka Zares začela s Platonom, Sokratom in upokojeno bleferko Bernardo Jeklin
2007 Pozareport

Odpri galerijo

V Marmorni dvorani na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču se je v soboto začelo ob pol enajstih dopoldne. Na ustanovni konvenciji se je zbralo 400 članov in članic združenja Zares, v  novo politično stranko z enakim imenom pa se jih je včlanilo 326. Konvencijo je začel mariborski gledališki igralec in dobitnik Borštnikovega prstana Peter Ternovšek, ki je recitiral Platonovo sojenje Sokratu; po nekaterih informacijah naj bi Ternovškov uvodni tekst osebno izbral lider nove stranke Gregor Golobič. Potem je zbrane nagovoril predsedujoči kolegiju združenja, nepovezani poslanec in nekdanji minister LDS Pavle Gantar, ki je na kratko orisal pot in razloge za ustanovitev stranke.
Medklic: dvorana je bila na začetku nabito polna, tekom dneva pa se je dodobra izpraznila; konvencija se je namreč precej vlekla in bila na trenutke tudi zelo dolgočasna. Okoli kosila je izginil tudi Golobič in se vrnil šele tik pred razglasitvijo rezultatov. Menda je pripravljal prvi predsedniški govor.

Gantar in Lahovnik na odru
Kot je dejal Gantar, pot do konvencije ni bila tako lahka in preprosta, kot se zdi na prvi pogled. "Ustanovitev stranke zahteva veliko dela in priprav. Treba je vedeti, da danes nismo v osemdesetih let, ko so stranke rasle kot gobe po dežju. Politični prostor je razvit in vsakdo, ki hoče v njem tekmovati, se mora na to dobro pripraviti, sicer ga bodo velike ribe hitro pojedle." Po Gantarjevih besedah jih je k ustanovitvi nove stranke spodbudil predvsem velik odziv, na katerega so naleteli, ko so ustanovili združenje. "Ko smo napovedali, da želimo sodelovati v novem političnem projektu, ki se bo umaknil od političnih preigravanj smo naleteli na velik odziv in interes predvsem tistih, ki se do zdaj s politiko niso ukvarjali. Vse to nas je spodbudilo, da ustanovimo združenje, ki smo si ga zamislili kot prostor novih idej in prevetritve zdajšnje politike," je dejal Gantar. Dodal je še, da se danes niso zbrali na zadnjem dejanju združenja Zares, ampak na prvem koraku nove stranke.
Za Gantarjem je nastopil vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Matej Lahovnik. Po njegovo je ta dogodek korak k razumevanju tega, da se je na slovenskem političnem prostoru zgodil prepih, ki ga je v določeni meri povzročilo tudi združenje Zares. Lahovnik je povedal, da je bila poslanska skupina od svojega nastanka precej dejavna in tako nameravajo delovati tudi v prihodnje. Do konca mandata bodo poskušali odpirati teme, ki se jih ostali ne lotevajo.
Gantar in Lahovnik sta bila tudi edina poslanca, ki sta na konvenciji govorila. Gantar je za govorniški oder stopil celo večkrat. Kot zadnji govornik v debati o programski izjavi je na koncu rekel: "Bi jaz kar zaključil, preden me Majda Širca lastnoročno ne nažene z odra!"


