objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 22. oktober 2007 ob 07:24

Janša: Preseneča in skrbi nas lahko nizka volilna udeležba
Golobič: Glasovnice iz tujine velikemu poražencu Peterletu ne morejo pomagati
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Po mnenju podpredsednika SDS in šolskega ministra Milana Zvera je na nekoliko slabši izid Lojzeta Peterleta, kot so ga nekateri pričakovali, vplivalo predvsem dejstvo, da se je celotna predvolilna tekma osredotočila na vprašanje, kdo bo zasedel drugo mesto. Po Zverovem mnenju ima zato Peterle v drugem krogu volitev še kar nekaj rezerve, za katero tudi verjame, da mu jo bo uspelo unovčiti. Zvera je nizka razlika med Peterletom in zasledovalci nekoliko presenetila, po drugi strani pa jo je tudi nekoliko pričakoval. "Celoten prvi krog volitev je potekal v znamenju bitke za drugo mesto, zaradi česar je bil Peterle prikrajšan za precej medijske pozornosti. To je na koncu očitno najbolj vplivalo na njegov izid," je dejal Zver. Po njegovem mnenju so poleg večje medijske pozornosti, ki jo bo deležen v drugem krogu, Peterletova glavna rezerva volivci, ki niso odšli na volitve. "Njegova glavna naloga zato bo, da prepriča te volivce, da gredo na volitve." Po njegovi besedah so zdaj karte ponovno premešane. "Upam, da se glasovi iz enega tabora ne bodo enostavno prenesli v drugega in da se bodo ljudje odločali po svoji vesti in svojem prepričanju. Glede na to, da je Peterle že v prvem krogu dokazal, da je najbolj konkurenčen in da ima lastnosti, ki ga delajo za zmagovalca, verjamem, da bo zmagal on," je še dejal Milan Zver.

Predsednik SLS in minister za okolje in prostor Janez Podobnik je ob prihodu v hotel Lev, kjer so člani volilnega štaba predsedniškega kandidata Lojzeta Peterleta in njegovi privrženci slavili zmago v prvem krogu, za medije dejal, da je Peterletov izid dober. Po njegovem mnenju lahko v drugem krogu Peterle unovči predvsem širino, s katero se je lotil volilne kampanje. Po Podobnikovih besedah bo v drugem krogu zelo pomembno, da se Peterle opredeli do nekaterih ključnih političnih vprašanj. "Volivci in volivke pričakujejo, da se predsednik države jasno opredeli do nekaterih nacionalno pomembnih vprašanj, čeprav morda ni v njegovi moči, da bi jih lahko rešil," je dejal Podobnik. Po njegovih besedah ima namreč predsednik že zaradi svoje funkcije tako veliko moralno in simbolično moč, da lahko samo s svojo besedo vpliva na rešitev nekaterih vprašanj. "Zato bi bilo zelo pomembno, da se Peterle opredeli do vprašanj kot so: lastništvo v slovenskih zavarovalnicah in bankah, odnosi s Hrvaško in gradnja megazabavišča na Goriškem," je dejal Podobnik. Na vprašanje, ali se bo SLS v drugem krogu bolj dejavno vključila v volilno kampanjo, je Podobnik dejal, da je stranka to aktivno počela že zdaj. "Storili smo vse, kar je bilo dogovorjeno, hkrati pa smo upoštevali odločitev, da je to kandidatura skupine državljanov, ki jo politične stranke samo podpiramo," je dejal Podobnik. Ta širina, s katero je Peterle nagovarjal širši spekter volivcev, je bila po Podobnikovih beseda sicer tvegana, vendar pa jo lahko Peterle unovči v drugem krogu, ko bo treba nagovarjati čim širši krog volivcev. Podobnik je ob tem zagotovil, da bo njegova stranka v drugem krogu naredila vse, kar bo dogovorjeno.
