objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 15. junij 2007 ob 08:48

Švagan proti Kresalovi, brinetki včeraj več glasov
Poslanec in zagorski župan v sredo izstopil iz društva Zares, da mu ne bi očitali Golobiča
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Svet LDS je na včerajšnji seji s tajnim glasovanjem potrdil kandidaturi odvetnice Katarine Kresal in zagorskega župana ter poslanca LDS Matjaža Švagana za predsednika liberalne demokracije. Izmed 73 navzočih članov sveta je Švagana podprlo 37 članov, medtem ko je Kresalova dobila podporo 68. O četrtem predsedniku ali četrti predsednici LDS bo odločal kongres stranke, ki bo 30. junija. LDS pa je danes tudi začel postopek evidentiranja kandidata za predsednika republike na jesenskih volitvah.

Kresalova se sicer seje ni udeležila, ker ni članica sveta LDS. Z današnjo potrditvijo njegove kandidature pa je Švagan "izredno zadovoljen, saj to potrjuje demokracija v LDS še doma". "Kocka je padla in sedaj grem da zmagam na kongresu," je za STA povedal Švagan. Ob tem je ocenil, da je v primerjavi z Kresalovo v "zelo depriviligiranem položaju", saj je Kresalova že obiskala strankine območne odbore.
Kresalova ima popolno podporo vodje poslanske skupine, predsednika stranke in generalnega sekretarja, vendar bi se moral šele danes "začeti boj za glasove v pokrajinskih odborih", je dejal Švagan. Zato bo Švagan pokrajinskim odborom, ki jih je obiskala Kresalova poslal dopis, v katerem bo izrazil pripravljenost, da jih obišče.
Švagan je v sredo tudi formalno izstopil iz društva Zares, ker bi mu članstvo lahko oporekali; nekateri mu tako ali tako očitajo, da za njegovo kandidaturo stoji nekdanji generalni sekretar LDS Gregor Golobič. Je pa zanimivo, da mu pred tajnim glasovanjem na seji sveta niso pustili do besede, govoril je lahko šele po potrditvi kandidatne liste. Ker ni želel zavlačevati seje, je na hitro povedal nekaj svojih stališč okoli kandidature. Potem je na govorniški pult stopil Jožef Školč (ki je ves čas seje, poleg predsednika sveta Aleša Guliča, deloval precej živčno), češ, Švagan, ne tako hitro, povej nam kaj več... In Švagan je šel še enkrat za pult.
Vršilec dolžnosti predsednika stranke Jelko Kacin je povedal, da je na svetu stranke dobil mandat, da iščejo kandidata za naslednjega predsednika izven stranke, zato izvršni odbor stranke po njegovih besedah stoji za Kresalovo.
V skladu s statutom stranke je sicer mogoče kandidate predlagati tudi na kongresu. Kandidata za predsednika je mogoče uvrstiti na kandidatno listo na predlog delegata kongresa, če ta predlog z javnim glasovanjem podpre vsaj tretjina navzočih delegatov na kongresu.
#gulo#
Kot že omenjeno, se je na na predlog Kacina danes začel postopek evidentiranja kandidata za predsednika republike na jesenskih volitvah, ki bo potekal do kongresa. Med morebitnimi kandidati se po Kacinovih besedah v stranki sicer najpogosteje omenjata nekdanja pravosodna ministrica in podpredsednica stranke Zdenka Cerar in nekdanji guverner Banke Slovenija Mitja Gaspari. Odločitev o kandidaturi je stvar njegove presoje oz. odločitve, je še dodal Kacin. "Lahko podpremo koga drugega, lahko imamo svojega kandidata ali kandidatko," je še povedal.
LDS želi posebno pozornost nameniti okoljskim težavam, zato so v stranki oblikovali nov odbor za gozdove. Na Kacinov predlog bo ta odbor vodil Nika Rajnarja, ki je pomočnik direktorja Zavoda za gozdove Slovenije. Odbor za informacijsko družbo pa bo vodil nekdanji direktor Adrie Airways in Telekoma Peter Grašek, že nekaj časa eden izmed direktorjev na Gantarjevi KD Group.
Na svetu stranke pa so se danes dotaknili tudi pisma nekdanje državne sekretarke na gospodarskem ministrstvu Andrijane Kosem Starine, v katerem vladi očita vmešavanje v medije. Pismo je izziv za vlado in opozicijo, je pa to priložnost, da se poišče še dodatne odgovore na njeni strani in na strani vlade, je dejal Kacin. "Ni ji potrebno vse verjeti, kakor tudi ne kaže verjeti vladi," je še dodal. "Ob tem so se svojega medsebojnega odnosa lotili na tako svojstven način, da je mogoče razbrati, da imajo drug o drugemu, o načinu dela, o prioritetah, o politični praksi o pohlepu po medijih povedati še veliko," je še povedal.
Na včerajšnji seji se je pojavil tudi odvetnik Mirko Bandelj, nekdanji notranji minister in generalni sekretar Ropove vlade. Bandelj sodi v neverjetno ambiciozno navezo Kresal-Školč-Miro Senica, toda ravno včeraj zvečer je spletni portal 24ur.com razkril nekatere podrobnosti nakupa razvpitega vladnega letala Falcon, za katerega je bil, kot je znano, zadolžen prav Bandelj.
Po navedbah portala in njihovega vira iz ministrstva za obrambo naj bi "zadnja Drnovškova vlada v času, ko je kupovala prestižno vladno letalo Falcon, zaradi ogorčenja javnosti ceno znižala tako, da se je zavezala kupiti staro in obrabljeno vojaško bolnišnico Role 2. Mobilna bolnišnica Role 2 je bila dražja na račun nižje cene zloglasnega luksuznega vladnega letala Falcon. Nakup letala in bolnišnice naj bi bila namreč povezana in načrtovana veliko pred dejanskim nakupom Role 2". Nekdanja vlada Toneta Ropa naj bi sklenila "tajni dogovor z nemško-francosko korporacijo EADS. Dogovor naj bi predvideval, da bo cena vladnega letala Falcon 2000 EX nižja, če bo ministrstvo kupilo premično bolnišnico Role 2, ki pa je Slovenska vojska sploh ne potrebuje, kar so na ministrstvu takrat vedeli. Cena vladnega letala naj bi bila tako nižja za skoraj 5 milijonov evrov, prav toliko, kolikor je bila preplačana mobilna bolnišnica. Vlada je letalo Falcon kupila leta 2002 za skoraj 20 milijonov evrov. Bolnišnico Role 2 pa 20 septembra 2004. Očitno se je pri tem nakupu nekomu zelo mudilo, saj je bil opravljen 13 dni pred volitvami", pišejo na portalu 24ur.com. V zgodbi se pojavi tudi razvpita Tanja Frantar, lastnica podjetja Aicomed, znana iz afere z operacijskimi mizami.
Mimogrede, v ponedeljek zjutraj se je v službo na sedež LDS vrnil izvršni direktor Peter Jamnikar, ki so ga pred dvema tednoma poslali na prisilni dopust in mu odvzeli službeni mobilni telefon, ker naj bi na terenu lobiral proti Kresalovi.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarine Kresal Matjaža Švagana Gregor Golobič Jožef Školč Aleša Guliča Jelko Kacin Zdenka Cerar Mitja Gaspari Nika Rajnarja Peter Grašek Gantarjevi Andrijane Kosem Starine Mirko Bandelj Ropove vlade miro senica Drnovškova Toneta Tanja Frantar Peter Jamnikar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Švagan proti Kresalovi, brinetki včeraj več glasov