Kdo bo zares fural stranko?!
Nato je prišel na vrsto statut, kjer pa ni minilo brez zapletov. Uvodno razpravo ob predlogu statuta je imel generalni sekretar združenja Bogdan Biščak, eden izmed avtorjev filozofije statuta, ki naj  bi prevevala novo stranko. Stranka naj bi bila odprta do vseh njenih članov, krajši mandati organov, ki jih predvideva statut, pa bodo po njegovem omogočali hitrejše zaznavanje in ukrepanje pri morebitnih anomalijah. Prvi člen statuta sicer določa, da bo polno ime stranke Zares - nova politika, skrajšano Zares. Po statutu mandat vseh organov stranke traja tri leta, svojo funkcijo pa opravljajo do izvolitve novih organov. Najvišji organ stranke je konvencija, ki jo sestavljajo vsi člani in članice stranke. Konvencija se sestaja enkrat letno, ko sprejme letno poročilo predsednika stranke za preteklo leto in predlog političnih usmeritev za naslednje leto. V primeru, da konvencija poročila predsednika ne potrdi, to avtomatično pomeni tudi njegovo nezaupnico. Statut določa, da ima stranka predsednika oziroma predsednico in najmanj dve podpredsednici oziroma podpredsednika. Vsi so izvoljeni na konvenciji. Vsi omenjeni so tudi člani sveta stranke, ki ga poleg njih sestavljajo še sekretar ali sekretarka stranke, predsedniki pokrajinskih odborov in kluba mladih, poslanci in poslanke, člani vlade in deset voljenih članov. Svet stranke zaseda po potrebi, najmanj pa enkrat mesečno. Poleg sveta statut predvideva tudi kolegij predsednice oziroma predsednika stranke, ki je posvetovalni organ. V njem sedijo predsednik, podpredsedniki, sekretar, predsednik sveta stranke in vodja njene poslanske skupine. Naši viri trdijo, da bo v tem maloštevilnem kolegiju zbrana vsa strankarska elita in skoncentrirana Golobičeva moč, sicer pa naj bi večino bodočih odločitev stranke sprejemala velika četvorka Golobič-Biščak-Gantar-Lahovnik. Tako imenovano drugo ligo strankinih vplivnežev pa naj bi sestavljali Janez Kopač, Roman Jakič, Majda Širca, Miha Kozinc, morda Samo Lozej in Ivo Vajgl (strašno si želi biti poslanec) ter kasneje seveda tudi Vika Potočnik. Dve podpredsednici in trije podpredsedniki večjega političnega vpliva v stranki ne bodo imeli in so kot novi obrazi bolj za okras, razen Andreja Rusa, ki velja za neuradnega ideologa Zares. Mimogrede, kolegij kot posvetovalni organ predsednika si je omislil tudi Borut Pahor, šef Socialnih demokratov.
Prav glede sestave sveta se je na konvenciji vnela polemika med člani podmladka nove stranke in njenimi starejšimi člani. Podmladek je namreč pri obravnavi statuta predlagal dopolnilo, po katerem bi bil član kolegija avtomatično tudi predsednik podmladka, čemur pa so nasprotovali nekateri starejši člani. Kljub pozivom (za mlade je na oder stopil celo Ivo Vajgl, svetovalec odhajajočega predsednika države Janeza Drnovška; po nekaterih informacijah naj bi Drnovšek, ko ne bo več predsednik države, aktivno podpiral Zares in se morda vanj celo včlanil), da je prerekanje o tem slaba popotnica novi stranki in da je mladim treba omogočiti vpliv na vodenje stranke, dopolnilo ni bilo sprejeto. Podrlo ga je 94 delegatov, toda 96 jih je bilo proti. Za mladega podpredsednika je želel kandidirati nekdanji predsednik ŠOU-a, Miha Ulčar, znan tudi kot organizator študentskih protestov proti vladi Janeza Janše, vendar ni smel, ker je za klub mladih prevladala starostna omejitev 29 let, on pa je kot starejši avtomatično odpadel. Bil je vidno razočaran. Zaplet je pomiril Golobič in predlagal, naj ima stranka namesto pet raje šest podpredsednikov, eden od njih pa bo predsednik kluba mladih v stranki.