Politični analitik in profesor sociologije na Fakulteti za družbene vede (FDV) Matej Makarovič je v povolilni oddaji na RTV Slovenija dejal, da je bil Lojze Peterle zaradi splošne in vsem všečne kampanje za "tipičnega volivca desnice" premalo drugačen od Danila Türka in Mitje Gasparija. Publicist in profesor politologije na FDV Milan Balažic, ki je prav tako sodeloval v oddaji, pa meni, da bo v drugem krogu prišlo do "blokovskega spopada". Matej Makarovič je glede slabšega Peterletovega rezultata dejal, da "ankete podcenjujejo neanketni odziv". Po njegovem mnenju so doma ostali mnogi volivci, ki so sicer v anketi zatrdili, da bodo volili za Peterleta. "Njegov mobilizacijski potencial je bil skromen, saj je želel biti splošno in široko všečen, pri tem pa ni mobiliziral nobene konkretne baze," je prepričan. Mogoče mu je celo škodilo distanciranje od vlade, še domneva Makarovič. "Za tipičnega volivca desnice je bil premalo drugačen od Gasparija ali Türka," je še poudaril. Makarovič tudi meni, da je bil levi volilni blok zaradi tekme med Türkom in Gasparijem bolj mobiliziran. "Peterle je v zagati, ali naj nastopa kot kandidat - oseba ali kot kandidat pomladnega bloka," je povedal. Po Makarovičevem mnenju pa sta v zagati tudi kandidata levice. Zaradi konflikta med njima utegneta v drugem krogu težko podpreti drug drugega, je pojasnil profesor sociologije. Jelinčičev uspeh je po Makaroviču povezan z njegovo bolj odločno in dinamično volilno kampanjo. Ta je izstopala v sicer medli predsedniški kampanji, je prepričan. Po njegovih besedah je uspeh predsednika SNS bolj povezan s "protestniškimi glasovi kot s ksenofobijo". Tudi nizka volilna udeležba je po Makarovičevem mnenju posledica nekonfliktne in splošno všečne kampanje.
Milan Balažic pa meni, da je bil Peterle "neuspešen s svojim domačijskim populizmom in da ni nagovarjal niti lastne volilne baze". Peterle je imel medlo kampanjo in se je zaradi dolge volilne kampanje "iztrošil", je še pojasnil. Prepričan je tudi, da je njegov slabši rezultat povezan s splošnim nezadovoljstvom volivcev. Glede tega, kateri kandidat levice se bo uvrstil v drugi krog, je odvisno, ali bo šel levi blok v smeri bolj "ostre Gasparijeve politike ali bolj mostiščarske Türkove", je prepričan Balažic. Balažic je tudi prepričan, da bo drugi krog spopad obeh političnih blokov. "Drugi krog je napoved, kaj se bo dogajalo v naslednjem letu vse do parlamentarnih volitev." Po njegovem mnenju je Peterle v zagati. "Če bo skušal biti bolj konkreten, se bo odmaknil od sredine," je dejal. Balažic tudi meni, da so bo v drugem krogu pomladni blok bolj angažiral. Profesor politologije pa je presenečen zaradi Jelinčičevega uspeha. "Mlajši volivci bolj stavijo na ksenofobno politiko," je poudaril in dodal, da "je ta trend tudi drugod". Glede Türka je Balažic dejal, da se mu je uspelo iz političnega neznanca izoblikovati v prepoznavnega politika, medtem ko naj bi bil Gasparijev rezultat znamenje politične vrnitve LDS.
