objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 16. november 2007 ob 13:02

Vladna kriza: Janez Janša predlagal glasovanje o zaupnici vladi?!
DZ bo o zaupnici glasoval v ponedeljek; Jelinčič: Janši ni do tega, da dobi zaupnico
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik vlade Janez Janša je v sinočnjem pogovoru za Televizijo Slovenija (intervjuval ga je direktor TVS Jože Možina) napovedal, da bo predlagal glasovanje o zaupnici vladi. To je po oddaji tudi storil, tako da bo državni zbor o tem glasoval v ponedeljek, v okviru novemberske seje. Glede na rezultat glasovanja se bo premier odločil o naslednjih korakih. Janša je še povedal, da je imel pogovor s tistimi predsedniki koalicijskih strank, ki so želeli pogovor; predsednik DeSUS Karl Erjavec pa takšne želje ni izrazil, je dodal.
Rezultat teh pogovorov je, da se je odločil, da bo državnemu zboru predlagal glasovanje o zaupnici vladi. "Odvisno od rezultata se bom odločal o naslednjih korakih," je dejal Janša in dodal: "Že vnaprej pa lahko povem, da glasov, kot je glas vodje poslanske skupine DeSUS Franca Žnidaršiča, ki eno govori, drugo pa dela, pri glasovanju ne bom štel kot glasove, ki jih lahko smatram kot trdno podporo vladi." Na vprašanje, ali je glede na to DeSUS že zunaj vlade, je Janša odgovoril, da "nikogar ne naganjajo iz vlade, v tem trenutku še posebej ne". "Nasprotno, vrata koalicije so odprta, če želi še kdo pomagati," je povedal Janša. "Sprejmemo tudi to, da so do vlade maksimalno kritični tudi v času predsedovanja EU. Prosimo pa, da upoštevajo, da isti ljudje ne morejo biti v istem času na dveh mestih, da ne grozijo z referendumskimi kampanjami v prvi polovici prihodnjega leta in ne vlagajo interpelacij zaradi stvari, za katere vsi vemo, da ministri niso krivi."
Socialni demokrati  (SD) pa so na skupni seji predsednika kolegija in poslanske skupine sklenili, da s pripravo alternativnega programa in sestavo ekipe pospešijo priprave na parlamentarne volitve. Predsednik stranke Borut Pahor je poudaril, da je to potrebno zaradi politične negotovosti v državi, ki jo je povzročila nedavna izjava premiera Janeza Janše o morebitnem odstopu vlade. V SD želijo, da se ta politična negotovost ne sprevrže v politično krizo, a je mogoče le pod pogojem, če vlada v zelo kratkem času sprejme odločitev, ali bo odstopila ali ne, opozarja Pahor. Te okoliščine politične negotovosti po njegovem mnenju ne bi bile nič posebnega, če Sloveniji ne bi bil zaupan mandat za vodenje Evropske unije. Pahor zato upa, da je premier, ko je dal to izjavo, dobro premislil o njenih posledicah. "Verjetno tega ni izrekel v afektu, ampak ima načrt, ki pa naj ga čim prej sporoči javnosti, to je njegova odgovornost," je dejal Pahor. V SD menijo, da bi bilo koristno, če vlada ob konstruktivnem sodelovanju opozicije izpelje predsedovanje EU, nato pa se razpišejo redne parlamentarne volitve. Sami v vladi pred volitvami ne nameravajo sodelovati, saj želijo prej "slišati glas ljudi" o njihovem programu, ekipi in politiki. Tudi tehnična vlada po Pahorjevem mnenju ni dobra rešitev, saj mora EU voditi politična koalicija, ki je trdna, in ne le prehodna ali tehnična. V tem primeru bi namreč mednarodna skupnost več pozornosti posvetila politični negotovosti v Sloveniji kot pa predsedovanju. V primeru vložene zaupnice, tudi če bo vezana na kakšen zakon, je poslanci SD ne bodo podprli, napoveduje Pahor. "Če vlade nismo podprli na začetku mandata, je ne bomo niti na koncu," je odločen prvak največje opozicijske stranke. Glede očitkov, da je SD oziroma Pahor sam odgovoren za nastale razmere v državi, pa je spomnil na "zelo konstruktivno obnašanje SD pri projektih posebnega pomena". Tako so v stranki s podpisom sporazuma Partnerstvo za razvoj prevzeli odgovornost za reforme, dali pobudo za pogovore o vprašanjih polpretekle zgodovine ter pobudo, da parlamentarne stranke najdejo soglasje glede nove strategije do sosednje Hrvaške. Pahor je spregovoril tudi o rezultatih nedeljskih predsedniških volitev in referenduma, ki naj bi bili odraz nezaupanja v vlado. "Tudi če bi rezultati dejansko odražali razpoloženje proti vladi, to ni samo skrb za koalicijo, ampak v enaki meri tudi skrb za tisti odgovorni del opozicije, ki se pripravlja na alternativo. To bi namreč pomenilo, da so pričakovanja ljudi zelo visoka in je vprašanje, ali lahko ta pričakovanja servisiramo v prihodnjem mandatu tudi mi."  Zato Pahor v omenjenih izdih ne vidi stvarnega povoda za Janševo izjavo.
