objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 13. junij 2007 ob 09:32

Gregor Golobič brez novih obrazov
Zares aktiviral nekdanjega šefa Mobitela Majzlja ter eks urednico Jane in Lady Jeklinovo
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Člani združenja Zares so na včerajšnjem programskem posvetu z naslovom Vrednote nove politike spregovorili o trenutnem stanju in krizi na področju slovenske politike ter kaj lahko tej politiki predstavlja alternativo. Tako so opozorili na vmešavanje politike v javni sektor ter na to, da se slovenska oblast ne ukvarja s pravimi vprašanji. Vsemu temu so nasproti postavili alternativo, ki ji bodo kot nova stranka, ki bo ustanovljena jeseni, poskušali slediti.
Matej Lahovnik je prepričan, da so v ospredju političnega boja še vedno tradicionalna vprašanja. A vendar v združenju ne želijo biti ujetniki nekih zgodovinskih travm in zagovarjajo nek pozitiven zgodovinski dialog. Ob tem je opozoril, da je Slovenija pred tem, da bo predsedovala EU, kljub temu pa se še vedno ukvarjamo z afero Slovenska obveščevalno-varnostna agecija.
V Sloveniji se oblast ne ukvarja s pravimi vprašanji, je dejal Lahovnik, za katerega pravo vprašanje predstavlja demografska slika, ki kaže, da bo starejša populacija močno narasla. Slovenija se tako po Lahovnikovem mnenju spreminja v družbo, kjer je razvoj kar samoumeven, imamo veliko gospodarsko rast, na drugi stani pa najnižjo podporo vladi. V tem Lahovnik vidi navidezni paradoks.
Sicer pa Lahovnik meni, da predsednik vlade Janez Janša in nekdanja sekretarka na gospodarskem ministrstvu Andrijana Starina Kosem kažeta na to, kaj se v Sloveniji dogaja. Dodal je, da sta tako Janša kot Starina Kosmova zelo neverodostojna, kadar govorita o sebi, hkrati pa sta zelo verodostojna, ko govorita drug o drugem.
Gregor Golobič pa je izpostavil blokovsko delitev na naše in vaše, ki se kaže tudi v pismu nekdanje sekretarke na gospodarskem ministrstvu Andrijane Starina Kosem. Kot je pojasnil, se bo zelo malo političnih akterjev vzdržalo pri opredeljevanju, kdo je na strani predsednika vlade Janeza Janše in kdo ni. Ob tem je opozoril, da to pismo ne predstavlja neke alternative. Slovenska vlada si namreč zasluži boljšo alternativo, je dejal.
Andrej Rus je spregovoril o pomanjkanju urbanosti v slovenski politiki. Naše stranke so nastale zoper takratni politični režim. Takrat je šlo za preživetje, kakšne so razlike med enimi in drugimi, pa nihče ni dobro vedel. Te normalne diferenciacije Slovenija po Rusovem mnenju še ni dala skozi in je za to skrajni čas.
Sicer pa v Sloveniji manjka zavedanje, da smo urbanizirana družba, v kateri potrebujemo urbane vrednote. Seveda pa mesta ponujajo mnogo izbire in s tem priložnosti. Tako mora nova politika razumeti, da je raznolikost priložnost in ne nevarnost, je dejal Rus, ki meni, da je sedanja politika do raznolikosti zavzela agresiven odnos. Ob tem je izpostavil "ruparščino v parlamentu" in "ambruške metode na terenu".
Rus prav tako meni, da mora nova politika graditi na spoznanju, da socialna država ni luksuz, temveč nuja za delovanje urbanih družb, pri čemer mora zasledovati dostopnost, kvaliteto in izbiro. Sedanja politika pa po njegovih besedah počne prav nasprotno. Pod pretvezo večje izbire namreč zagovarja privatizacijo vseh sistemov.
Tine Stanovnik je dejal, da je Slovenija od osamosvojitve doživela izreden ekonomski razvoj, ki ga ni mogoče pripisati zgolj vladi oziroma vladajoči politični oblasti, ampak tudi izjemni prilagodljivosti gospodarstva ter visoki ravni človeškega in socialnega kapitala. Vladajoča struktura takrat ni bila preveč vsiljiva, je menil Stanovnik, današnja dominacija države in vlade pa ustvarja mentaliteto javnega sektorja kot zasebnega fevda vladajoče oblasti.
Pavel Gantar je spregovoril o novi politiki, ki naj bi postala zaščitni znak nove stranke. Ta po njegovih besedah ni samo distanciranje novega od starega, potrebno je odpirati tudi nove probleme. Tako bo potrebno na politično agendo postaviti tudi medgeneracijska solidarnost in klimatske spremembe, je dejal Gantar.
