objavi na
pozareport.si

forum

Kultura

Ponedeljek, 4. junij 2007 ob 15:04

Kulturna prestolnica Evrope ni samo mariborski, ampak slovenski projekt
Osredotočili se bodo na operno-baletne hiše, muzeje, galerije in znameniti festival Lent
2007 Pozareport

Odpri galerijo

V Mariboru si želimo, da bi ob tem prestižnem nazivu mesto kulturno zacvetelo, ter da bi bila kulturne eksplozije deležna tudi nekatera druga mesta t.i. vzhodne kohezijske regije, je dejal mariborski župan Franc Kangler in dodal, da je Evropska prestolnica kulture (EPK) 2012 vseslovenski projekt. EPK pomeni promocijo Maribora in pridruženih mest - Murske Sobote, Ptuja, Velenja, Slovenj Gradca in Novega mesta - ter celotne Slovenije znotraj Evropske unije in zunaj nje, je pojasnil Kangler. To je velika priložnost za vse partnerice, da se zapolni kulturna praznina, ki je doslej vladala v regiji, je dodal. Kulturni minister Vasko Simoniti pa je dejal, da bo projekt tako regiji kot državi prinesel trajno kvaliteto in trajni pomen. Maribor je bil po osamosvojitvi Slovenije v marsičem prizadet, vendar se je ves čas kazalo, da energije, zbrane v tem okolju, v veliki meri delujejo zelo mestotvorno, je še dejal minister.
V Mariboru se bodo oprli predvsem na dejavnost tamkajšnjih operno-baletne hiše, muzejev in galerij, na znameniti festival Lent ter na romarske poti, ki vodijo skozi središče vzhodne kohezijske regije. Kot je dejal Kangler, se bodo s krepitvijo kulture v mestni regiji pojavili tudi drugačni trendi v razvoju gospodarstva in turizma. Ptujski župan Štefan Čelan je napovedal, da bo Ptuj ponudil vsebine in projekte, skozi katere se bodo drugi narodi videli kot del tega prostora. Posebej je omenil projekt postavitve etnoparka, med drugim pa se bodo posvetili tudi arheološki dediščini. V Murski Soboti, mestu na prepihu štirih dežel, se bodo osredotočili na multietničnost, je pojasnila svetovalka tamkajšnjega župana za evropske zadeve Mojca Breščak. Slovenjgraški župan Matjaž Zanoškar je omenil, da se bo Slovenj Gradec, kot edino slovensko mesto z nazivom glasnika miru, posvetil širjenju vedenja o globalni kulturi miru, zavzeli pa se bodo tudi za mladinsko kulturo ter za povezavo med znanostjo in razvojem ter kulturo. Novomeški program bo v znamenju arheologije, gledališča, fotografije in glasbe, v Velenju se bodo osredotočili na industrijsko dediščino, literaturo in tamkajšnji otroški festival Pikini dnevi.
Končna vrednost projekta še ni znana, saj vsebine še niso dorečene, poleg tega pa se za pridružitev k nominaciji potegujejo še nekatera druga mesta. Sredstva za EPK bodo, tako Simoniti, prispevali država, Evropska unija iz strukturnih in drugih skladov ter zasebniki.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Franc Kangler Vasko Simoniti Štefan Čelan Mojca Breščak Matjaž Zanoškar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kulturna prestolnica Evrope ni samo mariborski, ampak slovenski projekt