#borut#
Na Pahorjeve besede se je odzval vodja poslancev SDS Jože Tanko. Po njegovem mnenju, odzivi na premierjevo izjavo o možnem odstopu vlade kažejo, da si opozicija ne upa prevzeti vodenja vlade. Opozicija v medijih prikazuje lažno sliko razmer v državi, je dejal Tanko, pri tem pa izpostavil zlasti opozicijske očitke o slabem stanju v gospodarstvu in v medijih.  Prepričan je, da se takšna lažna slika razmer v državi prenaša tudi v mednarodni prostor, kar postavlja vlado v nemogoč položaj.
Lider stranke Zares Gregor Golobič pa meni, da se s prenagljeno in očitno ne dovolj domišljeno napovedjo premiera Janeza Janše o odstopu vlade, ki se sedaj ne zgodi, ustvarja občutek precejšnje vladne nestabilnosti. Zato mora predsednik vlade v čim krajšem času sprejeti takšno ali drugačno odločitev ter "prenehati z žuganjem z nekim kaosom in brezvladjem, ki si ga Slovenija ne zasluži." Premier Janša naj se odloči ter bodisi prevzame polno odgovornost in mandat nadaljuje kljub tej "poškodbi, ki si jo je vlada na nek način sama prizadejala". Takšna rešitev se zdi Golobiču z vidika predsedovanja EU najprimernejša, če je vlada pripravljena prevzeti odgovornost in je znotraj koalicije dovolj volje in možnosti za to. Če pa ti pogoji niso izpolnjeni, je prav, da odstopi, meni Golobič, ki v takšnem primeru "najčistejšo možnost" vidi v predčasnih volitvah.

Predsednik zunajparlamentarne stranke SMS Darko Krajnc pa je Janševo izjavo označil za neresno in neodgovorno. "Vratolomni politični manevri v času pred ali celo med predsedovanjem EU, ki bi lahko pripeljali tudi do predčasnih volitev, namreč ne morejo biti v ponos ne vladi ne državi, zlasti pa ne prebivalcem Slovenije," pravi Krajnc.
Kljub nekaterim napovedim, da bodo na včerašnji seji vlade govorili o morebitnem odstopu, tega niso storili. Kot je po seji sporočil tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak, se o morebitnem odstopu vlade niso pogovarjali, saj je to odločitev predsednika vlade in koalicije. "Odločitev o morebitnem odstopu vlade bo predsednik sporočil v kratkem" je še dodal Hajdinjak.