Prve neuradne izide volitev je v hotelu Lev komentiral tudi predsednik vlade in predsednik SDS Janez Janša. Izid predsedniških volitev ga ni presenetil, presenetila pa ga je zelo nizka volilna udeležba. Po njegovih besedah je nizka volilna udeležba posledica tega, da so bile volitve v prvem krogu precej predvidljive, sicer bo pa "Lojze Peterle zanesljivo zmagovalec prvega kroga volitev". Janša verjame, da se bo končni izid prvega kroga na koncu precej približal napovedim pred volitvami. Lojze Peterle je po njegovih besedah dobil kakšen odstotek manj kot so napovedovale nekatere najbolj optimistične napovedi, po drugi strani pa je Zmago Jelinčič dobil kakšen odstotek več, "ampak to ni bistveno". "Tisto kar najbolj preseneča, je nizka volilna udeležba, ki nas lahko malo skrbi", je dejal Janša. Razloge za nizko volilno udeležbo vidi predvsem v tem, da so imeli ljudje volitve v prvem krogu za precej predvidljive. "To je bil tudi najverjetnejši razlog, da se jih niso udeležili," je še dejal Janša. Janša je komentiral tudi nekatere proteste iz štabov Peterletovih protikandidatov, ki so protestirali zoper odločitev Državne volilne komisije, da vsem volivcem, ki volijo v tujini, avtomatično pošlje glasovnice in volilne karte. Po Janševem mnenju je celotna zadeva nekoliko preveč potencirana, posebej zato, "ker se tudi tisti, ki živijo izven meja Slovenije odločajo z lastno glavo". "Sam zaupam volilni komisiji in mislim, da ne bo večjih zapletov. V kolikor pa bo izid tesen, pa je vedno mogoče tudi ponovno štetje. Končno se je to dogajalo tudi v bistveno večjih državah, z bistveno daljšo demokratično tradicijo kot jo ima Slovenija," je dejal Janša. Po premierjevih besedah delajo "nepotreben teater" predvsem v tistih štabih, v katerih "so še nekoliko preveč nervozni, ker ne vedo, ali se bo njihov kandidat uvrstil v drugi krog". Janša je še opozoril, da je zaradi pomanjkljive zakonodaje in prezapletenih postopkov od okrog 73.000 Slovencev, kolikor jih živi v tujini, v preteklosti volil samo manjši del volivnih upravičencev - od dva do tri tisoč.
Minister za obrambo in predsednik DeSUS Karl Erjavec meni, da je bila odločitev za podporo predsedniškemu kandidatu Danilu Türku pravilna. Kot je dejal v izjavi medijem v Türkovem volilnem štabu v Ljubljani, pričakuje Türkovo uvrstitev v drugi krog volitev, čeprav se je izkazalo, da so razlike med tremi kandidati Lojzetom Peterletom, Mitjem Gasparijem in Türkom zelo majhne. Erjavec predvolilno kampanjo ocenjuje kot umirjeno, brez nizkih udarcev. Majhne razlike kažejo na to, da morda ljudje niso "tako blokovsko glasovali, kot smo pričakovali", je še dejal.
Predsednik stranke Zares - nova politika Gregor Golobič na podlagi izidov vzporednih volitev meni, da je veliki poraženec prvega kroga volitev Lojze Peterle, ki kandidira s podporo treh največjih vladnih strank SDS, NSi in SLS, saj je ves čas igral vlogo favorita teh volitev. Za Peterleta je takšen izid slaba popotnica za drugi krog, v katerem Golobič kot protikandidata vidi Danila Türka. "Izrazil bi navdušenje nad volitvami, saj rezultati dokazujejo, da gre za praznik demokracije,“ je v volilnem štabu Türka v Ljubljani dejal Golobič. "Vse je odprto. Volivci so dokazali, da jih količina denarja in leporečje ne prepričajo in da hočejo nekaj več in ta porazdelitev dokazuje, da niso dobili tistega, kar so iskali in da bo potreben drugi krog," je še dejal. Če kaj, so te volitve zmaga demokracije ravno zaradi tega, ker ni prišlo do blokovske delitve, je še dejal. Politična levica je nastopila namreč z dvema kandidatoma Türkom in Gasparijem, kar Golobič ocenjuje za dobro in pravilno odločitev. Poenotenje levice bi bilo razumljeno kot nekaj umetnega, na volitvah pa so nastopili z osebnostmi in različnimi političnimi profili, konkurenca pa je lahko samo dobra. Večjih odstopanj v kampanji Golobič ni opazil, o napakah pa bo govoril s kandidatom pred verjetnim drugim krogom. Zaradi tesnega izida so lahko pomembne tudi glasovnice iz tujine, ki pa "velikemu poražencu" Peterletu ne morejo pomagati, meni Golobič. Pred drugim krogom volitev pa pričakuje, da bo državna volilna komisija razmislila, kako bo naredila red na tem področju ter da bo odstranila "ne le senco, ampak temo dvoma, ki lahko pade na volitve zaradi šlamparij, ki so se zgodile".
