objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 9. maj 2007 ob 20:00

Janševi Peterletu krepijo kandidaturo
Predsedniški kandidat Lojze Peterle najverjetneje skupni kandidat pomladnih strank
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Po zadnjih pogovorih s premierom Janezom Janšo sem tako odločitev "pričakoval in jo jemljem z veseljem na znanje", je odločitev izvršilnega odbora SDS, ki je sinoči podprl njegovo kandidaturo na jesenskih predsedniških volitvah, danes za STA komentiral Lojze Peterle. Svetu SDS, ki naj bi 18. maja dokončno odločal o podpori njegovi kandidaturi, pa je Peterle pripravljen pred odločitvijo predstaviti svoje poglede o vlogi predsednika, "mojih namenih in o pogledih na Slovenijo".
Peterle je potrdil, da se je "pred nedavnim" o predsedniški kandidaturi pogovarjal z Janšo. "Odločitev izvršilnega odbora SDS je v duhu tega pogovora", je dejal.
Podporo Peterletu je med parlamentarnimi strankami že napovedala NSi. Na vprašanje, ali pričakuje tudi podporo SLS, pa je danes dejal: "Kot je meni znano, je svet SLS naklonjeno obravnaval mojo kandidaturo in pooblastil predsednika stranke Janeza Podobnika, da v tem duhu ravna naprej."
"Podpora političnih strank gotovo krepi mojo kandidaturo," je poudaril Peterle. Na vprašanje, ali so volitve na nek način že odločene, če se za predsedniško kandidaturo ne odloči predsednik SD Borut Pahor, pa je odgovoril: "Bomo videli, kaj se bo še zgodilo. Seveda ne bi tvegal izjave, da je to že odločeno. Vendar sem se namenil zmagati".
Kot je še dodal Peterle, ki je volilno kampanjo intenzivno zastavil že pred meseci, "smo že prestavili v višjo prestavo, v najvišjo pa bomo v finalu". "Motor dobro teče," je dejal.
Evropski poslanec ter predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade in dvakratni zunanji minister je svojo kandidaturo na volitvah za predsednika republike, ki bodo jeseni, napovedal že novembra lani.
Koalicijski SDS in NSi se bosta na letošnje predsedniške volitve predvidoma podali s skupnim kandidatom, evropskim poslancem Lojzetom Peterletom.
Peterle naj bi se na volitve podal kot neodvisni kandidat s podporo skupine 5000 volivcev. Potem ko je njegovo kandidaturo podprla njegova matična Nova Slovenija, je v torek podporo izrekel tudi izvršilni odbor SDS, dokončno odločitev pa bo največja vladna stranka sprejela na seji sveta 18. maja.
O podpori Peterletu se še niso odločili v tretji "pomladni" stranki SLS, a se nagibajo k podpori skupnemu predsedniškemu kandidatu koalicijskih strank. Čeprav SLS dokončne odločitve še ni sprejela, je predsednik stranke Janez Podobnik na torkovi novinarski konferenci ugotovil, da bi bilo smotrno, da bi SLS podporla skupnega kandidata pomladnih strank. Kot je dejal, je namreč "v slovenski politiki dozorel čas, da bo Slovenijo v naslednjem mandatu vodil človek iz desnosredinskega političnega prostora". Takšna osebnost bi lahko bil po Podobnikovem mnenju Peterle.
Do seje sveta oziroma dokončne odločitve v SDS ne želijo komentirati odločitve izvršilnega odbora, ki je v torek jasno nakazal, da stranka na volitvah ne bo nastopila s svojim kandidatom.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janezom Janšo lojze peterle Janeza Podobnika Borut Pahor Janez Podobnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janševi Peterletu krepijo kandidaturo