objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 15. november 2007 ob 17:31

Pahor za srečanje z Janšo na štiri oči
Prvak SD premieru predlaga pogovor o stanju v slovenski politiki; Erjavec predlaga odstop
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Po tem ko je predsednik vlade Janez Janša presenetil slovensko javnost z izjavo, da obstaja možnost odstopa vlade in za to okrivil predvsem opozicijo s Socialnimi demokrati na čelu, je prvak Socialnih demokratov Borut Pahor očitke zavrgel. Zaradi  obtožb pa je premieru poslal pismo in mu predlagal srečanje. Nelektorirano pismo v celoti objavljamo.
"Srečanja ne predlagam zato, da bi Vam osebno pojasnil neutemeljenost Vaših obtožb, da Socialni demokrati v Evropi širimo slab glas o delu Vaše vlade. Tako početje mi je bilo vedno tuje. Srečanje predlagam predvsem zato, da se pogovoriva o razmerah v slovenski politiki po Vaši izjavi, da ne izključujete možnosti odstopa vlade. Glede tega Vam je moje stališče bržkone znano. Menim, da bi bilo koristno, če slovenska vlada ob konstruktivnem sodelovanju opozicije uspešno opravi predsedovanje EU in da se po tem razpišejo redne parlamentarne volitve. Glede nekaterih ugibanj v javnosti o naših namerah v tej situaciji moram biti še enkrat zelo natančen: brez jasnega mandata volivcev na volitvah, vlade pred tem ne želimo oblikovati, ali vanjo na povabilo kogarkoli vstopiti. Razlogov za dvom o verodostojnosti glede konstruktivnega sodelovanja Socialnih demokratov v času predsedovanja, spoštovani g. predsednik vlade, nimate. To dokazuje tudi naše stališče do interpelacije zoper ministra Mateja. Seveda pa na podlagi sporazuma ne morete pričakovati, da bo izostal kritični dialog med vlado in opozicijo, ali da opozicija ne bo ugovarjala nekaterim projektom, ki so sporni že dalj časa, recimo predlagani šolski zakonodaji.
Vaša včerajšnja izjava o možnosti odstopa seveda odmeva tudi v evropskih krogih, saj se hitro bliža čas prevzema slovenskega vodenja EU. Moja osebna ocena je, da je treba ta ugibanja čim prej razjasniti. Večkrat sem dejal, da mora pri tem projektu slovenska politika delovati kot reprezentanca, čeprav so seveda odgovornosti v njej različne. V tem mandatu imate največjo odgovornost Vi, spoštovani g. predsednik vlade. Ker pa se svojega dela odgovornosti zavedam tudi sam in stranka, ki jo vodim, menim, da bi bil pogovor o tej vrsti sodelovanja koristen. Odločitev o srečanju je seveda Vaša. V kolikor se boste zanjo odločili, se veselim najinega pogovora."

V kabinetu predsednika vlade so nam potrdili, da so Pahorjevo pismo dobili. Vsebinsko pa ga niso komentirali, zato ni znano, ali bo Janša povabilo na srečanje sprejel in kdaj naj bi v tem primeru do tega prišlo. Janez Janša se je včeraj mudil na uradnem obisku v Veliki Britaniji. Sprejela ga je britanska kraljica Elizabeta II., srečal pa se je tudi z britanskim kolegom Gordonom Brownom. Premiera sta govorila predvsem o energetsko-okoljskem paketu in evropski perspektivi Zahodnega Balkana.
Ob tem dodajmo, da je po mnenju predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija Janša po nedeljskem referendumskem izidu zelo dobro ocenil politično situacijo. Cukjati je pojasnil, da pogoji delovanja in vodenja vlade postajajo vse bolj neprijazni, zato povsem razume Janšo in ministre, ki razmišljajo o odstopu. "Verjemite mi, da mislijo resno, tako se v korist Slovenije ne da delati, bolje je iti v opozicijo," še poudarja Cukjati, sicer član Janševe SDS, ki meni, da bi ob odstopu vlade že ob koncu leta lahko imeli novo vlado.
V zvezi z Janševo presenetljivo izjavo sta se sinoči sestala izvršilna sveta SLS in NSi.
Kot je povedal prvak SLS Janez Podobnik, pričakujeko v okviru koalicije pogovor o prihodnosti aktualne vlade, predlagajo pa tudi pogovor med vsemi strankami, ki so podpisali sporazum za uspešno izvedbo priprav na predsedovanje Evropski uniji (EU). Po besedah predsednika SLS je za vodenje EU odgovorna celotna slovenska politika in ne zgolj koalicija. Podobnik je poudaril, da je SLS pripravljena v celoti izpolniti koalicijsko pogodbo. Pojasnil je tudi, da je izvršilni odbor soglasno podprl predano in profesionalno delo resorjev njihove stranke v vladi. Po njegovih besedah je v Sloveniji "domovinsko pravico dobila radikalna, dosledna kritika vlade, medtem ko uspehi vlade stopajo v drugi plan". Takšne razmere ne zagotavljajo kredibilnega vodenja EU, je prepričan in dodal, da se ne ravna v skladu s sporazumom za uspešno izvedbo priprav na predsedovanje. Ob tem je še povedal, da s premierovo zamislijo o možnem odstopu vlade ni bil vnaprej seznanjen, temveč je zanjo izvedel iz medijev.
Predsednik NSi Andrej Bajuk pa je poudaril, da je odstop vlade "zelo resna možnost in pri njej vztrajamo".  Poudaril je, da je predsednik vlade Janez Janša sam dejal, da bodo v prihodnjih dneh situacijo ponovno ocenili, da pa ne izključuje možnost, da bo vlada odstopila. "Možnosti izida nastale krize so lahko drugačne, a vendar menim, da je položaj takšen kakršen je. Pod pogoji, da se načrtno spodkopava verodostojnost vlade, ki bi predsedovala Evropski uniji je praktično nemogoče delati," je ponovil Bajuk. NSi ni potrebno disciplinirati, kot nekateri namigujejo, je dejal Bajuk. "Mi smo zavestni člani te koalicije, prevzeli smo velike odgovornosti v tej vladi, delamo zavestno in zelo odgovorno in smo zelo zadovoljni s tem, kar smo dosegli. Mi smo se zavestno odločili za to koalicijo in se ne igramo," je še poudaril. Na seji je izvršilni odbor sprejel sklep, da stranka ostaja trden in nepogrešljiv člen vladne koalicije ter da bo v okviru koalicije uresničevala svoj program, vse dokler bo imela vlada mandat, so sporočili iz NSi.
Ob tem dodajmo, da je v včerajšnjih Odmevih na TV Slovenija predsednik DeSUS Karl Erjavec dejal, da bo izvršilnemu odboru stranke predlagal, da vlada odstopi. To bi bilo po njegovem mnenju najbolj primerna rešitev. Pogledati pa je treba, ali je kje boljši mandatar in če ga ni, je treba sestaviti novo koalicijo, je dejal.


nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša Borut Pahor Elizabeta II Gordonom Brownom Franceta Cukjatija Janez Podobnik Andrej Bajuk karl erjavec

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pahor za srečanje z Janšo na štiri oči