objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 29. november 2007 ob 17:25

Delovi nadzorniki iščejo novega urednika Maga, Šurla menda out
Starina Kosem in Zdolšek obtožena grobega vmešavanja v novinarsko in uredniško avtonomijo
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Poskusi predsednice in podpredsednika nadzornega sveta časopisne hiše Delo, razvpite Andrijane Starine Kosem in odvetnika Stojana Zdolška, da se vmešata v uredniško politiko tednika Mag, je v.d. odgovornega urednika revije Silvester Šurla "čutil kot grob pritisk na avtonomnost in neodvisnost uredništva". To je Šurla povedal po koncu včerajšnje seje nadzornega sveta (NS), na kateri so sprejeli sklep o objavi razpisa za mesto odgovornega urednika Maga. Magov kolumnist Danilo Slivnik pa je izjavil, da je Mag uspešna in za časopisno hišo pomembna edicija, ki jo je treba varovati.
Šurla je potrdil, da se bo na razpis prijavil, saj meni, da ima velike možnosti, da bo imenovan. Kot je pojasnil, je imel na to temo že dva pogovora z obema nadzornikoma. "Oba sta me pozvala, da pripravim uredniški program, kar sem tudi storil. Prva verzija uredniškega programa ni bila sprejeta, ker sem zahteval popolno avtonomijo od lastnikov, kar mi nista hotela zagotoviti," je dejal Šurla, ki je pojasnil, da so zatem dosegli kompromis in se o zadevi do sklica današnje seje ni več govorilo. Na vprašanje Slovenske tiskovne agencije, ali utegne biti poteza nadzornikov povezana z objavo intervjuja s premierom Janezom Janšo v zadnji izdaji Maga, je Šurla odgovoril, da je pač dejstvo, da je do seje NS prišlo na dan, ko je Janša v intervjuju priznal, da je bila prodaja Mercatorja napaka ter pri tem "kot eno od najbolj odgovornih oseb navedel nekdanjo predsednico nadzornega sveta Kada". Gre seveda za ASK, ki je po odstopu s položaja državne sekretarke na ministrstvu za gospodarstvo maja letos postala predsednica nadzornega sveta časopisne hiše Delo. Šurla je dodal, da sta se predsednica in podpredsednik NS na pogovorih, ki sta jih opravila v zadnjem mesecu z njim, poskušala vmešati v uredniško politiko Maga. "Njune zahteve glede posameznih vsebin Maga pa sem čutil kot grob pritisk na avtonomnost in neodvisnost uredništva," je še povedal Šurla. Iz uredništva tednika Mag je celo slišati, da naj bi Zdolšek pogosto sam telefoniral na Mag in se vmešaval v novinarski in uredniški posel. Za Zdolška naj bi bil sporen tudi nedavni intervju novinarja Igorja Kršinarja s predsednico LDS Katarino Kresal.
Odločitev nadzornikov je komentiral tudi publicist in nekdanji predsednik uprave Dela Danilo Slivnik, za katerega gre za dober znak, če današnje dogajanje pomeni ureditev statusa sedanjega odgovornega urednika. "Če pa to pomeni kakršenkoli pritisk nanj, je pa to slabo," ugotavlja Slivnik. Po njegovem mnenju je Magova uredniška politika jasna in pluralna ter koristna za slovenski medijski prostor. Poleg tega je Mag v zadnjem letu pridobil več kot 4000 prodanih izvodov, zato Slivnik meni, da "pomembno prispeva k poslovni uspešnosti podjetja Delo in je v vseh teh pogledih edicija, ki jo je treba varovati". No, Slivnik pa se tukaj malce spreneveda. Magu se je po zadnjih pregledih revidiranih naklad res povečalo število naročnikov, toda na račun tednika Več, ki so ga na Delu, ko ga je še vodil Slivnik, ukinili, in večino naročnikov tednika Več prenaročili na Mag. Hkrati pa se je – po istih podatkih – Magu zmanjšala prodaja v kolportaži. Šurla je po Slivnikovem mnenju dober urednik in profesionalen novinar, poleg tega pa "bi neka nasilna sprememba uredniške politike Maga bil poslovni samomor edicije," je prepričan Slivnik, ki tudi zato upa, da se bodo strasti umirile ter da se bodo Delovi nadzorniki in lastniki "zavedali, da je pluralnost mnenj pozitivna stvar".
Člani nadzornega sveta Dela so na seji sprejeli sklep o objavi razpisa za mesto odgovornega urednika tednika Mag, s čimer naj bi uredili položaj odgovornega urednika Maga, ki ga trenutno opravlja vršilec dolžnosti odgovornega urednika Silvester Šurla. Sicer pa je iz Delove hiše slišati, da si lastniki Dela, torej Pivovarna Laško, želijo tednik Mag nekoliko depolitizirati in ga spremeniti v tednik splošnega tipa, ki bi bil zanimiv za več kot deset tisoč bralcev. Šurla pa tej vlogi naj ne bi bil dorasel, zato so možnosti za njegovo imenovanje precej pičle.