Komentirajo: Miro Cerar, Igor Kaučič, Miha Kovač in Matej Makarovič
Za možnost, da bi s predčasnimi volitvami poiskali izhod iz trenutnih razmer, se profesor z ljubljanske Pravne fakultete Miro Cerar, svetovalec za zakonodajna vprašanja v državnem zboru, ne zavzema. Zagotovo bi bilo bolje, če bi se vlada konsolidirala in bi se izvedla rekonstrukcija z morebitno novo koalicijo, meni Cerar. Razpustitev državnega zbora in predčasne volitve pa bi prišle v poštev le v primeru, če bi izčrpali vse druge možnosti. Predčasne volitve in iskanje nove vlade bi namreč sovpadle s predsedovanjem EU, dodaja. Če po morebitnem odstopu vlade nobena druga stranka ne bi želela prevzeti vodenja vlade, po tem ne bi bilo druge rešitve, kot razpustiti parlament in sočasno razpisati predčasne volitve, je dejal Cerar. V tem primeru mora do predčasnih državnozborskih volitev preteči najmanj 40 dni, opravljene pa morajo biti najpozneje v dveh mesecih. To pomeni, da imamo lahko predčasne volitve v državni zbor v začetku januarja prihodnje leto, je še dejal Cerar. Glede na takšne časovne okvire pomeni, da bomo volitve, konstituiranje državnega zbora in postopek izvolitve nove vlade izvajali že kar globoko v času predsedovanja Slovenije Evropski uniji. "Ne moremo se izogniti temu, da pridemo v fazo predsedovanja, ko se to dogaja," je opozoril Cerar. Ne vemo, kaj bo na volitvah, ali bo z lahkoto oblikovana nova koalicije, ugiba Cerar, ki opozarja na nepredvidljivost možnosti, da se gre neposredno na predčasne volitve. Edino, kar je ob takšnem razpletu jasno, je to, da "parlamenta ni", je še dodal strokovnjak za ustavno pravo. Vlada bi sicer lahko delovala in opravljala tekoče posle in najverjetneje povsem normalno izvajala svoje funkcije, vendar pa takšna razmišljanja za Cerarja niso prepričljiva. "Možno je, ni pa tisto, kar bi si želeli," poudarja.
Igor Kaučič s Pravne fakultete je namreč danes omenil možnost predčasnih volitev kot rešitev iz zagate, ki je nastala z napovedjo možnosti odstopa vlade premiera Janeza Janše. Kaučič je to možnost omenil še zlasti, ko v primeru morebitnega odstopa Janševega ministrskega kabineta ne bi pravočasno našli nobenega kandidata za mandatarja za sestavo prehodne vlade do rednih državnozborskih volitev konec 2008. Slednji scenarij bi bil lahko glede na napovedi zelo verjeten.
Publicist Miha Kovač napoved predsednika vlade Janeza Janše, da bo predlagal glasovanje o zaupnici vladi, ocenjuje kot neresno potezo, saj je vlada mandat dobila za štiriletno obdobje in ima večino v parlamentu. Kovač je prepričan, da bo glasovanje o zaupnici v državnem zboru velika preizkušnja za koalicijo, zlasti, če bodo vse opozicijske stranke glasovale proti zaupnici, saj se bo pokazalo, ali ima predsednik vlade še podporo v koaliciji ali ne. Reakcije opozicije na premierovo napoved možnosti odstopa vlade so bile po njegovem mnenju razumne. Zdi pa se mu nekorektno, da predsednik vlade očita opoziciji denimo, da mu pripravlja referendum o šolski zakonodaji, pri čemer bi sam lahko to zakonodajo umaknil iz obravnave za pol leta in bi se ta obravnavala po predsedovanju EU. Kar se mu zdi pri predsedniku vlade vprašljivo, pa je, da izgleda, kot da sam ni pripravljen delati nobenih kompromisov z opozicijo. Tako Kovač tudi meni, da bi se premier lahko izognil vsem težavam, če bi se vlada obnašala manj arogantno in bi se bila pripravljena v določenih stvareh pogajat in usklajevati. "V resnici je zdaj žogica na vladi, da pokaže, da zna tudi ona popuščati in delati kompromise, ne samo da to očita opoziciji." Kovač domneva, da bi bil lahko namen predloga za glasovanje o zaupnici vladi pridobiti podporo in mogoče tudi ustrahovati opozicijo, saj ne gre pozabiti, da v Sloveniji že imamo izkušnjo z menjavami vlade pred volitvami. "Takrat so volivci izrazito kaznovali tiste, ki so prišli na oblast tik pred volitvami, mogoče predsednik vlade računa na nekaj podobnega," razmišlja Kovač in dodaja, da zato zelo verjetno opozicija ne bi pristala na neko novo vlado, ampak je bolj verjetno, da bi poskušala zagotoviti predčasne volitve, kar bi bilo tudi po njegovem edino v skladu z demokracijo.
