objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 19. junij 2007 ob 16:37

Antonu Ropu verjame hrvaški poslanec IDS Damir Kajin
Rop ne odstopa, SDS zahteva izredno sejo pristojne komisije; bo Sanader moral na zagovor!?
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Nekdanji premier Anton Rop je v izjavi za medije znova zagotovil, da v času, ko je vodil vlado, Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) ni bilo nikoli naročeno prisluškovanje kateremu koli slovenskemu ali tujemu politiku. Je pa Sova spremljala dogodke v zvezi z incidenti v Piranskem zalivu, ko je bil sam kot predsednik vlade obveščen, da je bil del slovenske politike vanje vpleten. O podrobnostih Rop v javnosti ne namerava govoriti, pripravljen pa jih je pojasnjevati pristojnim službam.
Nekdanji premier je tako znova zatrdil, da v času, ko je vodil vlado, se je Sova ukvarjala le s tistimi aktivnostmi in dejavnostmi, ki so pomembne za slovenske interese in v tem okviru je bila zadolžena zlasti za spremljanje dogodkov v tuji, ki se nanašajo na Slovenijo in njene interese. In to je Sova tudi počela, pravi Rop, saj je spremljala vse tisto, kar je bilo najpomembnejše v zvezi z dogodki v Piranskem zalivu. Rop je bil s strani direktorja Sove Iztoka Podbregarja nekajkrat obveščen o tem, kaj se dogaja v primeru incidentov, nazadnje pet dni pred parlamentarnimi volitvami leta 2004. Tedanja informacija je kazala na to, da je del slovenske politike v incidente vpleten. O podrobnost nekdanji premier ne želi govoriti, potrjuje pa navedbe, ki so v zvezi s tem že prišle v javnost in ne "more zanikati tistega, kar je bilo napisano". O podrobnostih pa je pripravljen spregovoriti pred pristojnimi službami, denimo komisijo za nadzor nad delom Sove.
Na vprašanje o domnevnih dogovorih med hrvaškim predsednikom vlade Ivom Sanaderjem ter slovenskim premierjem in tedanjim vodjo opozicije Janezom Janšo Rop odgovarja, da je dejstvo, da so se incidenti pojavljali pred parlamentarnimi volitvami. "Kdo in kako je konkretno deloval, pa naj ocenijo tisti, ki bodo imeli dostop do pravih informacij. Obstajajo namreč ustrezne službe, ki lahko razkrijejo vsebino prisluhov. Takrat bo jasno, kaj konkretno se je pogovarjalo in dogovarjalo in kdo je za to odgovoren, je dejal Rop, ki ocenjuje, da trenutno dogajanje v zvezi s Sovo pomeni razkroj te službe. "Iz nje namreč dnevno prihajajo novi in novi podatki o projektih, ki da jih je opravljala, zato ne more zagotavljati zadostne stopnje nacionalne varnosti in zagotavljanja slovenskih interesov," je ugotavlja nekdanji slovenski premier.
Ropove izjave pa je hrvaški premier danes označil za antologijo politične neumnosti. Sanader je v odgovoru na novinarska vprašanja o domnevnih prisluškovanjih slovenskim in hrvaškim politikom, ki naj bi jih izvajala Sova dodal, da "Rop očitno ni prebolel poraza na volitvah 2004 in si izmišljuje". Sicer je hrvaški premier ocenil, da je zadeva resna, ker je "Rop priznal, da je kot takratni premier prisluškoval tujim državljanom, tudi tujemu premieru". Hrvaški premier je napovedal, da bo hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve in evropske integracije danes poslalo ostro diplomatsko noto Ljubljani, v kateri bo zahtevalo preiskavo, ki bi ugotovila, komu vse se je prisluškovalo. Na sedežu hrvaške diplomacije so potrdili, da bodo protestno noto poslali danes popoldne. O aferi Sova je Sanader govoril že včeraj. "Očitno je, da ne bodo priznali, da so prisluškovali vodji opozicije, in jim je zato verjetno nekoliko lažje in interno bolj primerno reči, da so prisluškovali tujemu državniku, toda tudi to v demokratični praksi Evrope ni dopustno, zato bomo pri razjasnjevanju tega primera šli do konca," je za hrvaško TV Nova dejal premier Sanader.