Ljubljanski župan Zoran Janković je po objavi rezultatov vzporednih volitev obiskal štab predsedniškega kandidata Mitje Gasparija na Cilil in Metodovem trgu 1. "Volil sem Gasparija, zato sem se tudi oglasil," je povedal župan. Za Gasparija se je odločil, ker je imel po njegovem mnenju najbolj jasna stališča. Kot je povedal, je pričakoval tesen rezultat, po njegovem mnenju pa Lojze Peterle prvega kroga ne bo dočakal na prvem mestu. Peterle se je sicer po njegovem mnenju zadnji mesec kampanje poskušal kazati, da ni del vladne koalicije, vendar mu "to ni prav uspelo".
Zame je kot državljana in predsednika stranke pomembno, da bodo rezultati, ki jih bo Državna volilna komisija sporočila kot uradne, odsevali realno voljo ljudi, je nocoj v Ljubljani v volilnem štabu predsedniškega kandidata Danila Türka, v restavraciji Gažuta v tako imenovanem steklenem dvoru, dejal predsednik SD in evropski poslanec Borut Pahor. Za občutek zaupanja v državne institucije je izjemnega pomena, ne glede na to, ali smo poraženci ali zmagovalci volitev, da tisto, kar nam sporoča Državna volilna komisija ne odseva sence dvoma, ki ga je zasejala z odločitvijo za pošiljanje glasovnic v tujino, je še dejal Pahor. Odločitve, da ni sam nastopil kot kandidat na letošnjih predsedniških volitvah, ne obžaluje in jo ocenjuje za pravilno. "Želim si, da bi v drugem krogu nastopila Danilo Türk in Mitja Gaspari," je še dejal Pahor. Na vprašanje, ali bi bilo bolje, če bi politična levica nastopila z enim, skupnim kandidatom, je Pahor odgovoril, da je levica nastopila z dvema kandidatoma iz znanih razlogov. "Morda to za samo kampanjo ni bilo slabo, mislim pa, da bo novi predsednik republike vsekakor nekdo, ki bo prišel iz levosredinskega tabora." Na vprašanje, ali se lahko v tem primeru zmanjša možnost zmage levega tabora na prihodnjih državnozborskih volitvah, Pahor odgovarja: "V vsakem primeru, ne glede na to, kdo bo predsednik republike, mislim, da ima to neko vlogo, ne pa odločilno za rezultat na državnozborskih volitvah prihodnje leto." Pri predsedniških volitvah gre za izvolitev osebnosti na položaj predsednika republike, na parlamentarnih pa za mandat stranke in njenega voditelja za položaj mandatarja za sestavo vlade, je še dodal. Pahor se strinja z ocenami analitikov o majhnih razlikah med kandidati. To pripisuje temu, da nihče od kandidatov ni znal, odstopajoč od drugih, poslati slovenskim volivcem političnega sporočila o tem, kako vidi prihodnost Slovenije in njegovo odgovornost za to prihodnost.