Po premoru za kosilo so udeleženci ustanovne konvencije na volitve predsednika in petih podpredsednikov, med preštevanjem glasov pa so sprejeli posebno programsko izjavo stranke, ki poudarja svobodo, enakost in bratstvo. Kandidat za podpredsednika stranke Andrej Rus je v razpravi o izjavi uvodoma poudaril, da programska izjava temelji na konceptu nove politike, ki naj bi prekinila z obstoječim "pregretim strankarskim prerivanjem". Trenutno po njegovih besedah v slovenski politiki poteka boj vseh proti vsem, za kar je krivo dejstvo, da se od politike živi. Kot je še dejal, je treba prekiniti z delitvami na naše in vaše in začeti z delitvijo na dobre in slabe. Pod pojmom nova politika si Rus predstavlja življenje za politiko in ne stran od nje, obenem pa je poudaril tudi pomen delovanja v javnem interesu. Oglasila se je tudi nekdanja urednica Jane in Lady Bernarda Jeklin, ki je ugotovila, da jo zelo veseli, ker na konvenciji skoraj nikogar ne pozna, čeprav sicer pozna veliko ljudi (pozo, da na konvenciji skoraj nikogar ni poznala, je upokojena urednica sicer fino zblefirala, saj je kar mrgolelo znanih obrazov....). "To, da ne poznam veliko ljudi, pomeni, da je to neka nova družba, neka nova energija in novi ljudje, ko hočejo res nekaj spremeniti. To me zelo veseli." Po mnenju Jeklinove ni nobene tragedije v tem, da so se na konvenciji sporekli o tem, ali naj bo predsednik podmladka stranke avtomatično član kolegija predsednika ali ne. "To je povsem normalno in samo kaže na to, da smo odprta družba," je dejala Jeklinova. Ob tem je na ves glas pohvalila Golobiča, kako pametno je rešil konflikt.
Izjava sicer določa, da vrednote stranke izhajajo iz osnovnega liberalnega in svobodomiselnega okvira, ki poudarja svobodo, enakost in bratstvo. Stranka si bo kot piše v izjavi, zavzemala za transparentno politiko, pravičen družbeni razvoj, večjo konkurenčnost gospodarstva, odprto družbo, razvoj talentov in sodobno razvojno politiko. Na področju konkurenčnosti gospodarstva si bo stranka prizadevala za povečanje konkurenčnosti okolja. "Odpravili bomo monopole in povečali konkurenco na področju nemenjalnega sektorja. Vlogo države bomo zmanjšali neposredno z umikom države in paradržavnih inštitucij, kot sta Kad in Sod, iz lastniške strukture podjetij, prodaje kapitalskih deležev Kad in Sod pa bodo potekale z javnimi razpisi," je zapisano. Pri odpiranju družbe bo glavna skrb stranke socialni kapital oziroma vključenost vseh segmentov družbe. "Gospodarsko uspešnost in družbeno blaginjo presojamo po tem, koliko so na boljšem ranljive družbene skupine. Če se s povečanjem družbene blaginje ne izboljšuje njihov družbeni položaj, če ustvarjanje bogastva povečuje absolutne premoženjske razlike ter razlike v priložnostih in možnostih, se bomo zavzemali za ukrepe, ki bodo prispevali, da blaginja deluje v korist vseh," so zapisali v izjavi. Pri razvoju talentov si bo stranka zavzemala za lažjo dostopnost do šol, sodelovanje visokošolskih partnerjev in povečanje sredstev za raziskave in tehnološki razvoj, pri okoljski politiki pa za večjo obdavčitev naravnih virov energije, hitrejše zmanjševanje toplogrednih plinov in spremembo prometne politike.
Udeleženci ustanovitvene konvencije nove stranke Zares so za predsednika stranke po pričakovanjih izvolili nekdanjega generalnega sekretarja LDS Gregorja Golobiča. Od 191 članov je zanj glasovalo 186 članov konvencije (le pet glasov mu je zmanjkalo do 100-odstotne izvolitve). Na podpredsedniška mesta so bili izvoljeni samostojni podjetnik Peter Česnik, podjetnica Mojca Gabrovšek, predavateljica humane geografije Felicita Medved, Branko Lobnikar z mariborske Fakultete za varnostne vede in izredni profesor na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Andrej Rus.

