objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 27. november 2007 ob 05:26

Presenetljivo: Borut Pahor kuje koalicijo s krščanskimi socialisti
SD se pogovarja tudi z drugimi strankami; anketi Dnevnika in Večera z različnimi rezultati
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Socialni demokrati (SD) Boruta Pahorja in Krščanski socialisti Slovenije (KSS) Andreja Magajne so začeli pogovore o sodelovanju na parlamentarnih volitvah prihodnje leto. Po besedah obeh prvakov strank se morajo odločiti, ali bodo kandidati KSS nastopili na listi SD.
Magajna, ki
je bil leta 1990 v družbenopolitični zbor izvoljen na listi socialdemokratske stranke, sredi devetdesetih se je pridružil krščanskim socialistom, je dejal, da njihova ambicija ni bila samostojen nastop na volitvah, ampak so iskali možnost sodelovanja z drugimi strankami. Pri SD so našli največ skupnih točk, zato nameravajo sodelovati pri pripravi alternativnega vladnega programa. Ob tem je poudaril, da želijo še naprej ohraniti svojo identiteto, zato njihov cilj ni združitev s SD. "Religiozna pripadnost ni ključno za našo stranko, ampak program," je povedal Magajna, ki ne zavrača možnosti sodelovanja tudi z drugimi strankami. Ob tem dodaja, da so osvežitev na levici in alternativa za kristjane. Tako Pahor kot Magajna sta prepričana, da bo ne glede na sodelovanje med strankama prav gotovo prihajalo do programskih razlikovanj, vendar naj jih to ne bi oviralo, saj je po njunih besedah takšno sodelovanje prispevek k razvoju družbe. S takšnim programom bodo po Pahorjevih besedah šli tudi na parlamentarne volitve. "Parlamentarne volitve bodo zahteven boj, vendar se SD vanj podaja sproščeno," je poudaril.
Prvak SD je potrdil, da so o možnosti sodelovanja pogovarjajo tudi z drugimi neparlamentarnimi strankami. Poleg KSS je omenil še demokrate, ki jih vodi Mihael Jurak, drugih podrobnosti pa Pahor ni želel razkriti. Po njegovih besedah kljub spodbudnim javnomnenjskim anketam "stoji z obema nogama trdno na tleh".
#kss#
Pahor o napetih odnosih z Janezom Janšo
Po besedah Boruta Pahorja se je z izglasovano zaupnico vladi končala negotovost, vendar pa se je zaradi premierovega govora začelo obdobje političnih napetosti. "Potegnil je politično korist zase in svojo stranko, ne pa tudi za Slovenijo," je prvak SD ocenil Janšev govor. Prepričan je, da bi v času predsedovanje Evropski uniji potrebovali kooperativnost, ne pa zaostrovanje. Zagotovil je, da čeprav famozno pismo o "nenapadanju" nič več ne velja, to ne bo vplivalo na delovanje SD. "Če bo do stopnjevanja napetosti prišlo, bomo delovali mirno in preudarno," napoveduje Pahor in dodaja, da ne gre za defenzivno politiko. Za
predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota pa je Pahor dejal, da je ponosen na to, da imajo med člani tudi tako uglednega podjetnika. "Žal mi je, ker ni bolj prepoznaven in aktiven član naše stranke," je še dodal.
#kss1#
Dve anketi, povsem različni rezultati
Slovenska dnevnika Večer in Dnevnik pa sta objavila vsak svoji javnomnenjski raziskavi, ki merita politično opredeljenost v Sloveniji.
Po anketi Večera sta SD in SDS skorajda izenačeni. Če bi bile volitve v nedeljo, bi prvo volilo 18,3 odstotka vprašanih, Janševo  SDS pa 18 odstotkov. Na tretje mesto bi se uvrstila Jelinčičeva SNS, ki bi jo volilo 5,6 odstotka vprašanih, sledita LDS Katarine Kresal in Zares Gregorja Golobiča s po 3,9 odstotka glasov, 3,3 odstotka bi volilo SLS Bojana Šrota, 2,1 Bajukova NSi, 1,1 odstotka pa DeSUS Karla Erjavca. 26,3 odstotka vprašanih ne ve, koga bi volilo, 9,9 odstotka ne bi volilo nobene stranke, 5,1 odstotka vprašanih pa ne bi odšlo na volitve. Na vprašanje, ali podpirate predsednika vlade Janeza Janšo, je 39 odstotkov vprašanih odgovorilo, da premiera podpirajo, ne podpira ga 45 odstotkov, 16 odstotkov pa je odgovorilo z "ne vem". Anketo je po naročilu uredništva Večera izvedla agencija RM Plus. Anketiranje je potekalo 22. in 23. novembra na reprezentativnem vzorcu 700 anketiranih.
Rezultati raziskave, ki jo je za Dnevnik in Pop TV napravila agencija Ninamedia, pa so precej drugačni. Pahorjevi Socialni demokrati so namreč prvič prestopili mejo 30-ih odstotkov podpore. Na drugem mestu je SDS z 18,5 odstotka, tretja LDS s 7,2, četrta Zares s 6,8, peta SNS s 6,3, šesta NSi z 4,4 in sedma SLS z 2,6 odstotka, nekoliko je izboljšal rezultat uporniški DeSUS z 2,5 odstotka. Da vlada dela uspešno, meni slabih 37 odstotkov vprašanih, prejšnji mesec 35. Še vedno pa je zelo visok odstotek tistih, ki mislijo, da je neuspešna - 58,2. Zanimivo je, da je Slovenska tiskovna agencija (STA) povzela le rezultate Večerove ankete, ne pa tudi ankete za Dnevnik.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boruta Pahorja Andreja Magajne Mihael Jurak Boška Šrota Dve anketi, povsem različni rezultati Jelinčičeva Katarine Kresal Gregorja Golobiča Bojana Šrota Bajukova Karla Erjavca

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Presenetljivo: Borut Pahor kuje koalicijo s krščanskimi socialisti