objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 20. maj 2007 ob 20:17

Parlamentarna preiskava hudo razdelila poslance
Državni zbor komaj sestavlja komisijo, ki bo ugotavljala napake pri nakupih vojaške opreme
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Potem ko je državni zbor na plenarnem zasedanju 26. aprila na zahtevo poslancev štirih koalicijskih strank odredil parlamentarno preiskavo, ki naj bi preiskovala, kaj je šlo narobe pri nakupih vojaške oborožitve in opreme v minulih mandatih, bo predvidoma na zasedanju konec maja določil člansko zasedbo te komisije. Komisijo naj bi vodil Zvonko Černač (SDS), podpredsednik pa naj bi bil Aurelio Juri (SD). V komisiji ne nameravajo sodelovati poslanci NSi in NP, medtem ko v LDS imen svojih kandidatov še niso posredovali.
Za zdaj je svoje člane v tej komisiji predlagalo pet poslanskih skupin. Koalicijska SDS je za člana in predsednika komisije predlagala Zvonka Černača (predlog za nadomestnega člana Robert Hrovat), opozicijska SD pa za člana in podpredsednika Aurelia Jurija (nadomestni član Milan M. Cvikl).
SLS je za člana komisije predlagala Josipa Bajca (nadomestni član Marjan Drofenik), DeSUS Vasjo Klavora (nima namestnika), SNS Zmaga Jelinčiča (nadomestni član Srečko Prijatelj). V najnovejši parlamentarni preiskavi (enako kot v primeru oklepnikov patria) ne bosta sodelovala poslanca narodnih skupnosti.
Koalicijski poslanci so preiskavo zahtevali, potem ko predlagatelji prve "orožarske" preiskave o nakupu oklepnikov patria niso privolili v njeno razširitev še s preiskovanjem domnevno spornih nakupov oborožitve in vojaške opreme vse od leta 1994 naprej. Po napovedih naj bi koalicijska preiskava preiskovala nakup izraelskih havbic, šestkolesnih oklepnih bojnih vozil valuk, letal pilatus, vladnega letala falcon ter obnovo zastarelih tankov sovjetske izdelave T55.
"Medtem ko se sedanji vladi očitajo nepravilnosti pri nabavi oklepnikov patria, pa je še bistveno več razlogov za preiskavo za vrsto nabav, za katere sploh niso bili izpeljani postopki javnega naročanja," je 26. aprila v imenu predlagateljev preiskave pojasnil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.
Poslanska skupina nepovezanih poslancev po besedah vodje Mateja Lahovnika tako ne bo sodelovala pri delu komisije. Menijo namreč, da obstaja resna bojazen, da je namen vladajoče koalicije predvsem odvrniti pozornost od spornega in škodljivega nakupa oklepnikov 8X8 v tem mandatu. Vprašljiva je smiselnost in realni izid preiskovanj za časovno tako oddaljeno dogajanje, so še prepričani v NP.
Če koalicija meni, da obstaja sum o kateri koli drugi vrsti odgovornosti nekdanjih nosilcev javnih funkcij pri določenih nakupih orožja, bi morala zadevo predati pristojnim organom pregona, ne pa ustanavljati parlamentarno preiskovalno komisijo, še dodajajo v NP.
O smiselnosti sodelovanja v "koalicijski" preiskovalni komisiji, čeprav so zastavili svoje podpise pod zahtevo za preiskavo, dvomijo v koalicijski Novi Sloveniji. V NSi se po besedah Draga Korena sprašujejo, ali bo preiskava, ki bo imela samo leto in pol časa za svoje delovanje, sploh prinesla kakšne rezultate, glede na to, da vse dosedanje parlamentarne preiskovalne komisije v celotnem obdobju samostojne Slovenije niso prinesle želenih rezultatov.
Državnozborska mandatno-volilna komisija bo sicer kandidate za člane, predsednika in podpredsednika komisije določila na seji 23. maja. Pri preiskovanju domnevnih nepravilnosti, za nekatere naj bi bil odgovoren tudi sedanji predsednik LDS Jelko Kacin v času, ko je bil obrambni minister, bodo zanesljivo sodelovali poslanci LDS. Kot so za STA zagotovili v poslanski skupini, bodo imena kandidatov sporočili, saj so najprej čakali na razplet dogovarjanj o novi sestavi vseh delovnih teles v državnem zboru.
V obdobju, ki ga zadeva koalicijska preiskava, je bil minister za obrambo Jelko Kacin (LDS), ki je na tem položaju leta 1994 nasledil zdajšnjega predsednika vlade Janeza Janšo, takrat razrešenega zaradi afere Depala vas. Po Kacinu so ministrski stolček od 1997 do 2000 zasedali trije ministri iz vrst SLS Tit Turnšek, ki ga je odnesla afera z obveščevalnim kombijem, Alojz Krapež, ki je ministrstvo moral zapustiti zaradi afere s službenim stanovanjem, in Franci Demšar.
Nato je v letu 2000 v času vlade Andreja Bajuka za šest mesec Janša znova prevzel vodenje obrambnega resorja, po volitvah leta 2000 je bil obrambni minister Anton Grizold iz LDS, po volitvah 2004 pa Karl Erjavec iz DeSUS.
Predsednik prve "orožarske" preiskave o domnevno spornem nakupu finskih patrij v tem mandatu Milan M. Cvikl (SD) je za 24. maja že sklical ustanovno sejo komisije. Na njej naj bi se njeni člani dogovorili o delu. V tej komisiji s svojimi člani sodelujejo vse poslanske skupine, z izjemo poslancev narodnih skupnosti.

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zvonko Černač aurelio juri Robert Hrovat Milan M. Cvikl Josipa Bajca Marjan Drofenik Vasjo Klavora Srečko Prijatelj jože tanko Mateja Lahovnika Draga Korena Jelko Kacin Janeza Janšo tit turnšek Alojz Krapež Franci Demšar Andreja Bajuka anton grizold karl erjavec

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Parlamentarna preiskava hudo razdelila poslance