Miha Kovač se je osredotočil na področje izobraževanja, na katerem je na prvi pogled vse v redu, a takoj, ko gremo gledati pod ta videz, naletimo na kar nekaj čeri. Nekatere teh so objektivne narave in so nastale zaradi razvoja, nekatere pa so posledica nespretnega delovanja oblasti, je pojasnil Kovač in opozoril, da se v celotnem izobraževalnem sistemu spremembe uvajajo brez resnega evalvacijskega stanja, brez resnih analiz trenutnega stanja in primerjav.
Tako na področju izobraževanja nimamo ljudi, ki bi za reformnimi posegi javno stali in jih utemeljevali. "Imamo samo politiko, ki se zapleta," meni Kovač. Izpostavil je pripravljanje zakona o visokošolski in raziskovalno-razvojni dejavnosti, ki je izzvalo veliko nasprotovanja s strani univerz in raziskovalnih institutov. Kot je dejal, je nedopustno, da je ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo novo zakonodajo pripravljalo, ne da bi stanje ustrezno reflektiralo. Tako se je po Kovačevem mnenju treba lotiti bele knjige, v kateri bi začrtali smer razvoja. Šele na tej na tej podlagi se lahko piše zakon.
Kljub temu, da je nesporni prvi zvezdnik društva Zares, nekdanji generalni sekretar LDS Gregor Golobič (vodil je sejo, imel uvodno besedo, pred prihodom v dvorani pa dal kopico intervjujev), za jesen najavil novo politično stranko, pa je včeraj zvečer na sedežu Gospodarske zbornice, presenetilo malo, pravzaprav nično število tako imenovanih in pompozno napovedovanih novih obrazov. Ravno nasprotno, opazili smo v glavnem stare.
Ne samo, da je pol uvodničarjev (Gabi Čačinovič Vogrinčič, Rus in Stanovnik) nastopilo že na javni tribuni SD pred dvema mesecema, včeraj so manjkala politično težja imena, denimo nekdanji guverner Banke Slovenije in potencialni predsedniški kandidat leve sredine Mitja Gaspari; slednji je takrat priromal na prej omenjeno tribuno SD. Ne preveč veliko dvorano v prvem nadstropju, sicer nabito polno do konca, so v glavnem zapolnili bivši člani LDS, denimo famozne ljubljanske frakcije, na čelu z nekdanjo županjo Viko Potočnik, prišla sta Stane Pejovnik, novi predsednik Drnovškovega Gibanja za pravičnost in razvoj, mestni svetnik na Listi Zorana Jankovića Roman Jakič, direktor javnega podjetja Žale Bojan Lepičnik, predsednik uprave Debitela Bojan Razdevšek, Golobičev kolega v Ultri ter nekdanji minister v Ropovi vladi Janez Kopač, nekdanji predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Jože Lenič (ki pa je takoj tudi odšel), predsednik Odvetniške zbornice Miha Kozinc (pripravljal je ustanovne akte društva Zares), šef Politbarometra in Kučanov prijatelj Niko Toš, nekdanji direktor Mobitela Anton Majzelj, nekdanja urednica Jane in Lady Bernarda Jeklin, direktor Ninamedie Nikola Damjanić, novinar Dnevnika in publicist Franco Juri, medtem ko se je Dnevnikov kolumnist Vlado Miheljak predstavljal zgolj za voajerja. Med novinarji se je motal tudi lobist in nekdanji član LDS Mile Šetinc.
Med posebnimi opazovalci sta bila tudi tiskovna predstavnika Pahorjeve SD, Melita Župevc in Sebastjan Jeretič. Medtem ko je slednji observiral za Pahorja in frakcijo mladih, bo Župevčeva (mimogrede, zadnje čase izgleda odlično) poročala Tonetu Ropu in frakciji bivših eldeesovcev v SD. Ko pa so Zaresovci začeli zares, sta se oba preselila v Cankarjev dom, na opazovanje Zbora za republiko.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
matej lahovnik Janez Janša Andrijana Starina Kosem Gregor Golobič Andrej Rus Tine Stanovnik pavel gantar Miha Kovač Gabi Čačinovič Vogrinčič Mitja Gaspari Viko Potočnik Stane Pejovnik roman jakič Bojan Lepičnik Bojan Razdevšek anez Kopač Jože Lenič Miha Kozinc Kučanov niko toš Anton Majzelj Bernarda Jeklin Nikola Damjanić Franco Juri Vlado Miheljak Mile Šetinc Pahorjeve Melita Župevc Sebastjan Jeretič Tonetu Ropu

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Gregor Golobič brez novih obrazov