Napoved Janeza Janše, da bo poslankam in poslancem državnega zbora predlagal glasovanje o zaupnici vladi, pa je po besedah docenta na Fakulteti za uporabne družbene študije Mateja Makaroviča glede na prejšnja razmišljanja o odstopu pričakovana in logična. Hkrati pa Makarovič poudari, da se tudi opozicija v tem primeru ne more izogniti odgovornosti, saj "ne more biti nekdo v opoziciji, glasovati proti in potem trditi, da si je želel, da bi vlada ostala". Poteza premiera se Makaroviču zdi smiselna, "če je premier nekako ocenil, da so določene razmere kritične, da je zato položaj vlade nestabilen in vlada ne bi mogla kredibilno voditi Evropske unije, če se njen položaj ustrezno ne okrepi". Če bo vlada glasovanje o zaupnici preživela, bo po mnenju Makaroviča okrepljena, njena avtoriteta pa bo večja in glede na to lahko domnevamo, da se bo lažje lotila predsedovanja EU. "Napovedi, kaj pričakovati ob glasovanju o zaupnici, so nehvaležne," pravi Makarovič. Meni, da ta hip niti predsednik vlade nikakor ne more vedeti, kaj ga dejansko čaka in da se tu zagotovo spušča v določeno resno tveganje, kar zadeva nadaljnji obstoj vlade. Po Makarovičevih besedah nekatere trditve opozicije, da je premierova napoved namenjena koalicijskim strankam, le delno držijo. O usodi vlade bodo namreč odločali vsi poslanci, ne glede na to, ali so iz pozicijskih ali opozicijskih strank. Tu gre po njegovem prepričanju bolj za vprašanje, komu je v tem trenutku v interesu oziroma komu se zdi pomembno, da vlada ostane in komu ne. V tem smislu dejstvo, da si v opoziciji, po njegovem prepričanju ne pomeni, da si na nek način odvezan odgovornosti glede tega, kaj se z vlado zgodi. "Ne more biti nekdo v opoziciji, glasovati proti in potem trditi, da si je želel, da bi vlada ostala. Tisti, ki glasuje proti, ne glede na to, ali je v poziciji ali opoziciji, izraža željo, da vlada ne ostane, torej da vlada pade." Makarovič tudi meni, da je tu še čisto pragmatičen interes, to pa je predvsem interes strank vladne koalicije, da do predčasnih volitev ne pride. "To je tudi interes nekaterih opozicijskih strank, kot je recimo Zares, ki je še mlada, nekonsolidirana stranka, brez terenske strukture. V tem smislu ima morda vlada nekatere neobičajne zaveznike, ki sicer vladi nasprotujejo, pa jim vendarle ne bi najbrž ravno ustrezalo, da prehitro pride do volitev," je pojasnil Makarovič.

Odzivi: Jelinčič, Pahor, Kresalova, Golobič, Kokalj, Sok, Erjavec, Presečnik in Podobnik o napovedi glasovanja o zaupnici vladi
Predsednik SNS Zmago Jelinčič je prepričan, da bo do glasovanja o zaupnici vladi prišlo kmalu. Prepričan pa je tudi, da premier Janez Janša ne bo dobil zaupnice, "ker njemu po mojem mnenju ni do tega". Jelinčič je še povedal, da njegova stranka vlade na glasovanju ne bo podprla. Prvak SNS tudi ne deli mnenja, da je splošna klima v državi slaba. "Ne vidim nekih razmer v državi, ki bi napovedovale neke hude premike," je dejal v sinočnjih Odmevih na TV Slovenija. Jelinčič je še dejal, da bo zanimivo, kaj bodo rekli v največji opozicijski stranki SD, kajti v kolikor predsednik SD Borut Pahor ne bo sprejel izziva in prevzel mandatarstva, mu bo Janša lahko očital, da si tega ne upa. "Oziroma, da nima tako močne ekipe, kot je govoril, ko je rekel, da ima celotno vlado v senci," je dodal Jelinčič. "Menim, da je premierjeva poteza iskanje nekega ozadja, po katerem bi lahko odstopil in obdržal pokončno držo. S tem seveda, da bi namočil tudi glavno opozicijsko stranko," je ocenil Jelinčič ob vprašanju, če je predlaganje glasovanja o zaupnici preverjanje trdnosti koalicije. Jelinčič je dejal, da že dalj časa opozarja, da v koaliciji ni vse tako, kot bi moralo biti. "Povedal sem tudi, da sta najbolj šibka člena DeSUS in NSi in očitno sem imel prave informacije," je še dodal. "Mi se ne bojimo niti nadaljevanja vlade do konca mandata, niti predčasnih volitev," je povedal Jelinčič. Za razmišljanja o vstopu v vladno koalicijo pred novimi volitvami pa je po njegovem mnenju še bistveno prezgodaj. Na vprašanje, če je Janša ravnal narobe, ko je s tako potezo presenetil tudi koalicijo, pa je Jelinčič dejal, da je to premierjeva pravica. Dejal je, da tako kot lahko premier ministre nastavlja in jih odstavlja, tako lahko tudi odstavi celotno vladno ekipo ali predlaga glasovanje o zaupnici vlade.