Prvi krog predsedniških volitev je postregel z majhnimi razlikami med prvimi štirimi kandidati na lestvici, največje presenečenje pa je po mnenju političnih analitikov pripravil prvak Nacionalne stranke Zmago Jelinčič. Prav majhne razlike med kandidati so po besedah političnega analitika Mira Klineta presenečenje. Po mnenju predavatelja na katedri za kulturologijo ljubljanske Fakultete za družbene vede Matevža Tomšiča pa neodločen izid v prvem krogu kaže, da imamo v Sloveniji odraslo demokracijo. Izidi vzporednih volitev niso presenetljivi, je pa presenetljiva velika izenačenost med kandidati ter padec podpore Lojzetu Peterletu in na drugi strani velik porast podpore Zmagu Jelinčiču, je pojasnil politični analitik Miro Kline. Dejstvo, da bomo imeli tudi drugi krog, pa gre po njegovi oceni pripisati levici, ki je ponudila dva kandidata. To, da nihče ne zmaga že v prvem krogu, je Tomšič ocenil kot zelo pozitivno. Tomšič sicer prve tri kandidate na lestvici ocenjuje pozitivno. Prepričan je, da se bo kateri koli med njimi s sedanjim predsednikom vlade dopolnjeval in bo znal z njim dobro sodelovati. Za Slovenijo pa bo to po prepričanju Tomšiča dobrodošlo. Majhen razmak med prvimi štirimi kandidati je po mnenju Tomšiča zanimiv. Priznava pa, da takega izida ni pričakoval. Prepričan je bil namreč, da bo Peterle v prvem krogu dobil okoli 30 odstotkov glasov volivcev, predvsem pa ni računal na tako veliko podporo Türku in Gaspariju, je pojasnil. Rezultat, ki sta ga slednja dosegla, je po njegovi oceni posledica zelo dobre kampanje. Glede slabe volilne udeležbe Kline pravi, da ga je prav tako presenetila. Možen razlog za tako mlačno udeležbo pa vidi v tem, da kampanja ni angažirala ljudi, ker ni bila dovolj dramatična. "V zadnjem tednu se je sicer razburkala, ampak to je bilo premalo, da bi razburkala celotno volilno telo, ki bi potem množično, v 70 ali 80 odstotkih prišlo na volišče," pravi analitik. Največji vzpon in največji padec sta doživela dva kandidata, ki sta pravzaprav malo ekstremna, še pravi. Jelinčič v nacionalističnem smislu, Peterle pa v rustikalnem, konzervativnem smislu. Peterle je po oceni Klineta preveč poudarjal čebelarstvo in vse drugo, več kot tisto, kar dela na ravni politike. "Na drugi strani imamo Jelinčiča, ki je govoril veliko in naglas, velikokrat čudne stvari, tiste, ki jih praviloma nočemo povedati. Vendar pa je marsikdaj povedal kaj takega, kar ljudje razmišljajo, ampak si zaradi vljudnosti ne upajo povedati naglas. Na nek način je bil notranji glas številnih slovenskih volivcev," pravi Kline. Glede Jelinčiča pa Tomšič pravi, da "zna pihati Slovencem na dušo". Dodal pa je, da je to znanje oziroma "nekaj, kar ima človek prirojeno. Lahko bi rekli, da ima naravni talent," je menil. Na vprašanje, kdaj bo po njegovem mnenju čas za žensko predsednico, pa Kline pravi, da upa, da že na naslednjih volitvah. "Pogoj pa so še dve ali tri predsednice, ki bi jih izvolili volivci v kakšnih zahodnih demokracijah, po katerih se Slovenci tako radi zgledujemo."
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milana Zvera Lojzeta Peterleta Janez Podobnik matej makarovič Danila Türka Mitje Gasparija Milan Balažič Jelinčičev Janez Janša karl erjavec Gregor Golobič zoran janković Borut Pahor Mira Klineta Matevža Tomšiča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janša: Preseneča in skrbi nas lahko nizka volilna udeležba