objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 23. april 2007 ob 15:00

Vodilna frenda na Večeru, Predan in Zorko, na udaru anonimke
Anonimno pisanje obdeluje razmere na časniku, pred napovedjo lastniških sprememb
2007 Pozareport

Odpri galerijo


Na naslov uredništva www.pozareport.si je priromalo daljše anonimno pismo, ki kritično obravnava razmere na mariborskem časniku Večer, podpisal pa ga je razočarani Večerovec.
Anonimni pisec pravi, da se po skorajšnjem prevzemu Dela s strani Pivovarne Laško in dveh povezanih družb, lastniške spremembe „po vsej verjetnosti obetajo tudi na mariborskem Večeru. Še prej pa se bo tam marsikomu zamenjal stolček“.
Po mnenju anonimneža bo „prvi na udaru, kot kaže, Večerov direktor Milan Predan. Pipi, kot ga kličejo kolegi", naj bi, kot trdi pisec anonimke, „uspešno prodajal zgodbo, da je žrtev politične čistke, saj naj bi odklonil kosilo pri Kučanu. S to zgodbo se je po volitvah leta 2004 in takratne menjave oblasti uspešno približal sedanji vladajoči koaliciji. Vendar, kot kaže, njegovo srce še vedno bije na levi strani“, ugotavlja razočarani Večerovec.
In nadaljuje: „dobri poznavalci razmer na Večeru vedo povedati, da imajo napovedane zamenjave tudi skupen imenovalec, imenovan Dobro jutro“.
Nato se anonimni pisec biografsko lotil Boža Zorka, nekdanjega direktorja Večera, ki se je leta 2002 pojavil kot „eden ustanoviteljev podjetja Regionalni mediji, ki kmalu začne izdajati prvi brezplačnik na slovenske trgu, štirinajstdnevnik Dobro jutro. Seveda kot direktor, ki pa je nevajen podjetništva in zagona novega časopisa, prideluje le izgubo. Večinski avstrijski lastniki ob tem ne ostanejo ravnodušni, zato je kmalu zatem Zorko ponovno na tržišču... Po političnih zvezah v SD (njegova žena je bila celo večkratna kandidatka SD za vse možne funkcije v Slovenski Bistrici) pristane na funkciji državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo... Kmalu za tem se prijavi na razpis RTV za odgovornega urednika regionalnega programa Tele M... Čeprav kot urednik na tej funkciji ni mogel pridelati poslovne izgube, je zato program uspešno privedel do skoraj ničelne gledanosti. Njegovi večerni TV pogovori z gosti so bile najboljše uspavanke za lahko noč, zanje je vedel le malokdo... Iz godlje ga je jeseni lani rešil dober prijatelj Predan in mu omogočil mesto urednika spletnega Večera. Da o internetu ve od Zorka več vsak šestletnik, pri njegovi izbiri ni imelo večjega vpliva. Pomembno je le to, da sta stara prijatelja ponovno skupaj. Le vlogi sta nekoliko zamenjala. Imenovanje Zorka za tako pomembno uredniško funkcijo ni bilo vščeč marsikateremu perspektivnemu mlademu novinarju, vendar se zaradi starih navez o tem niti po hodniku ne pogovarjajo več, čeprav vsi vedo, da Zorko dneve preživi ob igranju igric, ostalo pa tako ali tako ureja Zvone Štor.“

