objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Sreda, 2. maj 2007 ob 16:17

Kdo bo zmagal, Segolene Royal ali Nicolas Sarkozy?
V nedeljo se bo približno 44,5 Francozov odločalo, kdo jih bo vodil naslednjih pet let
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Francosko politično dogajanje se z nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev bliža vrhuncu, ki bo prinesel odgovor, ali bo Jacquesa Chiraca po 12 letih nasledil kandidat desnice Nicolas Sarkozy ali socialistka Segolene Royal. Tekmeca sta v zadnjih dneh ponujala svojo vizijo prihodnje Francije, približno 44,5 milijona volilnih upravičencev pa bo s svojimi glasov odločilo, kateri od programov jim je bolj blizu.

V prvem krogu volitev 22. aprila, ki ga je zaznamovala visoka, 83,77 odstotna, volilna udeležba, je največ, 31,18 odstotka, glasov zbral kandidat vladajoče Unije za ljudsko gibanje (UMP) Sarkozy, medtem ko je Royalovo podprlo 25,97 odstotka volivcev. Tudi v ponedeljek objavljena raziskava inštituta TNS-Sores pred odločilnim krogom kaže na zmago nekdanjega notranjega ministra z 52 odstotki podpore, tekmica pa naj bi zbrala 48 odstotkov glasov.
Pomembno, če ne že odločilno, bo drevišnje televizijsko soočenje obeh tekmecev, ki sta se v zadnjih dneh kampanja borila tudi za 6,8 milijona volivcev, ki so 22. aprila podprli tretjeuvrščenega kandidata desnosredinske Zveze za francosko demokracijo (UDF) Francoisa Bayrouja. Slednji se je tako znašel v središču zanimanja, vendar v nasprotju s pričakovanju svojim volivcev ni dal navodil, za koga naj glasujejo v nedeljo.
Sarkozyja je Bayrou označil za nevarnost demokraciji, po drugi strani pa tudi zavrnil možnost zavezništva s kandidatko socialistov. Vodja UDF, ki napoveduje oblikovanje nove Demokratske stranke na junijskih parlamentarnih volitvah, namreč globoko nasprotuje gospodarskim predlogom Royalove, ki se po njegovem mnenju preveč zanašajo na posredovanje države.

Oba glavna tekmeca za predsedniški položaj sta se volivcem skušala približati z različnimi obljubami. Sarkozy je obljubil, da bo prekinil politiko preteklih vlad. Zavzema se za "bolj fleksibilen" trg dela in zaščito delavcev, 35-urni delavnik pa po njegovem pomeni absurd. Predlaga nižje davke, s pomočjo katerih bi oživeli gospodarstvo, zavzema se tudi za stroge ukrepe proti nezakonitim priseljencem. Želi znižati število vladnih uslužbencev in omejiti moč sindikatov, njegova kampanja pa je bila še v znamenju vprašanj etike in narodne identitete. V zvezi s slednjim je predlagal oblikovanje ministrstva o priseljevanju in narodni identiteti ter izzval mnoge kritike.
Kandidatka socialistov je v programu stotih točk izpostavila boj proti revščini in brezposelnosti ter se zavzela za zaščito obstoječega socialnega modela. Predlaga povečanje vladnih izdatkov, zlasti za programe dela in minimalne plače, in zvišanje minimalne plače s 1250 na 1500 evrov, poroča ameriška tiskovna agencija AP. V stališču glede 35-urnega delovnika je bolj pragmatična in meni, da ima ta tako prednosti kot slabosti, ki jih želi izboljšati.
Med tekmecema so tudi razlike v zunanjepolitičnih temah. Sarkozy velja za proameriškega, bolj od predhodnika Chiraca. Zavzema se za dialog z ZDA brez arogance, po drugi strani pa pravi, da je bila vojna v Iraku zgodovinska napaka. Sarkozyjev zunanjepolitični svetovalec Pierre Lellouche, ki ga nekateri omenjajo celo kot bodočega francoskega zunanjega ministra, napoveduje, da bo Sarkozy v primeru zmage sodeloval z ameriškim predsednikom Georgeom W. Bushem in mu ne bo slepo sledil.

Po mnenju Royalove bi Francija morala imeti partnerski odnos z ZDA brez "zapletov". Kot je Royalova zatrdila septembra lani, njena zunanja politika ne bo takšna, da bi pokleknila pred Georgeom Bushem. Teh besed Bela hiša pred dnevi ni želela komentirati in jih je označila za del predvolilnega dogajanja.
Glede evropskih tem se pri ustavni pogodbi Sarkozy zavzema za okrnjeno pogodbo, ki se ne bi več imenovala ustava in bi vsebovala le dele, ki so nujni za izvedbo institucionalne prenove povezave. Postopek ratifikacije bi opravili v parlamentu. Royalova pa napoveduje nov referendum o ustavni pogodbi in vztraja, da je treba v ustavo bolj vključiti socialno dimenzijo Evrope. Sarkozy odkrito nasprotuje vstopu Turčije v EU, Royalova pa pravi, da bi bila napaka zavrniti Turčijo, vendar dodaja, da ta država ne izpolnjuje pogojev za članstvo.
Francoski volivci predsednika volijo neposredno, njegov mandat pa traja pet let. Predsednik med drugim imenuje predsednika vlade, na njegov predlog pa tudi imenuje in odstavlja ministre, predseduje ministrskemu svetu, po posvetovanjih s predsednikom vlade ter predsednikoma obeh domov pa lahko razpusti narodno skupščino. Francoski predsednik igra posebej vidno vlogo v zunanji politiki države. Komu bodo namenili ta pooblastila, bodo volivci v nedeljo odločali med 8. in 20. uro, ko bodo po zaprtju volišč že znane prve projekcije izidov. Uradni izidi bodo znani 10. maja.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jacquesa Chiraca Nicolas Sarkozy Segolene Royal Francoisa Bayrouja Pierre Lellouche Georgeom W. Bushem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kdo bo zmagal, Segolene Royal ali Nicolas Sarkozy?