objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Sobota, 21. april 2007 ob 07:47

Otvoritev Hiše Stare trte in Hiše Refoška
Vinarji so bogatejši za prenovljeni Hiši Stare trte v Mariboru in Refoška v Kopru
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Na mariborskem Lentu so slovesno otvorili Hišo Stare trte, na pročelju katere je tudi najstarejša trta na svetu. Nakup objekta in vsa obnovitvena dela v vrednosti 200.000 evrov je financirala občina, za vso notranjo opremo skupaj z razstavnimi vsebinami v vrednosti 300.000 evrov pa je mesto pridobilo evropska sredstva.

Po besedah direktorja Zavod za turizem Mestne občine Maribor Milana Razdevška je Hiša Stare trte simbolno ponazarja dolgoletno tradicijo Štajerske in Slovenije kot vinorodne dežele. Mariborski župan Franc Kangler pa je poudaril, da mesto z novo pridobitvijo dokazuje skrben odnos do kulturne dediščine.

V družbi Vinakoper pa so ob praznovanju 60-letnice kleti slavnostno odprli Hišo
Refoška. Gre za nov prodajno-degustacijski objekt, v katerega so vložili 1,5 milijona evrov. "Že od nekdaj je vinarstvo za prebivalce tega dela Slovenije predstavljalo pomemben vir dohodka za preživetje. Kljub temu da je v 70. letih prejšnjega stoletja ta tradicija zaradi izrazite industrializacije treh obalnih mest počasi začelaizumirati, je vinarstvo ob začetku samostojne države doživelo ponovni preporod," je povedal predsednik uprave Vinakoper Nevijo Pucer.


Hiša ima 736 kvadratnih metrov notranjih površin in 112 kvadratnih metrov zunanje terase. V avli je na ogled zgodovinski opis začetkov vinarstva v slovenski Istri, prav tako so na ogled izbrani predmeti, ki so jih v vinogradu in v kleti uporabljali naši predniki.Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milana Razdevška Franc Kangler nevijo pucer

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Otvoritev Hiše Stare trte in Hiše Refoška