objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sreda, 18. april 2007 ob 17:02

Kdo bodo novi šefi Aerodroma Ljubljana?
Vinko Može lobiral tudi pri Janezu Podobniku, nadzorniku Janezu Čadežu za hrbtom
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Danes opolnoči se izteče 8-dnevni rok za prijavo na razpis za mesti predsednika in člana uprave Aerodrom Ljubljana. Kandidati lahko še teh naslednjih nekaj ur vložijo prijavo na sedežu družbe, veljavne pa so tudi pošiljke z današnjim poštnim žigom.
Dosedanjemu predsedniku uprave Vinku Možetu in članu uprave Zmagu Skobirju se petletni mandat z možnostjo podaljšanja 4. julija, nadzorni svet pa se je že odločil, da jima mandata ne bo podaljšal. V upravi bo definitivno ostal tretji član uprave Janez Kolar, ki ga je nadzorni svet na to mesto imenoval 15. februarja, brez javnega razpisa.
Vinko Može je že napovedal, da se bo na razpis za predsednika uprave zagotovo prijavil, pričakuje pa konkurenco petih ali šestih kandidatov. Teh osem razpisnih dni je Može izkoristil za medijsko samopromocijo; samo primer: časnik Finance je v ponedeljkovi izdaji z njim objavil dvostranski intervju, dodatno stran pa si je Može takorekoč zakupil v prilogi istega časnika, z naslovom Top logistika in transport. Z intervjujem je Može poslovni javnosti skušal dopovedati, da je on vsekakor najprimernejši kandidat za vodenje aerodroma v prihodnjih štirih letih, če ne bo izbran, pa ga to sploh ne skrbi, saj naj bi imel številne ponudbe za delo, celo iz tujine. Po njegovih besedah iz Hrvaške in Makedonije. Hkrati se je Može čudil nad izjavo ministra za promet Janeza Božiča, ki menda ni bil seznanjen z namerami nadzornikov, da bodo objavili javni razpis. "Tega ne morem verjeti, pravi Može, saj je država največja lastnica. In lastniki dajo svojim nadzornikom vedno navodila za delo ali glasovanje".
Predsednik nadzornega sveta pa je Janez Čadež, nekdanji generalni direktor RTV, zdaj svetovalec vodstva zavarovalnice AdriaticSlovenica, ki se bo na razpis verjetno prijavil tudi sam. Toda po naših informacijah bo to storil le v primeru, če bo njegova kandidatura usklajena znotraj vladne koalicije. Ni skrivnost, da si največja vladna stranka SDS Možeta, kot direktorja iz časov vladavine LDS, ne želi več na tem delovnem mestu, po drugi strani pa predsedniku vlade Janezu Janši menda ni pogodu, da bi celoten spekter prometa v državi prevzela Podobnikova SLS. Čeprav se v ljudski stranki pri tem sklicujejo na koalicijsko pogodbo; češ, promet pripada – samo - njim, Božič je tudi njihov resorni minister. Čadež je sicer formalno član SLS komaj dve leti.
Ambicije SLS pa v tej zvezi niso majhne. Po nekaterih informacijah snujejo idejo o združitvi obeh aerodromov, Brnika in Maribora (slednji je v 100-odstotni lasti države), poleg tega je mariborski župan Franc Kangler po novem eden izmed glavnih stebrov SLS.

Naši viri trdijo, da je Može lobiral tudi pri vodstvu SLS, celo Čadežu za hrbtom. Predsedniku ljudske stranke in ministru za okolje in prostor, Janezu Podobniku, naj bi predlagal, češ, imenujte me, jaz pa bom naredil vse, kar boste rekli... Mimogrede, Vinku Možetu do pokoja manjkajo še štiri leta.
Po naših informacijah naj bi Čadež, ki danes po telefonu ni bil dosegljiv, počakal do zadnjega trenutka, in potem prijavo oddal ali pa tudi ne.
Zmago Skobir, ki je trenutno v tujini, se namerava prijaviti za obe mesti, predsednika in člana uprave. To slednje naj bi imel po naših informacijah praktično že zagotovljeno. Menda ga podpirajo tudi zaposleni.

Janez Kolar, za katerim stoji SDS, pa naj bi se prijavil za mesto podpredsednika in člana uprave.
Zanimanje za kadrovski prevzem družbe Aerodrom Ljubljana je toliko večje tudi zato, ker je pred družbo velik investicijski ciklus (poleg gradnje še enega terminala, ki že poteka, je čez glavno cesto predvidena gradnja enormnega poslovnega kompleksa, podobnega Trzinu), poleg tega je firma kar urejena, praktično monopolist, in brez kreditov.
Po nekaterih informacijah naj bi bilo doslej oddanih že 11 prijav.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Vinku Možetu Zmagu Skobirju Janez Kolar, Janeza Božiča Janez Čadež, Janezu Janši Franc Kangler Janezu Podobniku

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kdo bodo novi šefi Aerodroma Ljubljana?