Poslanec NSi Anton Kokalj je v isti oddaji zatrdil, da bo njegova stranka podprla zaupnico vladi. Po njegovih besedah je NSi najbolj zvest partner v vladi, čeprav je bila zamenjana že polovica njenih ministrov. Kokalj je tudi prepričan, da položaj v Sloveniji ni takšen, kot ga prikazujejo mediji, temveč veliko boljši. Kokalj je pojasnil, da NSi podpira izpeljavo mandata trenutne vlade. Meni namreč, da sta po 12 letih vladavine LDS potrebna "vsaj en ali dva mandata sprememb". "Predsedovanje Evropski uniji je tako pomembno kot osamosvojitev," je poudaril in dodal, da zato pričakujejo konstruktiven pristop opoziciji. Poslanec NSi je poudaril, da vzdušje v državi naredijo mediji. Po njegovih besedah mediji delujejo na načelu kritike. "Ta gre veliko bolje med ljudi," je dodal. Poudaril je še, da so se mediji olastninili še pred nastopom trenutne vlade. Ob tem je opozoril na vpliv kapitala na medije.
"Mislim, da je napoved glasovanja o zaupnici vladi v tem trenutku po ustavi in po poslovniku edina možnost," je prepričan poslanec NSi Alojz Sok. Prepričan je, da bo stranka NSi glasovala za zaupnico vladi: "Veliko vprašanje pa je, kako bodo glasovale druge stranke, saj je glasovanje tajno," je še opozoril Sok. Sok meni, da bo predsedovanje Slovenije EU možno le ob izglasovani zaupnici vladi. Ob izglasovani zaupnici bo lahko vladna koalicija, ki šteje 49 glasov, delo opravljala normalno, poudarja Sok. "V kolikor pa se pokaže, da večine, torej teh 49 glasov ni, je nemogoče vztrajati pri takšni vladni koaliciji in bo potrebno iskati novo vladno sestavo," še dodaja. "Če se bo morala vlada v času predsedovanja ukvarjati z domačimi temami, kot je prepričevanje javnosti, da je novi zakon o šolstvu dober, pa interpelacija proti notranjemu ministrstvu in sklicevanje seje odborov vsak teden," pa Sok opozarja, da je tako nemogoče delati: "V takih razmerah predsedovati in obenem domači javnosti odgovarjati na očitke, to fizično ni možno." Sok je tudi prepričan, da Slovenija po zaslugi takšne opozicije naloge predsedovanja EU ne bo mogla opravljati kot bi mogla. Po njegovem mnenju je opozicija izjemno močna, saj koalicija brez podpore DeSUSa nima večine. "DeSUS se mora odločiti, ali bo v vladi ali v opoziciji," ob koncu dodaja Sok.
Predsednik SD Borut Pahor pa je v oddaji Trenja na Pop TV dejal, da njegova stranka v parlamentu ne bo podprla zaupnice vladi. Zatrdil je tudi, da brez mandata volivcev ni pripravljen vstopiti v nobeno vlado, niti v Janševo, niti v tehnično vlado. "Bolje je iti na predčasne volitve," je še povedal. Prepričan pa je, da bi bilo za Slovenijo najboljše, če bi vlada ostala in opravila svoje delo do konca. Po Pahorjevem mnenju se je sedaj pokazalo, da za trenutni položaj, o katerem je v pogovoru za TV Slovenija govoril predsednik vlade Janez Janša, ni kriva opozicija, temveč razmere v koaliciji. "Sedaj je na vladni koaliciji, da dokaže svojo trdnost," je še poudaril Pahor. Predsednik SD je še dejal, da mandata ne podeljuje Janša, temveč ljudje na volitvah. "To je zame relevantno," je poudaril in dodal, da njegova stranka potrebuje podporo volivcev za izvedbo svojih projektov. Pahor nasprotuje postavitvi tehnične vlade, saj lahko po njegovem mnenju takšna vlada opravlja zgolj tekoče posle. "Sedaj pa naj bi, v času predsedovanja Evropski uniji, sprejemala odločitve, ki zadevajo pol milijarde ljudi," je še dodal. Glede Janševih očitkov, da s svojim "mehkim besednjakom" samo prekrije dejanja svojih poslancev, kot so Tone Rop, Majda Potrata ali Miran Potrč, pa je Pahor dejal, da bi lahko isto očital tudi premierju in njegovim poslancem. "Puščice letijo na vse strani", je zatrdil.
