objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Sobota, 9. junij 2007 ob 07:54

Afriki 60 milijard dolarjev, svetu manj toplogrednih plinov
Končano tridnevno srečanje osmih najrazvitejših držav na svetu G8 v Nemčiji
2007 Pozareport

Odpri galerijo

V nemškem letovišču Heiligendamm se je v danes končal tridnevni vrh skupine osmih najrazvitejših držav na svetu (G-8). Gostiteljica, nemška kanclerka Angela Merkel, je vrh ocenila kot uspešen, saj so voditelji sprejeli dogovor o podnebnih spremembah in sklenili, da bodo Afriki namenili 60 milijard dolarjev pomoči. Vrh je sicer potekal v senci napetosti med ZDA in Rusijo glede ameriških načrtov za postavitev protiraketnega ščita v Evropi. Srečanje so tudi zadnji dan spremljali protesti.
Nemška kanclerka je ob zaključku vrha voditeljev Nemčije, Rusije, Francije, Velike Britanije, Italije, Kanade, Japonske in ZDA pozdravila odločitve, sprejete na tridnevnem srečanju. "Sprejeli smo daljnosežne odločitve glede ključnih vprašanj," je dejala Merklova.
Voditelji najvplivnejših držav na svetu so v četrtek dosegli kompromis o podnebnih spremembah, čeprav je pred začetkom vrha le malokdo verjel, da se bo to zgodilo. Dogovorili so se, da si bodo prizadevali za znatno zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in da bodo "resno razmislili" o polovičnem zmanjšanju izpustov do leta 2050.

Voditelji so obljubili pomoč Afriki za boj proti aidsu, malariji in tuberkulozi v višini 60 milijard dolarjev ter ponovili svoje zaveze izpred dveh let o povečanju razvojne pomoči. Poleg tega so se srečali z voditelji Egipta, Gane, Alžirije, Nigerije, Južnoafriške republike in Etiopije, pri čemer so poudarili pomembnost nadaljnjega poglabljanja odnosov z Afriko. Države G-8 so izrazile pričakovanje, da bodo države črne celine v prihodnosti tudi same vložile več napora v svoj razvoj.
Voditelji G-8 so se sestali tudi s kolegi iz petih najpomembnejših držav v razvoju - Kitajske, Indije, Brazilije, Mehike in Južnoafriške republike. Po srečanju, na katerem so največ pozornosti namenili podnebnim spremembam, je kitajski predsednik Hu Jintao dejal, da odgovornost za boj proti podnebnim spremembam nosijo razvite države.
Voditelji pa niso dosegli enotnega stališča glede prihodnjega statusa Kosova. Ugotovili so, da glede tega vprašanja obstajajo različni pogledi, ter sklenili, da se bodo še naprej ukvarjali z njim. Nemška kanclerka je dejala, da so za rešitev nesoglasij potrebni dodatni pogovori, da pa se čas izteka. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je predlagal šestmesečni premor za premislek o prihodnjem statusu Kosova, a njegov predlog ni naletel na pozitiven odziv.

Udeleženci vrha so govorili tudi o Iranu, Afganistanu in Darfurju. Poudarili so, da bodo iransko jedrsko vprašanje reševali z diplomatskimi sredstvi. "Obžalujemo dejstvo, da Iran doslej ni izpolnil obveznosti iz resolucij Varnostnega sveta ZN 1696, 1737, 1747, zato bomo podprli dodatne ukrepe, če Iran tudi v prihodnje ne bo izpolnil svojih obveznosti," so zapisali v izjavi.
Glede severnokorejskega jedrskega vprašanja so voditelji G-8 poudarili, da podpirajo nadaljevanje šeststranskih pogajanj, na katerih sodelujejo obe Koreji, ZDA, Rusija, Japonska in Kitajska. Severnokorejske jedrske poskuse so označili za "jasno grožnjo mednarodnemu miru in stabilnosti", Pjongjang pa pozvali, naj se vzdrži novih poskusov in izstrelitev raket.
Voditelji osmerice najvplivnejših so Afganistan in Pakistan pozvali, naj okrepita protiteroristične operacije ob skupni meji in naj si prizadevata za zmanjšanje revščine na tem območju. "Močna rast zasebnega sektorja in gospodarski razvoj sta ključna v boju proti terorizmu, ustvarjanju priložnosti za zaposlovanje in pospeševanju demokracije," so zapisali v izjavi.
Sudanu so voditelji G-8 zagrozili z novimi sankcijami, če ta ne bo pristal na namestitev mirovnih sil ZN v Darfurju. "Ostajamo globoko zavezani rešitvi darfurske krize," so poudarili. "Če vlada v Kartumu ali uporniška gibanja ne bodo izpolnili svojih obveznosti, bomo podprli primerne ukrepe Varnostnega sveta ZN," so dodali.

Ameriški predsednik George Bush se zaradi želodčnih težav ni udeležil jutranjega delovnega sestanka. Ostalim udeležencem se je pridružil šele okoli poldneva. "Predsednik si je to jutro privoščil dober počitek. Počuti se bolje, ne 100-odstotno, a dovolj dobro, da se je vrnil na srečanje," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Fratto. Trenutno slabo počutje Bushu tudi ni preprečilo, da ne bi po vrhu v Nemčiji odpotoval na Poljsko, kjer je tamkajšnje voditelje poskušal prepričati v nujnost postavitve protiraketnega ščita.
Sicer pa so tudi zadnji dan vrha v Heiligendammu potekali protesti nasprotnikov globalizacije in okoljevarstvenikov. Aktivisti organizacije za zaščito okolja Greenpeace, ki so v četrtek uprizorili spektakularno akcijo z motornimi čolni, so v petek v zrak poleteli z velikim belim balonom z napisom "G-8 - ukrepajte takoj", preko katerega je pisalo "neuspešno". Policija je balon s pomočjo helikopterja prisilila k pristanku, saj je bil zračni prostor nad Heiligendammom v času vrha zaprt.

 

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Angela Merkel Nicolas Sarkozy George Bush Tony Fratto

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Afriki 60 milijard dolarjev, svetu manj toplogrednih plinov