objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 11. junij 2007 ob 12:55

Šefa Dnevnika Pavlina nekaj muči
Spemovca Božidarja Novaka po Dnevnikovih napadih naročniki razglasili za menedžerja leta
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik uprave časopisne hiše Dnevnik, Branko Pavlin, se je znašel pred novim valom bega urednikov, novinarjev in fotografov iz uredništva tabloida Direkt. Notranjepolitična novinarka Melita Goljevšček prvega julija začne delati za naš portal, še zadnji novinar Direktove črne kronike, Vito Petrovič, pa se - po vzoru kolegice Gordane Stojiljkovič - seli na Styrio, oziroma novi brezplačni dnevni časnik Žurnal24. Tik pred Petrovičem sta za Žurnal24 podpisali urednica notranje rubrike Marjeta Bogataj in lepa fotografinja Špela Mohorič, ki bo na Žurnalu24 ne samo miss redakcije, ampak tudi urednica fotografije.
Tako je Direkt, po decembrskem odhodu prejšnjega odgovornega urednika, zapustilo že dve tretjini sodelavcev, prodana naklada pa se je v teh nekaj mesecih dobesedno prepolovila. Pavlinova nesposobnost menedžeriranja s kadrovskimi resursi je tabloid vsebinsko in tržno povsem izčrpala ter marginalizirala, hkrati pa se nezadržno bliža skupščina Dnevnika (predvidena za 25. avgust), kjer naj bi dokončno odločili o Direktovi usodi. Nadzorni svet Dnevnika je že na zadnji seji dokapizalizacijo Direkta odobril le do septembra, ob močnem nasprotovanju člana NS Klausa Schweighoferja, predstavnika avstrijskega založniškega koncerna Styria Medien AG, manjšinskega lastnika Dnevnika, ki 5. novembra štarta s projektom brezplačnega časnika Žurnal24 (več o tem jutri).