Predsednik vlade Janez Janša je z napovedjo glasovanja o zaupnici vladi dal vedeti, da ima težave v koaliciji, in ne zunaj nje, je v nocojšnji oddaji Trenja na Pop TV Janševo napoved komentiral predsednik stranke Zares Gregor Golobič. Janševe izjave na TV Slovenija po njegovem mnenju tudi kažejo, da razlogi, ki jih je premier navajal ob napovedi odstopa, niso držali. Predsednik vlade je po Golobičevem mnenju naredil velik napredek, saj je najprej govoril o odstopu vlade, sedaj pa napoveduje glasovanje o zaupnici. "S tem je dal na nek način vedeti, da ima težave v koaliciji, in ne zunaj nje." Sedaj mora preveriti, ali še uživa zaupanje tistih, ki so sedanjo vlado v državnem zboru izvolili, torej poslancev koalicijskih strank. Golobič verjame, da bo Janša zaupnico dobil in meni, da se je premier zavedal resnosti svoje nepremišljene izjave, se umaknil in prevzel odgovornost. Janševe izjave glede DeSUS po Golobičevih besedah kažejo, da razlogi, ki jih je premier navajal, niso držali. "Niso krivi sindikati, ni kriva opozicija ali referendumi. Krize v Sloveniji ni, nakazovala se je le v nepremišljeni izjavi predsednika vlade." Kriza je očitno znotraj koalicije in tam se bo tudi razrešila, še meni predsednik stranke Zares. Golobič je prepričan, da je predsednik vlade "najbolj nedolžne in normalne stvari, ki se dogajajo v parlamentarnih demokracijah", sprejemal kot nezaslišan napad na vlado. To po njegovem mnenju kaže na nesprijaznjenost z ustavno ureditvijo. Sicer pa so bile vse dosedanje vlade v težjem položaju, je prepričan Golobič, "tudi zato, ker je bil Janez Janša ostrejši opozicijski poslanec, kot so sedanji".

"Mi koalicijsko pogodbo spoštujemo," se je v oddaji Trenja na Pop TV na napoved predsednika vlade Janeza Janše, da bo DZ predlagal glasovanje o zaupnici vladi, odzval predsednik DeSUS Karl Erjavec. V kolikor bo zaupnica vezana na izpolnjevanje te pogodbe, jo bo premier od DeSUS po Erjavčevih besedah tudi dobil. Za Erjavca je preveč poenostavljeno kriviti najmanjšo parlamentarno stranko za krizo v državi. Erjavec je tudi ugotovil, da je ministrstvo za obrambo, ki ga vodi, nenehno na udaru opozicije in medijev. Predsednik DeSUS, ki se ni udeležil današnjega pogovora z Janšo, je izrazil začudenje, da se prikazuje, da je DeSUS kriv za krizo v državi. To je za Erjavca toliko bolj nenavadno, saj so najmanjša stranka v parlamentu. "Smo samo štirje poslanci in smešno je, da bo za krizo v državi kriv minister za obrambo." Erjavec je prepričan, da so v ozadju druge stvari, kot sta peticija novinarjev in napovedane interpelacije. Ta občutek je dobil med torkovim pogovorom s premierom, je pojasnil. Minister je ob tem spomnil na številne afere, ki se ustvarjajo okoli ministrstva za obrambo. "Pravijo, da ima ta vlada vpliv na medije; se pravi, da jo ima tudi minister za obrambo. Pa se spomnite, kakšna gonja je bila proti meni," je Erjavec omenil domnevno afero v zvezi z njegovim prihodom na brniško letališče mimo uradnih kontrol. Erjavec je opoziciji očital, da vlade ne pusti delati v miru. Če Borut Pahor, ki je v televizijskem pogovoru dejal, da ne misli prevzeti mandatarstva pred naravnim iztekom mandata, tega ni pripravljen storiti, "potem je prav, da date normalne pogoje vladi," je Erjavec odgovoril Pahorju. Da je sam pod udarom opozicije, po Erjavčevem