objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Ponedeljek, 25. junij 2007 ob 14:01

Na predsedniških volitvah bi zmagal Pahor, med strankami pa SDS
Javnomnenjska raziskava političnega trga v Sloveniji; maj 2007
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Oddelek za raziskave in razvoj SPEM Komunikacijske skupine bo za www.pozareport.si poslej mesečno izvajal javnomnenjske raziskave političnega trga v Sloveniji. Danes objavljamo raziskavo, ki je bila narejena med 22. in 24. majem.

Volitve za predsednika države

Če bi bile v nedeljo volitve za predsednika države, bi se po raziskavi oddelka za raziskave in razvoj SPEM Komunikacijske skupine, v drugi krog volitev z največjim deležem glasov (32,9 odstotkov) zagotovo uvrstil Borut Pahor. Medtem ko je drugega kandidata zaradi premajhne razlike v številu glasov težko zagotovo napovedati. Za uvrstitev v drugi krog bi se po rezultatih raziskave borila Lojze Peterle s 24,9 odstotki glasov in Janez Drnovšek s 24,6 odstotki glasov. Desetina anketiranih je še neodločenih.

Volitve v državni zbor

Največ glasov v primeru volitev političnih strank za državni zbor to nedeljo bi dobili Slovenska demokratska stranka in Socialni demokrati z minimalno razliko v deležih glasov (SDS – 22,6 odstotkov in SD – 21,5 odstotkov). S slabimi 14 odstotki bi jima sledila Liberalna demokracija Slovenije, slabih 18 odstotkov anketiranih pa je še neopredeljenih.
Javnomnenjsko raziskavo o politični klimi v Sloveniji na vzorcu 1.000 naključno izbranih polnoletnih prebivalcev Slovenije je med 22. in 24. majem 2007 opravila SPEM Komunikacijska skupina. To je bila prva raziskava v sklopu merjenj politične klime v Sloveniji, ki jih bo odslej podjetje SPEM izvajalo enkrat mesečno.

Podatki o raziskavi
Ciljna javnost: polnoletni prebivalci (18+ let) Slovenije
Vzorec: kombinacija naključnega sistematičnega (po telefonskem imeniku – TIS) in kvotnega vzorca (po starosti, izobrazbi, spolu in regiji)
Velikost vzorca: 1.000 anketiranih
Standardna napaka vzorca za N=1.000 pri 95 odstotni stopnji zanesljivosti je +/- 3,1 odstotne točke
Metoda zbiranja podatkov: telefonsko anketiranje
Datum zbiranja podatkov: 22.05.-24.05.2007
Oddelek za raziskave in razvoj SPEM Komunikacijske skupine je član mednarodne organizacije ESOMAR (The World Organisation for Enabling Better Research into Markets, Consumers and Societies) in s tem podpisnik etičnega kodeksa javnomnenjskega in tržnega raziskovanja.
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Volitve za predsednika države

Borut Pahor lojze peterle Janez Drnovšek
Volitve v državni zbor

Podatki o raziskavi

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Na predsedniških volitvah bi zmagal Pahor, med strankami pa SDS