objavi na
pozareport.si

forum

Afere

Ponedeljek, 16. april 2007 ob 23:31

Ne vem, zakaj so vse zavrnili...
Strojanovi prišli v Ambrus, potem pa spet nazaj v Roje
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Romska družina Strojan se je danes popoldne iz Roj pri Ljubljani, kjer je bila od decembra lani, vrnila na svoje zemljišče v Ambrus v občino Ivančna Gorica. Vendar so po pogovoru s krajani in županom Jernejem Lampretom sklenili, da se bodo za tri tedne vrnili v Roje, do takrat pa naj bi jim vlada zagotovila namestitev na novi lokaciji na območju Grosuplja, Ivančne Gorice ali Šmarja Sap. Če država v tem času ne bo poskrbela za obljubljeno, se bodo ponovno vrnili na svoje zemljišče, so napovedali.
Strojanovi so se vrnili v Ambrus, ker so jim predstavniki države za danes obljubili, da jim pokažejo še kakšno lokacijo za trajno bivanje, vendar se to po besedah pravnega zastopnika družine Aleksandra Čeferina ni zgodilo. Na svojem zemljišču v Ambrusu naj bi počakali na trajnejšo rešitev.
Čeferin je sicer še dopoldne napovedal, da si bodo Strojanovi v ponedeljek ogledali še nekaj lokacij za bivanje. Družina Strojan si je sicer v petek že ogledala tri lokacije, s katerimi pa ni bila zadovoljna, je pojasnil Čeferin in dodal, da naj bi Strojanovi v ponedeljek še zagotovo ostali v Rojah pri Šentvidu, kjer so že od 24. decembra lani.Odločitev družine, da se vrne v Ambrus, je nerazumljiva, se je na vrnitev dela družine na zemljišče v Dečjo vas - del družine je popoldne v Ivančni Gorici namreč zadržala policija - za Slovensko tiskovno agencijo odzval predsednik vladne komisije za zaščito romske etnične skupnosti in okoljski minister Janez Podobnik. Poudaril je, da so imeli na začasni lokaciji v Rojah kvalitetne pogoje za življenje. "Kot mi je znano, so se tam dobro počutili," je povedal. Družini je bilo ponujenih večje število lokacij za stalno bivanje, odločitev pa je zdaj na strani Strojanovih, da eno od lokacij izberejo, je pojasnil.
Direktor urada vlade za narodnosti Stanko Baluh pa je izrazil presenečenje nad odločitvijo družine. Povedal je, da jim je bilo ponujenih veliko lokacij, a so vse zavrnili. "Ne vem, zakaj so vse zavrnili," je dejal Baluh. Kot se je izrazil, ozadja tega scenarija ne pozna.
Pred zemljiščem družine v Dečji vasi pri Ambrusu se je pozno popoldne zbrala skupina približno tristo krajanov, ki so nasprotovali njihovi vrnitvi. Ob informaciji, da se družina vrača na svoje zemljišče, so na poti iz Dečje vasi proti zemljišču Strojanovih postavili barikade in požagali drevo čez cesto. Po ocenah očividcev je bilo v Dečji vasi najmanj trideset policistov, pripadnikov specialne enote, ki so preprečevali dostop do parcele. Na Policijski upravi Ljubljana so potrdili, da so v Ambrus poslali dodatne policijske patrulje, niso pa želeli povedati, koliko.
Po pogovoru s krajani in županom Ivančne Gorice Jernejem Lampretom so Strojanovi sklenili, da se bodo za tri tedne vrnili v Roje, do takrat pa naj bi jim vlada zagotovila namestitev na novi lokaciji na območju Grosuplja, Ivančne Gorice ali Šmarja Sap. Če država v tem času ne bo poskrbela za obljubljeno, se bodo vrnili na svoje zemljišče, je napovedal Mirko Strojan. Po odhodu Strojanovih so se začeli razhajati tudi krajani.
Mirko Strojan je v začetku marca napovedal, da bodo v primeru, da jim vlada do 15. aprila ne priskrbi ustreznega stalnega bivališča, prek odvetniške družbe Čeferin vložili tožbe zoper državo zaradi kršenja njihovih pravic. V tem primeru je Strojan napovedal tudi vrnitev družine v Ambrus.
Družina Strojan se je zaradi konfliktov z drugimi prebivalci Ambrusa po posredovanju ministra za notranje zadeve Dragutina Mateja konec oktobra lani začasno preselila v postojnski center za begunce v zapiranju, kar je nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek označil za konec pravne države. S predstavniki vlade so začeli iskati lokacijo, kjer bi se lahko trajno naselili. Vendar se je lokalno prebivalstvo njihovi naselitvi povsod uprlo, postavljalo barikade in vaške straže.
Do novih napetosti v Ambrusu je prišlo 25. novembra lani zaradi nenapovedanega prihoda družine, a do Ambrusa niso prišli, saj jih je ustavila policija. Po pogovoru s predstavniki vlade so znova odšli v Postojno. Zaradi odločbe inšpekcijskih služb je bilo njihovo naselje v Dečji vasi pri Ambrusu, zgrajeno na črno, decembra porušeno. 24. decembra lani so se začasno preselili v bivšo vojašnico v Roje pri Šentvidu v Ljubljani.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
ernejem Lampretom Aleksandra Čeferina Janez Podobnik Stanko Baluh Mirko Strojan Dragutina Mateja matjaž hanžek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ne vem, zakaj so vse zavrnili...