objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 29. maj 2007 ob 12:14

Katarina Kresal? Ne, hvala, si misli Matjaž Švagan
Kritiki Kresalove: Senica in Gantar nista prišla zato, da bi nekaj dela, temveč vzela
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Vse kaže, da se bo najavljena kandidatka za novo predsednico LDS Katarina Kresal (po poslancu Rudiju Mogetu imenovana tudi NLP – nedolžna, lepa, pametna; kar je kuloarjih mišljeno sicer precej cinično), na kongresu morala soočiti s protikandidatom Matjažem Švaganom. Župan Zagorja ob Savi in poslanec o kandidaturi šele resno razmišlja, dokončno odločitev pa naj bi sprejel do konca tega tedna.
Švagan je za časnik Finance povedal, da je od "nekaterih prvoborcev oziorma začetnikov LDS dobil pobudo, naj kandidira za predsednika stranke. LDS želim čim bolj približati ljudem in vanjo ponovno vključiti nekdanje člane".
Toda Švagan ni kdorsigabodi; na lokalnih volitvah že nekaj mandatov zmaguje kot za šalo, podobno na volitvah v državni zbor, poleg tega je član Gibanja za pravičnost in razvoj ter izjemen pristaš predsednika države Janeza Drnovška. Če se bo torej Švagan res potegoval za šefa LDS, ga bo na nek način zagotovo podprl tudi Drnovšek, kar v LDS še vedno precej šteje.

Hkrati lahko Švagan računa tudi na podporo nezadovoljnežev s kandidaturo Katarine Kresal v vrhu LDS in celo vrsto strankinih mnenjskih voditeljev. Od podpredsednika Dušana Kebra, preko staroste LDS Nika Kavčiča do izvršnega direktorja Petra Jamnikarja... Očitki, da vodja poslanske skupine Jožef Školč, ki politično stoji za kandidaturo Kresalove, stranko dobesedno prodaja kapitalu, so namreč vse močnejši in pogostejši, hkrati pa se govori, da odvetnik in partner Kresalove Miro Senica ter prvi človek KD Group Matjaž Gantar nista „prišla zraven zato, da bi kaj dala, ampak zato, da bi kaj vzela“. Poleg tega, trdijo nekateri strankini analitiki, naj bi slovenski volilci prejkone zavračali tajkune v politiki. Po mnenju Kebra, Švagana in somišljenikov LDS mora volilcem ponuditi tudi prepoznavno socialno noto.
Potem ko je kandidaturo napovedal Matjaž Švagan, pa je ne glede na volilni izid kongresa, ki bo 30. junija (mimogrede, LDS je šele pred nekaj dnevi plačala račun podjetju Gio, za najem dvorane zadnjega kongresa, ko je bil izvoljen Jelko Kacin), že jasno, da se eldeesovcem ni uspelo poenotiti, kar pomeni, da stranka še naprej ostaja vsaj razpolovljena. Naši viri trdijo, da če se bo situacija zaostrila, naj bi tudi predsednik sveta stranke Aleš Gulič (doma je iz krajev, ki jih obvladuje Matjaž Švagan) prestopil na stran švaganovcev. Gulič je pred nekaj dnevi nazaj v stranko snubil tudi nekdanjo županjo Viko Potočnik, vendar ga je sedanja direktorica ljubljanskega Pionirskega doma vljudno zavrnila. Glede na prej zapisano Švaganovo željo, da bi v stranko ponovno vključil nekdanje člane, je torej možno, da je Guliča k Potočnikovi poslal prav Švagan.
Precej žolčnih je iz LDS slišati tudi na račun nekaterih bivših članov. Denimo nad Romanom Jakičem, ljubljanskim mestnim svetnikom na listi Zorana Jankovića. Češ, kaj ima Jakič za blebetati, da se LDS prodaja kapitalu, on sam se je namreč prvi prodal kapitalistu Jankoviću. V vodstvu LDS so tudi jezni, saj naj bi časnik Dnevnik, ki naj bi bil pod vplivom poslovneža, zakulisnega liderja društva Zares in nekdanjega generalnega sekretarja LDS, Gregorja Golobiča, sesuval Kresalovo.

V društvu Zares, kjer prestopniki iz LDS kujejo novo politično stranko, pa ocenjujejo, da kljub trenutnemu medijskemu pompu okoli Kresalove, oni ne izgubljajo tempa, kajti do volitev je še eno leto in pol. Naši viri trdijo, da se trenutno dela na formiranju posebne delovne skupine, ki naj bi jo tvorili tako imenovani nepolitiki, med njimi naj bi bila tudi mednarodno uveljavljeni filozof Slavoj Žižek in šefica poslovne šole na Bledu Danica Purg. Skupina naj bi pripravila poseben program, ki bo temeljil na aktualnih globalnih problemih, denimo segrevanju ozračja; potem bo skupina program ponudila nastajajoči stranki, ki naj bi program implementirala, skupina pa bi se razpustila. Golobič pa naj bi za liderja nove stranke že imel strašno ime, menda totalno presenečenje.
Slišati je tudi, da naj bi se Golobič in Drnovšek redno pogovarjala po telefonu, pri čemer naj bi nekateri Zaresovci z veseljem opažali, da se „Drnovšku vrača levičarski refleks“ (morda bo več o tem Golobič povedal v nedeljskem intervjuju na prvem programu TV Slovenija, z novinarjem Ladom Ambrožičem). Za nekatere člane Drnovškovega kabineta se tudi že ve, da bodo kandidirali v državni zbor, na listi nove stranke alias društva Zares. Gre za predsedikovega zunanjepolitičnega svetovalca Iva Vajgla.
Mimogrede, Miro Senica in Katarina Kresal zadnje čase ne hodita več tako pogosto v elitno ljubljansko restavracijo As, ampak v Maxim; menda zato, ker naj bi se Senica in lastnik Asa, Aco Raspopovič, imenovan Pope, rahlo sporekla okoli nekih računov. Res pa je tudi, da ima Senica v Maximu na voljo poseben vinski kozarec, kjer je vgravirano njegovo ime...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarina Kresal Rudiju Mogetu Matjažem Švaganom Janeza Drnovška Dušana Kebra, Nika Kavčiča Petra Jamnikarja Jožef Školč miro senica Matjaž Gantar Jelko Kacin Aleš Gulič Viko Potočnik Romanom Jakičem Zorana Jankovića Gregorja Golobiča Slavoj Žižek Danica Purg Ladom Ambrožičem Iva Vajgla Aco Raspopovič Pope

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Katarina Kresal? Ne, hvala, si misli Matjaž Švagan