objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sreda, 18. april 2007 ob 16:22

Jaklič: Odredba je dejanje obupa
Na Vzajemni zaenkrat ne razmišljajo o preklicu skupščine
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Vzajemna zdravstvena zavarovalnica, od katere Agencija za zavarovalni nadzor (AZN) zahteva preklic skupščine, sklicane za 10. maj, je sporočila, da odredbo agencije še preučujejo in zaenkrat še ne razmišljajo o tem, da bi skupščino preklicali. Navajajo, da bo dokončna odločitev v zvezi z odredbo znana, ko bodo pravni strokovnjaki natančno preučili njeno vsebino, o čemer bodo javnost obvestili do konca tedna.
Vzajemna navaja, da so zunanji pravni strokovnjaki opozorili na vprašljivost odredbe. Tako med drugim v demokratičnih družbah ni znana praksa, da se ljudem prepoveduje, da se zberejo in javno razpravljajo o svoji lastnini. Takšna prepoved, za katero se je odločil predsednik senata AZN Jurij Gorišek, je zato vprašljiva tudi z vidika kršenja pravic, zagotovljenih z ustavo, navajajo v Vzajemni.
Zahteva predsednika senata AZN po preklicu skupščine je presenetljiva tudi zato, ker je celoten postopek povezovanja Vzajemne z Adriaticom Slovenico potekal transparentno in skladno z vso veljavno zakonodajo, ki določa postopek prenosa premoženja z vzajemne na zavarovalno delniško družbo. Poleg tega so cenitvi obeh družb pripravljali mednarodno uveljavljeni in največji tuji strokovnjaki, ki delujejo pod okriljem mednarodno priznane družbe Deloitte svetovanje. Gre za družbo, ki jo je tudi AZN priznala kot edino merodajno v primeru cenitve zavarovalnice Triglav, opozarjajo v Vzajemni.
Nadaljujejo, da bi združitev Vzajemne in Adriatica Slovenice obenem pomenila ohranitev vzajemnosti in medgeneracijske solidarnosti pri dopolnilnih zdravstvenih zavarovanjih.
Odločitev o usodi Vzajemne je stvar njenih lastnikov - 900.000 zavarovancev, ki se jim s takšno odredbo skuša odvzeti možnost razprave in odločanja o usodi zavarovalnice, katere lastniki so. Obenem se s tem želi zavarovancem Vzajemne odvzeti tudi priložnost, da bi s tem, ko bi prejeli delnice, njihovo lastništvo Vzajemne postalo oprijemljivejše, še menijo v Vzajemni.

Kot je znano, je Agencija za zavarovalni nadzor Vzajemni izdala odredbo, v kateri zahteva preklic skupščine, napovedane za 10. maj. Agencija namreč ob sklicu skupščine, na kateri naj bi člani Vzajemne odločali o združitvi z zavarovalnico Adriatic Slovenica, in načrtovanem preoblikovanju opozarja na številne kršitve.
Minister za zdravje Andrej Bručan pa je minuli teden novinarjem povedal, da je predlog zakona o pogojih za statusno preoblikovanje Vzajemne pripravljen in da ga bo v kratkem obravnavala vlada. Rok za pripravo zakona se je sicer 12. aprila iztekel, vendar je Bručan poudaril, da gre le za "inštrukcijski rok".
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jurij Gorišek, andrej bručan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jaklič: Odredba je dejanje obupa