mnenju dokazuje dejstvo, da toliko sej odbora DZ za obrambo, kot jih je bilo v njegovem mandatu, ni bilo prej v celih petnajstih letih. Prav tako se po njegovih besedah vsak teden v medijih lansirajo razne afere. Ob tem je minister pozval njegove kritike, naj ga kazensko ovadijo, če je kaj resnice na teh obtožbah. Erjavec se je odzval tudi na Janševo mnenje, da poslanci DeSUS z vodjem poslanske skupine Francem Žnidaršičem v parlamentu pogosto ne podprejo vladnih predlogov. "Poslanec Žnidaršič ni glasovalni stroj," je dejal Erjavec ter dodal, "vse, kar je zapisano v koalicijsko pogodbi, pa podpremo". Ob koncu je lider DeSUS in minister za obrambo Erjavec dejal, da bodo v imeli sredo "težavno sejo odbora za obrambo, če bo obveljalo, da so glavni razlog za krizo v vladi".
Odločitev predsednika vlade Janeza Janše, da gre v parlament po zaupnico, se zdi LDS popolnoma odveč, saj je vladajoča koalicija še cela in ima absolutno večino v parlamentu, zato zaupnico zlahka izglasuje, je povedala predsednica nekdaj največje opozicijske stranke Katarina Kresal. Kaj bo opozicija naredila v primeru glasovanja, je po njenih besedah "popolnoma nepomembno. Te igre z zaupnico so malce preveč prozorne," je še dodala Kresalova. Odločitev Janše, da bo predlagal glasovanja o zaupnici, je po oceni Kresalove dokaz, "da ne gre za neko krizno stanje v Sloveniji, temveč za preverjanje trdnosti koalicije, kar pa je nedopustno, da se dela na tak način". Kresalova je ob tem ponovno zavrnila navedbe Janše, da je za stanje v državi kriva opozicija in mediji. "To je normalna demokracija. Prevzeli so odgovorno funkcijo in naj jo izpeljejo do konca, drugače naj se odločijo in takoj povedo, da bodo odstopili," je še povedala.
Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo povedal, da je po izjavi, ki jo je predsednik vlade Janez Janša podal pred dvema dnevoma, današnja odločitev logična posledica. "SLS bo glasovala za zaupnico vladi, je pa bilo veliko napadov, predvsem v tujini, in obnašanje opozicije doma, ki je mogoče presegalo normalno opozicijsko obnašanje. Zato je bilo potrebno potegniti črto, da bo vlada delovala normalno, predvsem v času predsedovanja", je še dodal Presečnik. "Mislim, da na včerajšnjem koalicijskem sestanku še ni bilo govora o predlogu glasovanja zaupnici vladi", je mnenja Presečnik, ki je prepričan: "Če pride v naslednjih dneh do glasovanja, bo zaupnica izglasovana." Presečnik je tudi mnenja, da bo v času predsedovanja potrebno postaviti domače dogodke na stran in da ne bi bilo dobro, da je v tem času vladi izglasovana nezaupnica. "Na pogovoru predsednika vlade s predsedniki koalicijskih strank ni bil prisoten predsednik DeSUS Karel Erjavec, ker ni bil izpostavljen interes, da bi ta stranka prisostvovala sestanku," je po besedah Presečnika to nesodelovanje pojasnil predsednik SLS Janez Podobnik.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša jože možina karl erjavec Franca Žnidaršiča Borut Pahor Janeza Janše Jože Tanko Gregor Golobič Darko Krajnc Valentin Hajdinjak
miro cerar Igor Kaučič Miha Kovač Mateja Makaroviča
Zmago Jelinčič Anton Kokalj Alojz Sok Tone Rop majda potrata miran potrč Katarina Kresal Jakob Presečnik Janez Podobnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vladna kriza: Janez Janša predlagal glasovanje o zaupnici vladi?!