Golobič parafraziral Kučana
Po izvolitvi je nastopil Golobič (njegov govor objavljamo v celoti) in poudaril, da se v Zares želijo uveljaviti kot nova, konkurenčna stranka na političnem trgu in ne napovedujejo "križarskega pohoda" proti nobeni izmed strank. Zaveda se tudi, da je njegova stranka z ustanovitvijo šele na začetku poti. "Sam sem v preteklosti pogosto dejal, da tisti, ki zmaga na volitvah v resnici zmaga šele takrat, ko znova dobi volitve. Zmaga je namreč vedno zmaga za nazaj in tako kot se šele z volitvami začenja resno in odgovorno delo, se tudi pri stranki delo začne šele, ko je ustanovljena.“ Po njegovih besedah stranko čaka težka in strma pot. "Spuščamo se na teren, ki je nevaren. Na teren, ki omogoča zdrs. Če kdo misli, da je pot k zmagi na naslednjih volitvah enostavna in samoumevna, se zelo moti. Če želimo vztrajati pri načelih, ki smo jih zapisali v program, potem bo treba veliko energije, da bomo ljudi prepričali, zakaj je to dobro za njih," je dejal Golobič. "Program ni spisek želja, ampak ga je treba povezati odznotraj, če želijo, da postane uresničljiv. Naša ambicija je postati in ostati verodostojen političen sogovornik, ki ve, kaj hoče in zakaj to hoče," je dejal Golobič in zaključil: "Danes je dovoljena realnost, jutri so na vrsti nove sanje!" Na tem mestu je parafriziral sloviti govor nekdanjega predsednika države Milana Kučana ob razglasitvi samostojnosti, nekaj ur pred začetkom osamosvojitvene vojne.
Z delom bodo v Zares začeli že jutri, je še povedal novi Golobič. Zdaj bo namreč treba konstituirati ostale organe stranke in jo organizirati na vseh ravneh. Sicer pa v Zares po besedah Golobiča nimajo namena "jemati" glasov ostalim strankam na levici, temveč si v prvi vrsti želijo, da bi na volitve prišlo več ljudi kot jih prihaja doslej. "Ne ukvarjamo se z nekim silnim napadom na volivce ostalih strank," je še povedal in dodal, da stranka na slovenski politični prostor prinaša konkurenčni prepih, kar je po njegovem dobro za vse stranke.
#video1#
Časnik Dnevnik zares brezplačno
Na ustanovno konvencijo je prišel tudi predsedniški kandidat Danilo Türk, v družbi svoje žene Barbare Miklič Türk in nagovoril člane konvencije. Tudi njegov govor, ki je bil, zanimivo, celo daljši od Golobičevega, objavljamo v celoti. Opazili smo tudi direktorja ljubljanskih Žal Bojan Lepičnika, direktorja Debitela Bojana Razdevška, odpadlega predsedniškega kandidata Jožeta Andrejaša (sedel je v zadnji vrsti), nekdanjo ljubljansko županjo Viko Potočnik, ki je sedela v peti vrsti (glej tudi rubriko Direktno), predsednika Liberalne akademije Darka Štrajna, nepovezanega poslanca Vilija Trofenika, ki pa ni (bil) član združenja Zares, predsednika odvetniške zbornice Miho Kozinca (pripravljal je vse pravne akte nove stranke in je sedel v četrti vrsti), ljubljanskega mestnega svetnika Petra Božiča, znano psihoterapevtko Gabi Čačinovič Vogrinčič, direktorja agencije Ninamedia Nikolo Damjaniča, predavatelja na ljubljanski Ekonomski fakulteti Tineta Stanovnika, zamenjano članico nadzornega sveta Filmskega sklada Marjetico Mahne, nekdanjega ministra za okolje in prostor Janeza Kopača, posebnega svetovalca ljubljanskega župana Sama Lozeja, nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo Simona Karduma, raperja Nikolovskega, na začetku pa se je naokoli smukal direktor GR Ante Madjar. Spet se je v športni majici pojavil še en Drnovškov svetovalec Maksimiljan Lavrinc, najbolj znani politični prestopnik Ciril Pucko pa je imel oranžno kravato, podobno kot Golobič in Gantar. Vsi člani konvencije so sicer imeli oranžne značke, na katerih je pisalo Znova. Davorin Terčon je edini od poslancev sedel v zadnji vrsti, medtem ko je nekdanji generalni sekretar LDS in mestni svetnik na Listi Zorana Jankovića, Roman Jakič, lep čas klepetal s publicistom Miho Kovačem.#video2#
Golobičev edini protikandidat, famozni Ivan Cencelj, je najprej sedel ob Golobiču, potem pa med kosilom izginil in popoldan ga ni bilo več kongresu. Še pred razglasitvijo rezultatov je čestital Golobiču in razlagal, naj stranka ne pozabi na malega človeka. Na koncu konvecije so se Gregor Golobič in podpredsedniki postrojili na odru ter pozirali fotografom, delegati pa so stoje zaploskali.
In še zanimivost za medijske analitike: ob vhodu na konvencijo so brezplačno delili časnik Dnevnik, ki velja za Golobičevo vplivno sfero.

#video3#
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Peter Ternovšek Gregor Golobič Pavle Gantar Gantar in Lahovnik na odru matej lahovnik Majda Širca Kdo bo zares fural stranko?! Bogdan Biščak Janez Kopač roman jakič Majda Širca Miha Kozinc Samo Lozej Ivo vajgl Vika Potočnik Andreja Rusa Borut Pahor Janeza Drnovška Miha Ulčar Janeza Janše Bernarda Jeklin Peter Česnik Mojca Gabrovšek Felicita Medved Branko Lobnikar Golobič parafraziral Kučana Milana Kučana Časnik Dnevnik zares brezplačno
Danilo Türk Barbare Miklič Türk Bojan Lepičnika Bojana Razdevška Jožeta Andrejaša Darka Štrajna Vilija Trofenika Petra Božiča Gabi Čačinovič Vogrinčič Nikolo Damjanića Tineta Stanovnika Marjetico Mahne Simona Karduma Nikolovskega Ante Madjar Maksimiljan Lavrinc ciril pucko Davorin Terčon Miho Kovačem Ivan Cencelj

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Gregor Golobič sredi oranžne konvencije parafraziral Kučana