objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 19. maj 2007 ob 22:38

Proslavili uvod v osamosvojitveno vojno
Karl Erjavec: Spomin na pekrske dogodke utrjuje domoljubje
2007 Pozareport

Odpri galerijo

S tem ko se spominjamo pekrskih dogodkov, utrjujemo domoljubje in ljubezen do svoje države, je na današnji slovesnosti ob 16. obletnici pekrskih dogodkov poudaril minister za obrambo Karl Erjavec. Po njegovih besedah so bili boj generala Rudolfa Maistra in njegovih borcev, partizanski odpor in osamosvojitvena vojna ključni dogodki, da imamo Slovenci samostojno in neodvisno državo. Ob tem je minister tudi spomnil na pomembno vlogo Maribora in Štajerske v slovenski vojaški zgodovini.
Erjavec je menil, da bi morali vsi državljani dati Slovenski vojski "pozitiven naboj". "Mislim, da razprave, ki so predmet dnevne politike, ne koristijo in pomenijo v bistvu načenjanje enega od stebrov naše državnosti," je opozoril minister. Po njegovih besedah je potrebno Slovensko vojsko razvijati kot sodobno, majhno in učinkovito vojsko, predvsem pa kot vojsko, ki bo branila slovenske nacionalne interese.
Kot je poudaril Erjavec, je Slovenija uspešna država, ki je v letih po osamosvojitvi dosegla mnogo pomembnih ciljev. Po njegovih besedah si je Slovenija s članstvom v Evropski uniji in zvezi NATO zagotovila večjo varnost. "Zato je pomembno, da bomo znali vse to ceniti in tudi braniti. Zato je potrebno tudi danes, ko mislimo, da smo varni, da se nam ne more nič zgoditi, še naprej razvijati Slovensko vojsko," je še dodal minister.

Na slovesnosti pred nekdanjim 710. učnim centrom Teritorialne obrambe v Pekrah se je zbralo nekaj sto ljudi. Med njimi so bili tudi podpredsednik državnega zbora Sašo Peče, poveljnik poveljstva sil Slovenske vojske, brigadir Alan Geder, namestnik generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec, mariborski župan Franc Kangler ter udeleženci pekrskih dogodkov in vojne za Slovenijo. Slovesnost je popestril koncert v izvedbi Big Banda orkestra Slovenske vojske.
Že dopoldne se je začel tradicionalni spominski pohod od Izobraževalnega centra v Pekrah do mariborske Vojašnice generala Maistra in nazaj. Ekipi ministrstva za obrambo in Območnega združenja slovenskih častnikov Maribor sta se pomerili v nogometu. Pred slovesnostjo so mariborske veteranske organizacije podpisale dodatek k listini o medsebojnem sodelovanju, s katerim so v svoje vrste sprejele tudi vojaške vojne invalide in društvo generala Maistra.
Pekrski dogodki so pomenili svojevrsten uvod v desetdnevno osamosvojitveno vojno. Zaradi njihovega zgodovinskega pomena je 23. maj eden izmed štirih spominskih dni mesta Maribor.

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
karl erjavec Rudolfa Maistra Sašo Peče alan geder Matjaž Šinkovec Franc Kangler

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Proslavili uvod v osamosvojitveno vojno