objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Sreda, 24. oktober 2007 ob 06:33

Urška Bačovnik in Janez Janša po ženskem in moškem principu
Ljubljanski plesalci v Cankarjevem domu navdušili s premiero Yin&Yang
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Sveža in navdušujoča sobotna baletna premiera Yin&Yang je navdušila nabito polno Linhartovo dvorano Cankarjevega doma, med njimi tudi predsednika vlade Janeza Janšo in njegovo spremljevalko Urško Bačovnik. Največ zaslug za to ima umetniški vodja ljubljanskega baleta Jaša Otrina, ki je k prvi baletni premieri letošnje sezone povabil dve prepoznavni koreografski imeni, Lea Mujića in Robertha Northa.
Čeprav je slovenska baletna publika precej zahtevna, je ljubljanski balet tokrat zadel žebljico na glavico. Baletni večer je sestavljen iz dveh delov, She is Missing in Troy Game, oba združena v naslov Yin&Yang. V prvem delu se predstavlja ženski princip, v drugem moški. Gledalci smo lahko uživali ob zares dobri plesni tehniki moškega kot ženskega dela ansambla. Mujiću in asistentki režiserja Robertha Northa, Rosselli Capriolo, je iz sedemnajstih baletnih plesalcev uspelo izvabiti skoraj popolno scensko in izrazno izvedbo. "Enostavna liričnost ženskega giba skozi pripoved, ki ji zadostuje že lepota samega telesa," pravi temperamentni Srb Leo s francoskim potnim listom in stalnim bivališčem v Nemčiji, ki je v Ljubljani že asistiral v baletu Pepelka. Robertha Northa fizično v Ljubljano ni bilo, ker postavlja novo predstavo v matičnem gledališču Krefeld-Monchengladbach v Nemčiji, našemu občinstvu pa se je predstavil prvič. O moških razmišlja takole: "Na samoironičen način sem se spoprijel z vlogo moškega v naši kulturi, ko se izkažejo kot atleti, in namerno sem povezal umetnost baletnega giba z borilnimi veščinami (aikido, capoeira) in akrobatiko."
Težko pričakovane premiere se je udeležila pričakovana baletna in plesna publika, med njimi tudi legendi slovenskega baleta, režiserka in koreografinja Majna Sevnik ter režiser in koreograf Henrik Neubauer. Prišli so tudi baletnik Ivo Kosi, plesalca Matevž Česen in Igor Sviderski, igralka Polona Juh, voditelj televizijske oddaje NLP Dejan Pevčevič ter članice nekoč popularne plesne skupine Arruba, Romana Javornik, Helena Pavlovič in Nataša Jelič, ki že nekaj časa poklicno skrbi za medijsko prepoznavnost ljubljanske operno baletne hiše. Kaj počne konkurenca si je ogledal tudi vodja mariborskega baleta Edward Clug s spremljevalko in plesalko Pio Mlekuš.

Ljubljanski baletni ansambel je trenutno brez strehe nad glavo, enako kot opera, zato gostujejo na različnih slovenskih odrih. Ponovitev Yin&Yang si je mogoče ogledati še danes, ob 15.00 in 19.30, na odru Linhartove dvorane, nato pa v februarskem ponovitvenem bloku. Vabljeni; vsekakor se boste spet nekaj novega naučili o moškem in ženskem razmišljanju, ali kot je po ogledu predstave povedala nekdanja plesalka Helena Pavlovič: "Moški vedno nekaj razlagajo in se trudijo, me ženske pa to enostavno naredimo“.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Janšo Urško Bačovnik Jaša Otrina Lea Mujiča Robertha Northa Rosselli Capriolo Majna Sevnik Henrik Neubauer Ivo Kosi Matevž Česen Igor Sviderski Polona Juh Dejan Pevčevič Romana Javornik Helena Pavlovič Nataša Jelič Edward Clug Pio Mlekuš

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Urška Bačovnik in Janez Janša po ženskem in moškem principu