objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 11. maj 2007 ob 14:31

Kdo bo fural mariborski holding?
Vlada dala zelo luč za privatizacijo NKBM in novi finančni steber s sedežem v Mariboru
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Ker je „vlada je včeraj sprejela posamezni program prodaje kapitalske naložbe države v Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) ter se seznanila z informacijo o oblikovanju in razvoju bančno zavarovalnega holdinga“, se začenja praktična implementacija obeh projektov.
Oboje naj bi minister za finance in predsednik Nsi Andrej Bajuk podrobneje predstavil v prihodnjih dneh, morda celo že danes, na posebni tiskovni konferenci (glej dodatek na koncu članka).
Nov strateški načrt privatizacije mariborske banke predvideva, da bi država od sedanjega 90-odstotnega lastništva obdržala le še 25 in eno delnico, ter banko morda že jeseni – po nekaterih informacijah - uvrstila na borzo in tako razmeroma hitro prodala najmanj 49-odstotni lastniški delež. Projekt pripravlja posebna privatizacijska skupina, katere član je tudi podpredsednik nadzornega sveta NKBM Andrej Svetina. Za finančno svetovanje so najeli družbo Citigroup, ki naj bi se ukvarjala tudi s privabljanjem tujih partnerjev.
Kaj se je zgodilo s prvotnim načrtom, po katerem naj bi država najprej pridobila tujega strateškega partnerja, ki bi (najprej) kupil 20-odstotni delež, ni znano. Prav tako ni znano, v kakšni fazi so obtičala vladna pogajanja z EBRD, Evropsko banko za obnovi in razvoj, ki se je omenjala kot resna kandidatka za lastništvo NKBM; in kaj se dogaja z oblikovanjem tako imenovanega konzorcija slovenskih podjetij, ki naj bi postal večinski lastnik Nove ljubljanske banke, in podobno tudi NKBM.
Bo pa danes ob petih popoldne sestanek članov nadzornega sveta NKBM pri Bajuku, v prostorih finančnega ministrtsva. Naši viri trdijo, da jih bo Bajuk podrobneje seznanil z vladnimi načrti, razprava pa naj bi tekla tudi o predvidenih novih članih uprave. Čeprav nekateri mediji še vedno vztrajno pišejo, da naj bi nadzorniki že izglasovali dva nova člana uprave, visokega uslužbenca NKBM Andreja Plosa in mariborskega računalniškega podjetnika Ivana Hanjška, temu po naših informacijah ni tako. Gre samo za ožji izbor, doslej še ni bilo nobenega formalnega imenovanja, predvsem pa predsednik nadzornega sveta Danijel Blejc ni še ničesar podpisal. Naši viri trdijo, da je sporen predvsem Hanjšek, sicer mož Večerove novinarke in urednice Melite Forstnerič Hajnšek, ki nima prav nobenih bančnih izkušenj, zato ni mogoče pričakovati, da bi dobil licenco Banke Slovenije. Da je Hajšek prišel v tako imenovani ožji izbor, je menda zlobiral predvsem mariborski župan Franc Kangler, medtem ko je Plosa forsiral predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič. Bajuk, kot predstavnik večinskega lastnika države, naj bi danes od nadzornikov zahteval, naj se v upravo imenuje eden izmed izvršnih direktorjev NKBM, Darko Tisaj.
Po nekaterih informacijah naj bi posamezni člani nadzornega sveta bojkotirali današnji sestanek z Bajukom, toda po naših informacijah se je doslej upravičil le Matjaž Koželj, ki ga je v nadzorni svet kadrovala Podobnikova ljudska stranka.
Tudi bančno-zavarovalniški holding, ki naj bi ga tvorili NKBM, Zavarovalnica Maribor, Pozavarovalnica Sava, novomeška Tilia in Moja naložba (lastniki holdinga bi postali sedanji lastniki NKBM in Pozavarovalnice Sava, torej država, Sod in Kad), je tesno povezan z dramatičnimi kadrovskimi operacijami.
Po nekaterih informacijah naj bi ga vodil Zvonko Ivanušič, sedanji član uprave Pozavarovalnice Sava, nekdanji minister za finance (v nekajmesečni Bajukovi vladi) in bivši šef uprave zavarovalnice Slovenica. Sedanji predsednik uprave Zavarovalnice Maribor, Drago Cotar, naj bi se preselil v upravo Pozavarovalnice Sava, trdijo isti viri. Če bi se to zgodilo, bi vodenje Zavarovalnice Maribor prevzel tržaški Slovenec Srečko Čebron, sedanji podpredsednik uprave Zavarovalnice Maribor. Po drugih informacijah naj bi Ivanušič jeseni kandidiral za šefa uprave Pozavarovalnice Sava, na čelu holdinga pa naj bi prišel nekdo iz Maribora.
Je pa zagotovo, da bo sedež tega finančnega holdinga v štajerski prestolnici.Največ zakulisnega upora zoper oblikovanje holdinga v smislu enakovrednih stebrov še vedno prihaja iz sedanje uprave NKBM. Matjaž Kovačič jamra, ker banka v stebru ne prevzema vodilne vloge, hkrati pa mu ne uspeva njegova kadrovska strategija v Zavarovalnici Maribor. Ni postal predsednik nadzornega sveta Zavarovalnice Maribor, kar je Ivanušič (Kovačič pa le podpredsednik), tudi v upravi zavarovalnice menda nima svojega človega.; zato mu je trn v peti predvsem Drago Cotar. Zavarovalnica Maribor pa velja za jeziček na tehtnici znotraj delitve moči in vpliva v nastajočem holdingu. Zaradi sporov okoli holdinga z Ivanušičem nekaj tednov pred zadnjo sejo sveta Zavarovalnice Maribor sploh nista govorila (sejo so morali zaradi domnevnih drugih službenih obveznosti Matjaža Kovačiča prestaviti na 8. maj, čeprav je bila predvidena že pred prvomajskimi prazniki), hkrati pa je s predvideno privatizacijo in prodajo NKBM najbolj ogrožen ravno njegov stolček predsednika uprave NKBM.