Nekdanji urednik Dela Jančič lobira za Šurlo
Spremembe statuta časopisne hiše Delo in dosedanje neimenovanje odgovornega urednika tednika Mag sta omogočala pritiske na Silvestra Šurlo kot vršilca dolžnosti odgovornega urednika, je prepričan predsednik Združenja novinarjev in publicistov ter nekdanji odgovornik urendik Dela Peter Jančič.  Po njegovem mnenju so nadzorniki s spremembami statuta v zadnjega pol leta dobili dosti večji vpliv nad uredniki posameznih edicij Dela. Poleg tega "urednik Maga ves ta čas ni bil imenovan in to dvoje skupaj seveda pomeni, da je bilo mogoče pritiskati na gospoda Šurlo, da bi ravnal na način, ki bi ustrezal komu za to, da bi bil izvoljen." Za Šurlo pa je dejal, da je "pokončen novinar in se tu pač ni pustil". O nadaljnjih potezah nadzornikov Dela je Jančič izrazil upanje, "da bodo lastniki ravnali modro in da bodo sposobnega urednika, ki se je dokazal kot tak, vendarle imenovali za urednika".
Ob tem dodajmo, da je predsednik Društva novinarjev Slovenije ter glavni in odgovorni urednik tednika Mladina Grega Repovž pojasnil, da na društvu še niso dobili nobenega signala s strani aktiva novinarjev Dela ali z Maga. Repovž zato zadeve še ne more komentirati, se bo pa o njej pozanimal.

Šurlo podpirajo tudi njegovi novinarji
Novinarji tednika Mag so izrazili podporo v.d. odgovornega urednika Maga Silvestru Šurli ter svoje presenečenje, ker nadzorni svet Dela še ni imenoval novega odgovornega urednika. Morebitna sprememba v vodstvu uredništva bi bila glede na sedanje pozitivne trende prodaje Maga zgolj politično motivirana, so prepričani. Šurla je včeraj po seji nadzornega sveta časopisne hiše Delo, ki ima v lasti Mag, opozoril na pritiske, ki so jih nadzorniki izvajali nanj.
Vsi štirje redno zaposleni novinarji Maga Igor Kršinar, Biserka Karneža Cerjak, Nenad Glücks in Brigite Ferlič Žgajnar so v izjavi za javnost pojasnili, da sta predsednica in podpredsednik nadzornega sveta Dela Andrijana Starina Kosem in Stojan Zdolšek pred poldrugim mesecem že ponudila kandidaturo na mesto odgovornega urednika tednika Mag Silvestru Šurli in ga pozvala, naj pripravi program za kandidaturo, kar je tudi storil. "Medtem sta predsednica in podpredsednik nadzornega sveta skušala vplivati na vsebino tednika Mag ter izražala pripombe glede nekaterih intervjuvancev in posameznih člankov," kar je Šurla odločno zavrnil, so zapisali novinarji. V izjavi še piše, da je moral Šurla na zahtevo Starina Kosmove in Zdolška o sestanku obvestiti uredništvo in prenesti njuno sporočilo novinarjem, "naj nikar ne mislimo, da bomo popolnoma avtonomni ter da smo dolžni spoštovati upravo, nadzornike in lastnike". Zato odločitev nadzornega sveta, da novega urednika izbere prek razpisa, novinarji Maga razumejo "kot potezo, ki je v nasprotju z javnim zavzemanjem za novinarsko avtonomijo". To bo po njihovem prepričanju zlasti veljalo, če na razpisu ne bo izbran Šurla, ki se je uprl poskusom pritiskov nadzornega sveta.
Po mnenju podpisnikov izjave je pomenljivo tudi dejstvo, da je nadzorni svet o usodi tednika Mag odločal prav na dan, ko je v njem izšel intervju s predsednikom vlade, v katerem je ta kot najbolj odgovorno osebo za sporno prodajo Mercatorja omenil takratno predsednico nadzornega sveta Kapitalske družbe Andrijano Starina Kosem. "Glede na dejstvo, da se je prodaja Maga v zadnjih mesecih izjemno povečala in da se pozitivni trend prodaje nadaljuje, smo prepričani, da za spremembo uredniške politike ni upravičene ekonomske podlage. Vsaka sprememba v vodstvu uredništva bi zato imela zgolj politično motivirane razloge," so še zapisali novinarji.

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Andrijane Starine Kosem Stojana Zdolška silvester šurla danilo slivnik Igorja Kršinarja Katarino Kresal Nekdanji urednik Dela Jančič lobira za Šurlo Peter Jančič Grega Repovž Šurlo podpirajo tudi njegovi novinarji Biserka Karneža Cerjak Nenad Glücks Brigite Ferlič Žgajnar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Delovi nadzorniki iščejo novega urednika Maga, Šurla menda out