Spomnimo, da je Anton Rop včeraj za TV Slovenija zanikal, da bi Sova pred volitvami leta 2004 prisluškovala Janši. Potrdil pa je, da so se prisluhi nanašali predvsem pa na incidente v Piranskem zalivu, za katere naj bi se dogovarjala Janša in Sanader. Prisluhi so bili v zvezi z incidenti v Piranskem zalivu, zatrjuje Rop. "Tam se vidi, da je bila slovenska stran dogovorjena s hrvaško stranjo. Hrvaška vlada je dajala direktive, kdaj naj bo incident, in to tik pred volitvami," je dejal Rop. Janša in Sanader naj bi se tako pogovarjala, kdaj bo kakšen incident v Piranskem zalivu, je dodal.


Zadnji dogodki v zvezi s Sovo po mnenju v.d. predsednika LDS Jelka Kacina ne prispevajo k pripravam na predsedovanje Slovenije Evropski uniji. Premier Janez Janša in nekdanji predsednik vlade Anton Rop (SD) pa "s svojim javnim nastopanjem v zvezi s Sovo potiskata Slovenijo in zaveznike čez rob", je dejal Kacin in dodal, da je LDS v tem primeru lažje, "ker nismo z njimi ne v partnerstvu za razvoj ne v sporazumu o predsedovanju EU" in ker niso več "v sorodu z Antonom Ropom.
V kabinetu predsednika vlade Janeza Janše so trditve Ropa označili kot neresnične, škodljive in žaljive. Pri pregledu dokumentarnega gradiva je tudi Sova ugotovila, da v nobenem poročilu iz leta 2004 ni zapisanih teh trditev, so še sporočili iz kabineta. Če bi bila v trditvah poslanca SD in nekdanjega predsednika vlade vsaj trohica resnice, "bi takšno šokantno informacijo Rop zagotovo uporabil pred volitvami," menijo v kabinetu. Iz odgovora Sove kabinetu predsednika vlade izhaja, da Rop svojih trditev ne more utemeljiti na uradnih informacijah oziroma dezinformacijah agencije. "Če je Sova leta 2004 dejansko prisluškovala pogovorom med Janšo in Sanaderjem in o tem obveščala takratnega predsednika vlade Antona Ropa, potem je ta komunikacija do predsednika takratne vlade potekala izven uradnega in zakonitega delovanja agencije," so poudarili v kabinetu in dodali, da razkrita dejstva in Ropeve izjave dodatno potrjujejo sume, ki jih preiskuje tudi posebna vladna komisija za oceno dela Sove, in sicer "da je v preteklosti znotraj agencije delovala posebna ekipa, ki je sporne metode in sredstva tajnih služb uporabljala izven zakonitih okvirov". Po njihovo Rop s svojimi izjavami povzroča škodo mednarodnemu ugledu Slovenije in njeni nacionalni varnosti, "zato pričakujemo, da bo nemudoma odstopil. Prav tako pa pričakujemo, da se bo do takšnega ravnanja v najkrajšem možnem času opredelila tudi njegova stranka in njen predsednik Borut Pahor".

