objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 10. december 2007 ob 15:09

Sekretarka Kučanovega Foruma 21 ne bo prva dama Türkovega urada
Novi predsednik države sestavlja kabinet; težave: majhne plače in Drnovškova dediščina
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Novoizvoljeni predsednik države Danilo Türk, ki bo predsedniške dolžnosti prevzel 22. decembra, pospešeno sestavlja svoj novi kabinet in urad. Pri tem pa naj bi naletel na dve precejšnji težavi. Prvič, relativno nizke plače, ki čakajo uslužbence bodočega predsedniškega urada po prvem januarju 2008, ko stopajo v veljavo novosti glede plač državnih uradnikov, ki jih je uvedel minister za javno upravo Gregor Virant. Plače svetovalcev predsednika države bodo namreč precej nižje od primerljivih plač javnih delavcev, denimo v vladi. Medtem ko generalni sekretar vlade Božo Predalič mesečno zasluži okoli 6000 evrov bruto, bo plača bodočega generalnega sekretarja urada predsednika države znašala predvidoma 2000 evrov manj?! In drugič, po navedbah naših virov naj bi v uradu odhajajočega predsednika države Janeza Drnovška vladali precejšnja zmeda in neurejene razmere. Tako naj bi generalna sekretarka Drnovškovega urada Metka Cerar imela kar osem pomočnikov, vsaj osemnajst Drnovškovih uslužbencev pa naj bi ostalo v Türkovem uradu. Boj za mesta blizu Danila Türka pa traja že od njegove volilne zmage naprej.

Za stolček generalne sekretarke se je po naših informacijah potegovala Nevenka Črešnar Pergar, nekdanja sekretarka vlade in ministrica svetnica v Drnovškovi vladi. Pergarjeva je zaposlena kot izvršna direktorica Aktiva Group, ki je sestavni del poslovnega imperija v Londonu živečega slovenskega certifikatskega tajkuna Darka Horvata, in generalna sekretarka Kučanovega Foruma 21. Naši viri trdijo, da se je Pergarjeva že julija letos najavila k predsedniku Socialnih demokratov Borutu Pahorju (bila je malce slabe volje, ker ga je morala na sedežu stranke na Levstikovi čakati dobre pol ure) in mu predlagala, da bi pisala gospodarski program SD ali prevzela vodenje Türkovega predvolilnega štaba. Pahor je oboje odklonil, Pergarjeva pa se potem ni več pojavila. Za naš portal je v soboto dopoldne zanikala govorice, da bi postala generalna sekretarka Türkovega urada.
Danilo Türk naj bi službo ponudil skoraj vsem sodelavcem v njegovem predvolilnem štabu. Naši viri trdijo, da bosta njegova svetovalca zagotovo Dušan Snoj (ki je tudi vodil Türkov predvolilni štab, čeprav naj bi na njegovo delo letelo precej pripomb) in Dragica Wedam Lukič. Nekdanja ustavna sodnica bo postala svetovalka za pravne zadeve, nekdanji novinar in diplomat Snoj pa za zunanje zadeve. Bivši vodilni uslužbenec Petrola Franci Perčič, ki je v štabu vodil tudi finančne posle, pa se menda za mesto Türkovega svetovalca še ni odločil. Slišati je, da mu delo v upravi ne diši preveč in bi raje postal član uprave kakšnega večjega podjetja. Mesto tiskovne predstavnice je Türk ponudil Meliti Župevc, ki ta posel opravlja pri Socialnih demokratih, vendar se tudi ona še ni odločila, saj naj bi jo mikalo sodelovanje v predvolilni kampanji na prihodnjih volitvah v državni zbor, ki bodo prihodnje leto. Eni pravijo, da bi v primeru volilne zmage SD Župevčeva postala tiskovna predstavnica vlade. Župevčeva svojega odhoda v urad predsednika države ni želela komentirati, pravi pa, da se bo odločila v prihodnjih dveh tednih. Velika skrivnost pa ostaja mesto šefice kabineta, ki naj bi jo Türk že zaupal neki dami, menda prijateljici iz pravniških krogov. Njeno ime in ime bodočega generalnega sekretarja naj bi bilo znano prihodnji teden.Sicer pa Danilo Türk začasno še vedno uraduje v prostorih svojega volilnega štaba, nad restavracijo Glažuta v steklenem dvoru na Dunajski cesti, kjer mu prostore oddaja družba Fagot, ki je v lasti nekdanjega agenta Visa (zdaj Sove) in bivšega uslužbenca Petrola Silva Komarja. Slovenska država ima namreč povsem neurejen status tako imenovanega izvoljenega predsednika (elected president), ki mu, denimo, v Združenih državah Amerike takoj dodelijo pisarne in osebje. Türk pa je zaenkrat dobil samo štiri varnostnike iz Urada za varnost in zaščito ter njihov policijski avtomobil. Ko se je na rusko željo srečal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, je na pogovore moral v hotel Lev, kjer je bivala ruska delegacija.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danilo Türk Gregor Virant Božo Predalič Janeza Drnovška Metka Cerar Nevenka Črešnar Pergar Darka Horvata Kučanovega Borutu Pahorju Dušan Snoj Dragica Wedam Lukič Franci Perčič Meliti Župevc Silva Komarja Sergejem Lavrovom

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Sekretarka Kučanovega Foruma 21 ne bo prva dama Türkovega urada