objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Petek, 28. december 2007 ob 07:31

Gnusno, ostudno, strahopetno: ubili so Benazir Buto!
Pakistanska opozicijska liderka ubita v samomorilskem napadu, obsodbe mednarodne skupnosti
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Pakistanska opozicijska voditeljica in nekdanja pakistanska premierka Benazir Buto, ki se je oktobra po več letih v izgnanstvu vrnila v domovino, je bila v četrtek ubita v samomorilskem napadu na shodu pred januarskimi parlamentarnimi volitvami. Ko je Butova želela nagovoriti množico svojih privržencev, je samomorilski napadalec najprej ustrelil njo, nato pa se je razstrelil in pri tem ubil najmanj 20 ljudi, več deset je bilo ranjenih. Mednarodna skupnost je atentat ostro obsodila.
Samomorilski napadalec je Butovo najprej ustrelil v vrat in prsi, nato pa se je razstrelil. Da je bila Butova ustreljena, je potrdila tudi pakistanska policija. Nekdanja premierka je težkim poškodbam podlegla ob 18.16 po lokalnem času v glavni bolnišnici v Ravalpindiju. V napadu je bilo ubitih še najmanj 20 ljudi, med njimi tudi štirje policisti.Mušaraf je pes ... Naj dolgo živi Butova
Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je po napadu sklical nujno srečanje najvišjih predstavnikov države, na katerem naj bi med drugim razpravljali o možni preložitvi januarskih parlamentarnih volitev, je sporočil neimenovani predstavnik pakistanskega notranjega ministrstva. Mušaraf je državljane v televizijskem nagovoru tudi pozval, naj ostanejo mirni, da bodo lahko "preprečili zlobne namere teroristov", in razglasil tridnevno žalovanje. Opozicijski voditelj in nekdanji pakistanski premier Navaz Šarif se je po napadu nemudoma odpravil v bolnišnico v Ravalpindiju in nagovoril množico privržencev opozicije. "Benazir Buto je bila tudi moja sestra in ostal bom z vami, da se maščujemo za njeno smrt. Ne počutite se sami. Z vami sem. Voditeljem se bomo maščevali za njeno smrt," je povedal Šarif.
To je bil sicer že drugi samomorilski napad na Butovo, odkar se je oktobra vrnila iz izgnanstva, da bi nastopila na januarskih parlamentarnih volitvah. Prvi napad se je zgodil na zborovanju le nekaj ur po njeni vrnitvi v domovino, pri čemer je bilo ubitih 139 ljudi. Po tem dogodku so jo oblasti večkrat opozorile, da naj bi islamski skrajneži načrtovali njen umor. Umor Butove naj bi še dodatno poglobil politično krizo v državi. V kraju Pešavar so po atentatu izbruhnili protesti, ki jih je policija medtem že zatrla. Več kot 100 jeznih protestnikov in podpornikov Butove je vpilo "Mušaraf je pes!" in "Dolgo naj živi Butova!". V Ravalpindiju so podporniki Butove razbijali okna in avtomobile, v Karačiju pa so trgovci zaradi razgrajanja protestnikov morali zapreti trgovine. V nemirih so bili ubiti najmanj štirje ljudje.

Mednarodna skupnost zgrožena
Mednarodna skupnost je atentat na Butovo ostro obsodila in opozorila, da skrajneži ne smejo destabilizirati Pakistana pred parlamentarnimi volitvami prihodnji mesec. Ameriški predsednik George W. Bush je umor Butove označil za "strahopetno dejanje" in zahteval aretacijo storilcev. "ZDA ostro obsojajo to strahopetno dejanje morilskih skrajnežev, ki poskušajo spodkopati pakistansko demokracijo," pa je na svojem ranču v Teksasu dejal ameriški predsednik Bush. Pakistan je eden ključnih zaveznikov ZDA v boju proti terorizmu. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je umor Butove medtem označil za "ostuden zločin" in dodal, da atentat predstavlja napad na stabilnost Pakistana in demokratični proces v tej državi. Medtem se je na nujni seji za zaprtimi vrati sestal Varnostni svet ZN, ki razpravlja o razmerah v Pakistanu po uboju opozicijske voditeljice. Rusija je opozorila pred možnimi posledicami napada. "Napad bo verjetno sprožil val terorizma," je izjavil namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Losjukov. "Po našem mnenju gre za nevaren razvoj, ki bo dodatno prispeval k nestabilnosti v Pakistanu pred volitvami," je dodal. Indijski zunanji minister je izrazil "pretresenost in zgroženost" nad umorom Butove, ki jo je ubil samomorilski napadalec med predvolilnim shodom v Ravalpindiju. Afganistanski predsednik Hamid Karzaj pa je dejal, da je umor Butove dejanje "neizmerne krutosti" sovražnikov Pakistana in miru. Turčija, tesna zaveznica Pakistana, je Islamabad pozvala, naj vztraja na poti v demokracijo. Napad je ostro obsodila tudi Kitajska. Britanski zunanji minister David Miliband je dejal, da je globoko pretresen ob smrti Benazir Buto. "Skrajneži so z napadom na Butovo ciljali na vse, ki so zavezani demokratičnemu procesu v Pakistanu," je dejal. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je atentat označil za "gnusno dejanje", Vatikan pa je sporočil, da gre za "strašen in tragičen" dogodek.
Butova je med letoma 1988 in 1996 dvakrat zasedala premierski položaj. Na zahodu so jo spoštovali zaradi liberalnih načel in njenega boja proti islamskim skrajnežem.
Glej tudi rubriko Video 2!
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Benazir Buto Mušaraf je pes ... Naj dolgo živi Butova Pervez Mušaraf Navaz Šarif Mednarodna skupnost zgrožena George W. Bush Ban Ki Moon Aleksander Losjukov Hamid Karzaj David Miliband Nicolas Sarkozy strašen in tragičen Glej tudi rubriko Video 2!

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Gnusno, ostudno, strahopetno: ubili so Benazir Buto!