Predan (po blogersko Don Pipi)“, piše razočarani Večerovec, "Zorko in Štor pa so si pred tedni zaradi cenzure fotostripa, ki ga je ustvaril bloger Marko Pigac, nakopali bes zapriseženih blogerjev, tudi Jonasa. Da bi bila zadeva še bolj komičnam, se šušlja, da naj bi Zorko pripravljal blogerski časopis, nekakšno tiskano verzijo Večerovih blogov. Toliko o poznavanju medija kot je blog“, ugotavlja anonimni pisec, ki še navaja, da je Zorko „marca 2004 nastopil kot eden od ustanovnih članov Kučanovega Foruma 21“.
Dobro jutro je v tistih časih kot uredni vodil Sašo Pukl, nekdanji Večerov športni novinar. Pri tem mu je izdatno pomagala njegova tašča Darka Zvonar Predan, novinarka Večera, sicer mati njegove žene“, piše v anonimki. „Manj znano je, da sta se v Dobrem jutru oglašala zakonca Predan in se skozi komentarje nostalgično ozirala na dobre stare Večerove čase.
„Iz druščine Dobro jutro pa se na Večer kljub dobremu prijateljstvu s Pipijem ni uspelo vrniti Urošu Mencingerju“, pravi pisec anonimke, ki se nato loti primera novinarja Aljoše Peršaka.
Zadnja Večerova novinarska pridobitev je Aljoša Peršak. Ni potrebno ugibati, od kod je prišel, saj je na istem imenovalcu... Predan in nekdanji miličnik, sedaj mariborski župan Franc Kangler sta... modro ugotovila, da bo, tako kot v predvolilni kampanji, Kanglerju treba pomagati tudi v času županovanja. In ker Predan tako nizkega dela, kot je priklanjati se županu, ni mogel zaupati nobenemu novinarju s stažem, je pristal na predlog, da zaposli Peršaka. Zasuk v uredniški politiki postane s tem neverjeten. Mlad in nadebuden novinar kot po slučajnosti na podlagi neuradnih govoric iz dobro obveščenih virov odkrije, da kani župan v Mariboru zgraditi največjo stolpnico v Sloveniji, pojavi se fotomontaža objekta in zgodba dobi naslovnico. Še isti dan Kangler skliče tiskovno konferenco, kjer začudenim novinarjem iz neprivilegiranih medijev razkrije še bolj dramatično resnico: stolpnici bosta celo dve! In mimogrede ne pozabi omeniti, da je bil presenečen nad realistično podobo objavljene fotomontažne stolpnice... Peršak je potem v kar treh nadaljevanjih objavil zgodbo, kaj se je od predvolilnih obljub zgodilo v stotih dneh županovanja. In ob tem nekritično povprašal samo Kanglerja. No, toliko o raziskovalnem novinarstvu“, je razočaran pisev anonimke.
Prav zanimivo, da se na spisku za odstrel, kot temu pravijo Večerovci, vidi marsikdo... Novi ljudje pomenijo vedno le nove nove težave, in na Večeru so navajeni le konstante, ki ne skazi vsakdana.“
Vse bolj močne so tudi govorice, da so napovedane kadrovske spremembe zgolj priprava za menjavo večinskega lastnika. Trenutni večinski delež Infond Holdinga namreč napoveduje skorajšnjo prodajo. Če do kadrovskih sprememb pride še pred nakupom tega deleža, poznavalci napovedujejo, da je to zgolj napoved orkanskega viharha. Tisti, ki slutijo, kdo naj bi to bil, že iščejo nove službe. Težava je le v tem, da je odlagališče na Dnevniku že polno...“ končuje anonimni pisec.
Ko smo direktorja Večera Milana Predana zaprosili za komentar navedb v anonimki, nam je – potem ko je anonimko natančno prebral - dejal, da se z anonimkami ne želi ukvarjati, sploh pa ne s takšno, za katero je predvidljivo, od kod piha, ter samo povzema postane govorice, podtikanja, laži in stare zgodbe, ki se jih je v zadnjem letu naposlušal. Moje delo in delo mojih sodelavcev je javno, nimamo kaj skrivati ne v hiši ne zunaj nje, žalostno pa je, da dajete prostor nekomu, ki iz varnega zavetja anonimnosti pljuva po drugih ljudeh, je dejal.
Ko pa smo Predana, glede na njegov odgovor, dobronamerno spomnili, da je časopisna hiša Večer, skozi tednik 7D, objavila celo vrsto anonimk o dogajanjih v drugih medijih, nam je odgovoril, da se je to pač zgodilo brez njegove vednosti!?

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milan Predan Kučanu Boža Zorka Zvone Štor Marko Pigac Jonasa Sašo Pukl Darka Zvonar Predan Urošu Mencingerju Aljoše Peršaka Franc Kangler

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vodilna frenda na Večeru, Predan in Zorko, na udaru anonimke