objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 23. april 2007 ob 10:55

Pahorjevi se vidijo kot liderji
Pahor na sobotno tribuno pripeljal zakonca Hribar, Gasparija, Tuerka, Vajgla in Šetinca!?
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Socialni demokrati so v soboto pripravili javno tribuno, v okviru katere so strokovnjaki z različnih področij predstavili analizo slovenske sedanjosti. To naj bi bil eden od korakov k ugotovitvi, kakšno Slovenijo hočemo. Kot je povedal predsednik SD Borut Pahor, se v naslednjem vladnem obdobju v SD vidijo kot voditelje. Tako nameravajo v naslednjem letu in pol jasno določiti cilj slovenske vlade v letih 2008 do 2012 in njene prednostne naloge.
Slovenija je imela po Pahorjevih besedah v času Demosove oblasti zelo jasen cilj, in sicer osamosvojitev in ustavo. Kasneje je ta cilj postal vstop v Evropsko unijo in NATO. Danes pa nekega trdnega cilja Slovenije več nima, je pojasnil predsednik SD, ki meni, da bi v Sloveniji, če mednarodna konjuktura in ugodna gospodarska gibanja ne bi bila takšna, kot so, zelo hitro prišlo do ostre politične krize.
Na notranjepolitičnem področju Slovenija po mnenju poslanca SD Antona Ropa potrebuje nek nov razmislek o tem, kakšen razvojni program in vrednote potrebuje. Kot enega temeljnih problemov pa je Rop izpostavil kratkoročnost ukrepov sedanje oblasti. To je odprlo veliko možnosti za alternativne politične skupine, je povedal poslanec, ki sicer meni, da je sedaj priložnost za tretjo pot, ki naj zagotovi bolj odprto, dinamično in sproščeno Slovenijo.
Nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari kot enega pomembnih vidikov slovenske sedanjosti vidi prevzem evra. Po njegovem mnenju je bil sicer sam prevzem tehnično dobro izveden, miselno pa se še nismo prestavili v to novo obdobje. Zato bi bilo tu dobro postaviti neka osnovna izhodišča, je menil Gaspari. Povedal je tudi, da odnos do države in posameznika ni več takšen, kot je bil 10 ali 15 let nazaj. Posameznik bi tako moral v Sloveniji pridobiti večjo participacijo in možnost vplivanja, je menil.
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je bil mnenja, da je državni razvoj v prvi vrsti odvisen od gospodarskega razvoja. V tem trenutku pa se mu v Sloveniji zdi problematično dejstvo, da konkurenčnost postaja glavna vrednota. Semolič je še povedal, da gredo z zniževanjem pravic delavcev stvari v napačno smer. Poudaril je, da moramo graditi na umnosti, znanju in da moramo ustvariti pogoje, da bi se delavci še več izobraževali in usposabljali, saj je najmočnejši ščit delavca znanje, ki ga delodajalec potrebuje.
Nekdanji pomočnik generalnega sekretarja OZN Danilo Tuerk se je osredotočil na stanje Slovenije na področju zunanje politike. Povedal je, da je mednarodni geopolitični položaj Slovenije dober, kljub temu pa obstaja nekaj problemov na tem področju.
Problem slovenske zunanje politike Tuerk vidi še v stalni napetosti med predsednikom države in predsednikom vlade, ki pa je tako opredeljena že v sami ustavi. Za državo je namreč pomembno, da so njeni organi pravilno definirani in prav sodelujejo predsednik države, premier in zunanji minister. Zato Tuerk meni, da je tu pomembna tudi vloga zunanjega ministra, ki mora biti osebnost in mora delovati tako, da sodeluje pri "zglajevanju" napetosti med predsednikoma.

Po sobotni tribuni pa definitivno ostaja najbolj zanimivo vprašanje, kakšna je povezava Boruta Pahorja z nekaterimi najbolj eminentnimi, pa tudi politično razvpitimi udeleženci tribune. Zakonca Spomenka in Tine Hribar, še posebej Spomenka, sta s Pahorjem osebna prijatelja, zato naj bi Spomenka tudi prišla. Danila Tuerka se je nedavno omenjalo kot enega izmed možnih kandidatov za predsedniške volitve na listi SDS, zdaj pa se je pojavil na skoraj predvolilnem shodu SD. Naši viri namreč trdijo, da je zadeva ravno obratna; Tuerk bi se bil jeseni pripravljen potegovati za predsednika, toda le s podporo levosredinskih političnih strank. Tuerk namreč kuha resno zamero do ministra za zunanje zadeve Dimitrija Rupla, ki je pred nekaj meseci v vladi preprečil, da je Tuerka kandidirala za generalnega sekretarja Združenih narodov, namesto Kofija Anana. Nekateri člani vodstva SD menijo, da bi bil Tuerk zelo zanimiv predsedniški kandidat, seveda če Pahor ne bo kandidiral. Intriganten je tudi položaj zamenjanega guvernerja Banke Slovenije Mitje Gasparija. Nekateri namreč ocenjujejo, da se mu dogaja tako imenovana Jankovićeva zgodba. Predsednik vlade Janez Janša mu je z odstrelitvijo z mesta šefa centralne banke nenadoma močno zvišal politični kapital, zato ga zdaj menda vabijo za predsednika LDS, v društvo Zares, kot vidimo, pa nastopa tudi na shodih SD. Za časnik Večer je Gaspari sicer povedal, da o predsednikovanju LDS z nikomer ni govoril in da stranke v njegovem življenju ne igrajo posebne vloge.
Prišel je tudi Ivo Vajgl, svetovalec predsednika države Janeza Drnovška, najverjetnje v vlogi Drnovškovega opazovalca, saj Vagl ne velja ravno za velikega ljubitelja Boruta Pahorja; čeprav nekateri menijo, da naj bi imel Vajgl ambicije biti predsednik nekega mendarodnega združenja, katerega ustanovitev se pripravlja v prihodnjih mesecih. Nenazadnje se je pojavil tudi Mile Šetinc, lobist in publicist, ki je pred nekaj dnevi izstopil iz LDS. Šetinc je na zboru formalno sodeloval kot predstavnik Liberalne akademije, poleg Jožeta Vogrinca, hkrati pa se ve, da je Šetinc kader Toneta Ropa, poleg tega najverjetnje razmišlja tudi kot podjetnik. V neformalnem delu tribune je Šetinc Pahorja prepričeval, naj se poda na državnozborske volitve.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Antona Ropa Mitja Gaspari dušan semolič Danilo Tuerk Spomenka Tine Hribar Dimitrija Rupla Kofija Anana Jankovićeva Janez Janša Ivo vajgl Janeza Drnovška Mile Šetinc Jožeta Vogrinca

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pahorjevi se vidijo kot liderji