Na trditve Janševega kabineta se je že odzval Rop. "S presenečenjem sem prebral sporočilo kabineta predsednika vlade, da naj odstopim z mesta poslanca v državnem zboru. Še zlasti zato, ker sem prepričan, da Janez Janša ni pozabil, kako in na kakšen način je pred državnozborskimi volitvami zavajal in manipuliral s slovensko javnostjo - tako glede incidentov v Piranskem zalivu, kot tudi glede večine ostalih predvolilnih obljub," je dejal Rop in pojasnil, da je bil v zvezi z incidenti v Piranskem zalivu s strani pristojnih obveščen kot predsednik vlade. Ponovil je, da je pred ustreznimi organi pripravljen predstaviti vse podrobnosti v zvezi s tem. Kot pravi, ravnanj Janeza Janše ni razkril zato, ker se je zavedal posledic za slovensko državo in njen mednarodni ugled. Glede na to, da so omenjene podatke razkrili mediji, jih je samo potrdil, je dejal in doda: "Pričakujem, da bo preiskava potrdila točnost mojih navedb in bo takrat predsednik vlade predvsem pri samemu sebi potegnil ustrezne konsekvence in politično odgovornost".
Po seji državnega zbora pa se aferi ni mogel izogniti niti Janez Janša, ki je zanikal, da bi se kadarkoli, ko je bil v opoziciji, s predsednikom hrvaške vlade Sanaderjem pogovarjal o incidentih v Piranskem zalivu oziroma da bi se o incidentih dogovarjala. Kot je dejal, takšne izjave odločno obsoja. Meni tudi, da bi se spodobilo, da bi Rop zaradi svojih izjav odstopil kot poslanec. "Če dobro pomislite, glavni incident, ki se je zgodil pred volitvami, zagotovo ni bil naročen s strani hrvaške vlade," je dejal in poudaril, "takšne podle obtožbe v življenju še ni slišal". Ne dvomi pa, da bi, če bi bila v tem vsaj trohica resnice, takšen podatek bivši predsednik vlade in sedanji poslanec Anton Rop z veseljem uporabil v času pred volitvami, glede na to, kaj sedaj počne in glede na njegovo politično kulturo. Prav tako Janša ne dvomi, da bi - v to bi bil glede na regulativo primoran - sprožil tudi ustrezne postopke. Če je Sova leta 2004 res prisluškovala njegovim pogovorom s Sanaderjem, je po Janševih besedah to nezaslišan škandal. Dodaten škandal pa je, da bivši predsednik vlade o takšnih stvareh javno govori. "Mislim, da ni države na svetu, kjer bi bil kakšen bivši predsednik vlade sposoben takšnega pobalinstva," je dejal Janša. Gre za nezaslišano početje in po Janševem prepričanju bi se spodobilo, da Rop odstopi kot poslanec. Pri tem je predsednik vlade dodal, da je poslanec SDS Pavle Rupar odstopil zaradi "bistveno, bistveno manjšega prekrška", zaradi neprijave neke nepremičnine. "Mislim, da bi bilo to v tem trenutku tisto dejanje, ki bi prispevalo tudi k večji kredibilnosti njegove stranke. Pričakujemo, da se bo njegova stranka do takšnega ravnanja tudi opredelila," je poudaril Janša. Premier je še povedal, da je na vprašanje njegovega kabineta Sova danes odgovorila, da pri njih ne obstajajo evidence ali dokumenti, ki bi te navedbe potrjevali.
#gantar#
#poslanci#
Vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč je glede informacij o domnevnem prisluškovanju pogovorom med Janšo in Sanaderjem dejal, da ne ve nič več od tistega, kar je posredovano medijem. Meni pa, da gre za stvari, ki jih je potrebno razčistiti znotraj predvidenih procedur. Po njegovem mnenju je to eden tistih primerov, ki bi moral svoj epilog dobiti znotraj nadzornih organov za spremljanje dejavnosti Slovenske obveščevalno varnostne agencije (Sova). Predvideva, da bo predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Pavle Gantar takoj sklical sejo komisije, če je že ni, in "bo to razpravo kanaliziral v procedure in prostore, ki so za to predvideni", na koncu pa javnost obvestil o tem, kaj je res in kaj ni. Školč meni, da poziv Ropu k odstopu s poslanskega mesta ni odgovor na vprašanja, ki se zastavljajo. Odstop oziroma neodstop je lahko posledica. Tisto, kar je v tem trenutku važno, pa je, "ali so se te tajne službe svoj čas zares uporabljale za notranjepolitične obračune in ali tudi to, čemur smo v tem trenutku priča, ni ista rabota," je dejal Školč. Tudi vodja poslanske skupine koalicijske DeSUS Franc Žnidaršič je dejal, da o tem niso dobili kakšnih dokumentov ali verodostojnih informacij, vedo le to, kar poročajo mediji. Zato nimajo podlage, da bi se do tega lahko opredeljevali. Žnidaršičevo osebno mnenje pa je, "da če bi sedanja opozicija oziroma bivša oblast resnično prisluškovala Janši, bi ta težje zmagal na volitvah, kot je".
