objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 19. junij 2007 ob 17:37

Strojanovi prihajajo v Ljubljano
Za najbolj razvpito slovensko romsko družino predvideno zemljišče v katastrski občini Vič
2007 Pozareport

Odpri galerijo

V skladu z današnjim dogovorom naj bi se na romsko družino Strojan z menjalno pogodbo preneslo zemljišče v katastrski občini Vič na območju Mestne občine Ljubljana (MOL). Predsednik vladne komisije za zaščito romske etnične skupnosti, okoljski minister Janez Podobnik je v izjavi za javnost pojasnil, da naj bi se prenos izvršil z menjavo zemljišča v lasti solastnikov Strojan in zemljišča v katastrski občini Vič, ki je v lasti Republike Slovenije.
Dogovor, s katerim je izražena takšna namera, so poleg ministra podpisali še pravni zastopnik solastnikov Strojan Aleksander Čeferin, direktor vladnega urada za narodnosti Stane Baluh ter direktor Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Sergij Daolio. V njem je zapisano, da bodo menjalno pogodbo sklenili do 6. julija, postopek menjave zemljišč pa bo izveden na podlagi uredbe o pridobivanju, razpolaganju in upravljanju s stvarnim premoženjem države in občin, je pojasnil Podobnik.
Pomemben del dogovora je tudi, da lahko člani družine Strojan bivajo na začasni lokaciji v Rojah pri Šentvidu v Ljubljani do dokončne preselitve na novo lokacijo. Sam kot minister pa bo skupaj s svojimi kolegi storil vse, da bi se najpozneje do letošnje jeseni omogočilo družini Strojan preselitev na novo lokacijo, je dejal Podobnik.
Baluh je izrazil zadovoljstvo, da je prišlo do današnjega dogovora s pravnim zastopnikom Strojanovih. Družina se po njegovih besedah v Rojah, kjer trenutno biva, počuti dobro, zanjo je poskrbljeno, otroci pa bodo tam zaključili šolsko leto. Poteka tudi iskanje možnosti zaposlitev za Strojanove. Družina je bila s strani svojega odvetnika seznanjena z današnjim dogovorom in bo tudi nadalje seznanjena z vsemi podrobnostmi, je zagotovil Baluh.
Če bo do konca sklenjen dogovor o menjavi zemljišč, Podobnik ne vidi nikakršnih problemov, da se ne bi tudi komunalno in drugače vzpostavilo pogojev za bivanje družine na tej lokaciji. Baluh pa je dejal, da že ima zagotovila nekaterih humanitarnih organizacij o pomoči, podrobnejših informacij, denimo o številu objektov, pa še ni mogel dati.
Sicer pa je Podobnik v odgovoru na novinarsko vprašanje pojasnil, da formalno v samem postopku menjave zemljišč, za katerega je bila z današnjim dogovorom izražena namera, MOL ni neposredno vključena. Zato ni bilo potrebno, da bi bil predstavnik MOL tudi sopodpisnik dogovora.
Poudaril pa je, da z MOL in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem zelo dobro sodelujejo. Ob tem je spomnil, da so kar nekaj časa namenili dogovoru za pripravo sporazuma o reševanju problematike naselij za posebne skupnosti na območju MOL. Ta dogovor med MOL in okoljskim ministrstvom omenjajo tudi v sami podlagi za današnji sporazum.
Minister je še pojasnil, da se s prebivalci tega območja še ni pogovarjal. Takrat, ko so intenzivno iskali potencialne možne lokacije za rešitev tega vprašanja, pa je obiskal večje število lokacij in bil prisoten tudi na tem območju.
Poudaril je, da je zelo pomembna odkrita, transparentna, strokovna, neposredna komunikacija z ljudmi. Prav vsebina sporazuma med ministrstvom in Ljubljano je po njegovih besedah lahko dober način za komunikacijo. "Mi bomo s celovito prostorsko ureditvijo, predvsem pa celovito komunalno ureditvijo brez dvoma dvignili raven življenja ljudi, ki živijo na tem območju, pa morda tudi tistih - če bo tako v tem postopku odločeno -, ki se bodo tja preselili," je dodal.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Strojan Janez Podobnik aleksander čeferin Stane Baluh Sergij Daolio Zoranom Jankovićem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Strojanovi prihajajo v Ljubljano