objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Ponedeljek, 14. maj 2007 ob 17:22

Chirac se bo od Elizejske palače poslovil po televiziji
Nicolas Sarkozy odstopil s čela svoje stranke, Unije za ljudsko gibanje
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Novoizvoljeni francoski predsednik Nicolas Sarkozy je danes odstopil s čela svoje stranke, Unije za ljudsko gibanje (UMP). Na srečanju stranke v Parizu je Sarkozy pred okoli 2000 delegati poudaril, da spričo izvolitve na položaj francoskega predsednika ne more ostati na čelu stranke.
Po mnenju Sarkozyja, ki je 6. maja v drugem krogu predsedniških volitev s 53 odstotki glasov premagal socialistko Segolene Royal, predsednik države ne more voditi politične stranke, če želi "govoriti v imenu vseh Francozov in če naj se vsak Francov prepozna v tem, kar predsednik dela in kar pravi," je dodal.
UMP, velika stranka desne usmeritve, ne bo izvolil novega predsednika, ki bi nasledil Sarkozyija, temveč bo stranko vodil kolegij, je v nedeljo sporočil nekdanji francoski premier Jean-Pierre Raffarin.
Sarkozy je bil na čelo UMP izvoljen 28. novembra 2004, kar je bil ključni položaj za pohod na stolček predsednika republike. Na položaju predsednika UMP je nasledil Alaina Juppeja, ki je moral zaradi sodnih postopkov odstopiti. Unija za ljudsko gibanje je nastala leta 2002, najprej pa so jo imenovali Unija za predsedniško večino. Njen glavni cilj je bil namreč zagotoviti ponovno izvolitev predsednika Jacquesa Chiraca.

Slednji se bo v torek prek televizijskih ekranov poslovil od Francozov, dan preden bo položaj predal Sarkozyju. 74-letni Chirac, ki je v Elizejski palači bival minulih 12 let, bo Francoze nagovoril v torek ob 20. uri.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Nicolas Sarkozy Segolene Royal Jean-Pierre Raffarin Alaina Juppeja Jacquesa Chiraca

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Chirac se bo od Elizejske palače poslovil po televiziji