Zadnje izjave Ropa poslansko skupino SDS "navajajo na to, da je bila v preteklosti očitno na delu para-Sova", zato bo skupina vložila zahtevo za nujno sejo parlamentarne komisije, kamor bodo povabili tudi Ropa in nekdanjega direktorja Sove Podbregarja, je napovedal poslanec SDS Miro Petek. Zahtevajo tudi, da Rop odstopi kot poslanec, saj je bilo njegovo delovanje v vsakem primeru nezakonito. Poslanec Jožef Jerovšek je bil nad objavljenimi informacijami glede prisluškovanja presenečen. Komisija za nadzor varnostno-obveščevalnih služb je namreč v času njegovega predsedovanja "izjemno budno spremljala incidente v Piranskem zalivu". Po njegovih besedah so avgusta 2003 sklicali izredno sejo, kjer so preverjali delovanje obveščevalne službe. Zahtevali so tudi večjo aktivnost Sove glede omenjenih incidentov in poročanje komisiji, česar pa Sova po Jerovškovih zagotovilih ni storila. Po Jerovškovih besedah je sedaj "popolnoma jasno, da je gospod Rop v vsakem primeru opustil zakonito delovanje", zato poslanska skupina SDS od njega pričakuje odstop z mesta poslanca. Sicer v stranki dopuščajo možnost, da tudi v ostalih državah prisluškujejo tujim politikom, vendar je po Petkovih besedah "prisluškovanje predsedniku vlade sosednje države precej pobalinsko početje, posebej takšno prostodušno priznanje, kot smo ga slišali v teh dneh. Ob tem poslanci SDS pozivajo predsednika stranke SD Boruta Pahorja, naj "o tem diskreditiranju države zavzame svoje stališče".

Prisluškovanje predsednikom vlad tujih držav je škandal, zato bi bilo treba zahtevati prevzem odgovornosti tistih, ki so to izvajali in naročili, je ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU v Luksemburgu menil vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel. "Takšne stvari škodijo uravnavanju odnosov med državama in tako bo slovenska stran v prihodnjih tednih hočeš nočeš soočena s tem, da bo morala popravljati storjene napake," je poudaril in dodal: "To je nov moment v naši notranji politiki, ki ima na žalost tudi nekatere zunanjepolitične razsežnosti, kar me izredno skrbi," je poudaril Rupel. "Zaupanje med Slovenijo in Hrvaško je bilo že kdaj načeto in takšne stvari gotovo škodijo normalnemu uravnavanju odnosov med državama." Ob tem je predstavil hrvaško noto o tem vprašanju, ki jo je prejelo slovensko veleposlaništvo v Zagrebu. Hrvaška "izraža protest zaradi prisluškovanja hrvaškemu predsedniku vlade in zahtevo po pojasnilu informacij Dnevnika in izjav (nekdanjega direktorja Sove Iztoka) Podbregarja", je povedal. Hrvaška meni, da je ideja o prisluškovanju tujim predsednikom vlad nesprejemljiva in da so izjave nekdanjega predsednika slovenske vlade Antona Ropa nedopustne, je še dejal Rupel. Splošna ocena pa je, da je "zaupanje med državama prizadeto ter da je ravnanje Sove in tedanjega slovenskega predsednika vlade v nasprotju z mednarodnimi standardi".
