objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 12. november 2007 ob 05:53

Kline: Dobri politični strategi se bodo iz predsedniške tekme nekaj naučili
Za politične analitike visoka zmaga Danila Türka ni bila presenečenje
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Visoka zmaga Danila Türka ni presenečenje, so po objavi prvih volilnih rezultatov ocenili številni politični analitiki. Po njihovem mnenju zmage Türka ne gre pripisati negativni kampanji, ki se je zoper njega začela pred drugim krogom. Mnogi so Türkovo zmago pripisali splošni klimi v državi, čeprav vsi opozarjajo, da je do predsedniških volitev še eno leto in da je časa dovolj, da se lahko karte še premešajo.
Profesor na ljubljanski Fakulteti za družbene vede (FDV) Miro Kline pravi, da se bodo "dobri politični strategi iz rezultatov tekme za predsednika zagotovo nekaj naučili. Kot izhodišče vsakega načrtovanja kampanje ali političnega delovanja je nujno potrebno upoštevati klimo v volilnem telesu. Iz vsega dogajanja in rezultatov raziskav javnega mnenja je več kot očitno, da gre za dolgoročen zasuk v smeri proti levici," je ocenil Kline.
Predavatelj na FDV Matevž Tomšič pa je za Slovensko tiskovno agencijo ocenil, da velik razmik med predsedniškima kandidatoma ni posledica negativne predvolilne kampanje, ki se je usmerila proti Danilu Türku. Opozoril pa je, da ne gre vleči vzporednic med predsedniškimi volitvami in parlamentarnimi volitvami prihodnje leto. Kot je dejal, je do parlamentarnih volitev še eno leto in se v tem času lahko spremeni še marsikaj.
Tako prepričljiva zmaga Danila Türka glede na ankete in rezultate prvega kroga volitev ni presenečenje, je v povolilni oddaji na RTV Slovenija dejal tudi politični analitik in profesor sociologije na Fakulteti za družbene vede Matej Makarovič. "Lojze Peterle vidi svoj poraz v odnosu volivcev do vlade, kar je logično, še bolj razumljivo pa je tudi, da Türk svojo zmago pripisuje zgolj sebi," je še dejal. Pri tem je dodal, da se glede tega bolj strinja s Türkom, saj je bila po njegovem mnenju kampanja že od začetka oddaljena od strank.
Publicist in profesor politologije na FDV Milan Balažic pa je menil, da gre pri zmagi Türka predvsem za seštevek glasov več kandidatov iz prvega kroga volitev. Balažic je še dejal, da gre pri Türkovi zmagi ob seštevku glasov iz prvega kroga tudi za odraz bolj aktivnega delovanja strankarske mreže v drugem krogu, za medijsko podporo ter odnosa do vlade. "Gladka zmaga Türka je seštevek več elementov," je še povedal.
Publicist Miha Kovač je v pogovoru za Pop TV dejal, da so volivci glasovali za konkretni osebi in "da drži tudi ta ocena, da so glasovali proti sedanji vladni koaliciji. Ta ocena se bo potrdila, ko bomo videli rezultate referenduma, ki bodo precej podobni in ki ga bo vlada prav tako izgubila," je dejal Kovač.
Nekdanji predsednik uprave Dela Danilo Slivnik je v istem pogovoru ocenil, da je Türk prepričal volivce že s tem, da je nov obraz na političnem področju. Peterle pa ima po njegovem mnenju popotnico, ki za mlade ni sprejemljiva. Slivnik je napovedal, da bodo vsa nova politična razmerja vplivala na politiko v prihodnjem letu, ki bo po njegovem mnenju zelo napeta. "Levica bo šla v hitro reorganizacijo svojih vrst, v teh rezultatih vidi veliko vzpodbudo, zato bodo poskušali vzpostaviti nove povezave", je povedal Slivnik.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danila Türka Miro Kline matevž tomšič matej makarovič lojze peterle Milan Balažič Miha Kovač danilo slivnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kline: Dobri politični strategi se bodo iz predsedniške tekme nekaj naučili