Zaradi negativnega trenda prodaje ponudb iz tujine za nakup Direkta po zanesljivih informacijah ni, zato Pavlin morebitnega kupca lovi med slovenskimi podjetji. Naši viri trdijo, da Direkt ponuja Božidarju Novaku, lastniku mariborske agencije Spem, in to po zelo nizki ceni za večinski delež.
Če Pavlinu Direkta ne bo uspelo prodati, se bo tabloid žal preselil med vse dosedanje Pavlinove ne preveč uspešne medijske zgodbice. Na tržišče, denimo, mu ni uspelo lansirati slovenske inačice uspešne zagrebške revije Gloria (čeprav je za urednico vabil televizijsko zvezdnico Marijo Mišo Molk in novinarko Jane Petro Kancler), ker se je zapletlo pri povsem banalnih razlogih – plačilu honorarjev za vodilna mesta v uredništvu. Tudi Dnevnikova priloga Poslovni dnevnik, s katero si je Pavlin obetal nič več in nič manj kot tržno uničenje časnika Finance, je iz ambicizono načrtovanih osmih strani pristala na prejkone skromne štiri. Nenazadnje tudi nova Dnevnikova sobotna priloga Objektiv, kamor je Pavlin investiral ogromno denarja, ne žanje željenih učinkov. Po zadnji podatkih Nacionalne raziskave branosti je dosegla komaj tretinsko branost Delove Sobotne priloge. Nekaterim je tudi znano, da je Bojan Petan, predsednik uprave DZS, večinske lastnice Dnevnika, lani poleti nameraval Pavlina celo zamenjati, na čelo Dnevnika pa ustoličiti Francija Zavrla, partnerja v agenciji Pristop; Pavlina naj bi umaknili v Terme Čatež, toda kadrovska kombinacija se ni izšla.
Po naših informacijah nekateri novinarji mariborskega časnika Večer hranijo cele spise o tem, kako je Pavlin vodil vodil štajersko finančno družbo Infond, od koder je pred leti moral nenadoma na hitro spakirati.
Zanimivo, da so bili skoraj vsi, ki so iz Direkta prestopali v druge založniške hiše, deležni nenavadnega tretmana: Aleksander Bratina, direktor Media projekta, Dnevnikove hčerinske družbe, ki izdaja Direkt, jim je namreč profano grozil z neplačilom zadnjih mesečnih honorarjev. Ko pa so novinarji in fotografi tako ali drugače angažirali odvetnike, je Bratina hitro popustil. Velika večina sodelavcev Direkta pa tako ali tako še vedno dela brez ustreznih pogodb, kar je verjetno zanimivo tudi za kakšno delovno in davčno inšpekcijo.
Medtem ko Pavlin Novaku ponuja odkup večinskega deleža Direkta (nazadnje sta se na Pavlinovo željo menda sestala prejšnji ponedeljek), se je minuli petek Dnevnik spravil na Novaka. In to kako! Verjetno se še ni zgodilo, da bi čez celo prvo stran rubrike Poslovni Dnevnik objavili tri tendenciozne tabloidne članke zoper neko zasebno podjetje, v tem primeru oglaševalsko agencijo Media Polis, ki naj bi jo obvladoval Božidar Novak. Dnevnikovci mu zamerijo, ker naj bi Novak nekako poskrbel, da podjetja v državni lasti v Dnevniku ne oglašuje več tako množično kot v preteklih letih. Članki podpisanih novinark Suzane Rankov in Vesne Vukovič (mimogrede, omenjeni prispevki v novinarskem smislu nimajo bogve kako velike dodane vrednosti) so očitno posledica groženj, ki jih je Pavlin izrekel na letošnjem Slovenskem oglaševalskem festivalu v Portorožu, na tradicionalnem izletu z ladjico, ki ga pripravlja Ivan Sušnik iz agencije Studio 3S. Pavlin se je namreč na glas pridušal, da je Dnevnik izgubil 2 do 3 milijone oglaševalskega prostora in da bo za to nekdo že plačal...
V strateškem smislu pa gre za precejšnjo prerazporeditev distribucije oglaševalskega kolača, ki sta ga v času vladavine LDS skoraj obsolutno obvladovala Zavrl in Mojmir Ocvirk, šef agencije Imelda. Ve pa se, da tisti, ki v Sloveniji obvladuje distribucijo oglasov medijem, bolj ali manj obvladuje tudi medije. In ker se je del te distribucije, merljive v milijonih evrov, zdaj prelil tudi na Media Polis, je frka in ogenj v strehi. 
Bizarnost petkovih Dnevnikovih tekstov, kjer Novaku očitajo, da blokira oglaševanje državnih podjetij v Dnevniku, pa kaže tudi dejstvo, da je na zadnji strani časnika celostranski oglas za Novo kreditno banko Maribor, ki je v 100-odstotni državni lasti. Po zarotniški logiki famoznega novinarskega tandema Rankov&Vukovič, bi torej lahko lahko sklepali, da je naročilnico za oglas podpisal predsednik uprave Nkbm Matjaž Kovačič, ker je Dnevnik pred dvema mesecema, ko so v NKBM izbirali nove člane uprave, pisal tako, kot si je to želel Kovačič. Ali pa vsaj član nadzornega sveta Matjaž Koželj, ki med insiderji velja za glavnega informatorja omenjenih novinark o dogajanjih v mariborski banki... Sicer pa je petkov Dnevnik očitno dosegel ravno obratni namen; Novaku naj bi po objavih člankov nekateri naročniki celo čestitali, češ, postal je menedžer leta.
No, dogaja se tudi na Delu in Magu. Prejšnji teden se je kot nov izvršni urednik tednika Mag z uvodnikom promoviral dosedanji novinar Silvester Šurla.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Branko Pavlin Melita Goljevšček Vito Petrovič Gordane Stojiljkovič Marjeta Bogataj Špela Mohorič Klausa Schweighoferja Božidarju Novaku Marijo Mišo Molk Petro Kancler Bojan Petan Francija Zavrla Aleksander Bratina Suzane Rankov Vesne Vukovič mojmir ocvirk matjaž kovačič Matjaž Koželj silvester šurla

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Šefa Dnevnika Pavlina nekaj muči