Bajuk na današnji tiskovni konferenci
V skladu s programom prodaje kapitalske naložbe države v Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) naj bi delnice te druge največje slovenske banke še pred koncem leta začele kotirati na borzi. Naprodaj bo 49 odstotkov delnic, ki naj bi jih kupili institucionalni investitorji, zanimanje pa po besedah finančnega ministra Andreja Bajuka obstaja tudi med fizičnimi osebami. Hkrati bo steklo oblikovanje bančno zavarovalnega holdinga okoli NKBM, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal Bajuk.
Program prodaje kapitalske naložbe države v NKBM je vlada sprejela v četrtek, ko se je seznanila tudi z informacijo o oblikovanju in razvoju bančno zavarovalnega holdinga. V njem naj bi bile poleg NKBM še Zavarovalnica Maribor, zavarovalnica Tilia in Pozavarovalnica Sava. Postopka morata teči hkrati, saj je NKBM 50-odstotna lastnica Zavarovalnice Maribor in vlada želi njeno privatizacijo izpeljati transparentno, je pojasnil Bajuk. Holding s sedežem v Mariboru naj bi bil ustanovljen v letu in pol.
Preostalih 51 odstotkov delnic NKBM ostaja zaenkrat zamrznjenih, je o načrtovani privatizaciji NKBM povedal Bajuk. Kdaj bodo ponudili naprodaj drugi sveženj delnic, še ni znano, je pa minister poudaril, da vlada pojmuje NKBM kot eno ključnih ustanov, zato želi država v njen obdržati odločilno besedo, torej 25 odstotkov plus eno delnico. NKBM naj bi sicer po načrtih postala pomemben faktor na področju poslovanja s prebivalstvom, kjer naša bančna ponudba po ministrovih besedah najbolj šepa.

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
andrej bajuk Andrej Svetina Andreja Plosa Ivana Hanjška Danijel Blejc Melite Forstnerič Hajnšek Franc Kangler matjaž kovačič Darko Tisaj Matjaž Koželj Podobnikova Zvonko Ivanušič Drago Cotar Srečko Čebron Bajuk na današnji tiskovni konferenci

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kdo bo fural mariborski holding?