Po številnih pozivih koalicijskih poslancev se je vendarle oglasil tudi prvak SD Borut Pahor. Ta je kot nenavadno ocenil današnjo pobudo predsednika vlade Janeza Janše, da naj Anton Rop zaradi izjave o dogovorjenih incidentih v Piranskem zalivu med Janšo in Sanaderjem odstopi. Kot je za POP TV dejal Pahor, je nenavadno, da k odstopu poslanca poziva koalicija.

Poslanska skupina SDS je na komisijo za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb že naslovila zahtevo za sklic nujne seje komisije, na kateri naj bi obravnavali izjavo poslanca SD in nekdanjega predsednika vlade Antona Ropa, ki jo je v nedeljo dal v informativni oddaji Dnevnik na TV Slovenija v zvezi s prisluškovanjem pogovorom med takratnim vodjo opozicije Janezom Janšo in predsednikom hrvaške vlade Ivom Sanaderjem leta 2004, so sporočili iz poslanske skupine SDS.
V SDS so nad Ropovimi besedami, da sta se Janša in Sanader dogovarjala, kdaj bo kakšen incident v Piranskem zalivu "ogorčeni in zgroženi", saj so te po ocenah SDS "neresnične, škodljive in žaljive". "S takimi izjavami poslanec Rop povzroča škodo mednarodnemu ugledu Slovenije in njeni nacionalni varnosti," navajajo v SDS.
"V primeru, da bi bile te informacije resnične, bi tudi kot takratni predsednik vlade Rop moral takšno informacijo takoj predati pristojnim organom zaradi ugotavljanja kazenske odgovornosti," so zapisali v SDS.
Navedena Ropova izjava po ocenah SDS dodatno pritrjuje sumom, ki jih preiskuje delovna skupina vlade za oceno dela Slovenske obveščevalno varnostne agencije, da je v času prejšnjih vlad znotraj agencije delovala posebna ekipa, ki je sporne posebne oblike pridobivanja podatkov tajnih služb uporabljala izven zakonitih okvirov. Poleg tega je ta ekipa v politične namene zlorabljala tudi sicer zakonite metode, so še navedli v SDS.
V SDS zato predlagajo, da komisija sprejme več sklepov. Tako naj bi glede na to, da Sova pri pregledu dokumentarnega gradiva in razvida agencije ugotavlja, da v njenih bazah ni izsledkov spremljanja mednarodnih sistemov zvez, na katerih bi bili dokumentirani pogovori med takratnim poslancem Janšo in predsednikom vlade Sanaderjem, komisija pozvala Sovo, da pojasni, ali se je prisluškovanje opravljalo izven uradnega in zakonitega delovanja agencije. Sova naj bi komisiji po predlogu SDS tudi omogočila vpogled v odredbe direktorja Sove v letu 2004 o spremljanju mednarodnih sistemov zvez, ki se nanašajo na Hrvaško, Sova pa naj bi komisiji tudi omogočila vpogled v zbrano dokumentacijo v povezavi z incidenti v Piranskem zalivu.
Če je prišlo do kršenja tajnosti občil - prisluškovanja pogovorov - brez ustrezne pravne podlage, odredbe sodišča, je to kaznivo dejanje, je včeraj za Odmeve na TV Slovenija glede informacij o domnevnem prisluškovanju pogovorom opozicijskemu voditelju in zdajšnjemu premieru Janezu Janši in hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju leta 2004 povedal profesor na ljubljanski pravni fakulteti Rajko Pirnat. Ob tem je ocenil, da bi moral nekdanji premier Anton Rop, če je za to vedel, podati ovadbo.
Pirnat je še ocenil, da bi morali glede na znane informacije organi kazenskega pregona pogledati zadevo in ugotoviti, ali je prišlo do kršitev, in sicer z zaslišanjem vpletenih. Dokumentacije očitno ni, zato bo treba zaslišati ljudi oz. opraviti proceduralne pogovore in ugotoviti, če so podani pogoji za kazenski pregon, je menil.
Vodilni hrvaški časopis Jutarnji list pa je v današnji številki, kjer pišejo o domnevnem prisluškovanju Sove hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju in Janezu Janši, med drugi zapisal tudi navedbe, ki naj bi jih novinarji Jutarnjega lista dobili od virov blizu Sove. Tako naj bi po pisanju Jutarnjega lista slovenska tajna služba prestregla telefonske klice med Sanaderjem in Janšo, pa tudi telefonske klice, ki naj bi sledili potem; šlo naj bi za telefonske pogovore med Sanaderjevim kabinetom, kabinetom hrvaškega notranjega ministra in Policijske uprave iz Istre (PU istarske). Iz teh pogovorov naj bi se videlo, da so bili incidenti v Piranskem zalivu dogovorjeni med Janšo in Sanaderjem, vključno s plovbo gliserja hrvaške policije. Sova naj bi snemala tudi sestanke Sanaderjevih in Janševih kurirjev, ki so se dobivali zaradi lažiranja incidentov. Jutranji list piše, da naj bi se kurirji dobivali v motelu Plitvice blizu Zagreba, Sovini agenti pa so jih snemali z videokamero.

Sova naj bi kasneje, za potrebe Janševe vlade, pišejo novinarji Jutranjega lista, nabavila 14 kriptiranih mobilnih telefonov za varno komuniciranje. Poleg Janše naj bi jih dobili minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel, minister za obrambo Karl Erjavec, minister za notranje zadeve Dragutin Mate in še nekateri. Pred dvema letoma naj bi eden izmed tesnih sodelavcev Janše prišel v Sovo in prevzel še en tovrstni kriptirani mobilni aparat, ki so ga kasneje locirali na Hrvaškem, pišejo v Jutarnjem listu.
Mimogrede, motel Plitvice je bil včasih razvpit kot lokacija, kjer so se dobivali hrvaški in srbski agentje Udbe; v tem motelu so tik pred začetkom vojne med Hrvško in JNA, srbski obveščevalci prepričevali nekdanjega šefa Udbe na Hrvaškem, famoznega Josipa Perkovića, naj emigrira v Beograd.

Podpredsednik hrvaškega opozicijskega Istrskega demokratskega zbora (IDS) in poslanec v hrvaškem parlamentu Damir Kajin je zahteval ustanovitev saborske preiskovalne komisije, ki bo preverila Ropove izjave. Kot je dejalm, se mu zdi verjetno, da so trditve o dogovoru med Janšo in Sanaderjem, o čemer je govoril takratni slovenski premier Rop, resnične. Dodal je, da morebitna resničnost Ropovih trditev "delegitimira Sanaderjevo proevropsko politiko". Poslanec IDS je zahteval od Sanaderja, naj pojasni Ropove trditve v saboru.
"Vrsta postopkov na hrvaški in slovenski strani lahko kaže na to, da je politika zavedno in odprto manipulirala s prebivalci Istre," je dejal Kajin. Ocenil je, da bi se Sanader na trditve Ropa in navedbe, da so hrvaškemu premieru prisluškovali slovenski vohuni, moral odzvati z odpoklicom hrvaškega veleposlanika iz Ljubljane in ne le z grobimi besedami.Kajin je dodal, da "upa, da Slovenci ne bodo zdaj Hrvatom vračali dolgov in pred hrvaškimi volitvami izzivali nove incidente". Opozoril je, da so bili dosedanji incidenti v Piranskem zalivu resni in da bi lahko kdo v njih nastradal. 
 
 
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
anton rop Iztoka Podbregarja Ivom Sanaderjem Janezom Janšo Jelka Kacina Borut Pahor Pavle Rupar Jožef Školč Franc Žnidaršič miro petek Jožef Jerovšek dimitrij rupel Rajko Pirnat karl erjavec Dragutin Mate Josipa Perkovića Damir Kajin

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Antonu Ropu verjame hrvaški poslanec IDS Damir Kajin