objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 21. junij 2007 ob 08:22

Če je Sova prisluškovala telefonom, bodo raziskali tožilci in kriminalisti
Četrto poročilo vladne komisije skrivnostno; Drnovšek presenečen, SDS napada SD
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Vlada se je na današnji redni seji seznanala s četrtim vmesnim poročilom  vladne komisije, ki ocenjuje zakonitost dela Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), in jo vodi pravosodnik minister Lovro Šturm. "Ugotovitve poročila kažejo na utemeljen sum nezakonite uporabe opreme za nadzor mobilnim GSM aparatom v Sloveniji v obdobju med letoma 1999 in 2005," je po seji dejal tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak. Vlada bo zato poročilo poslala vrhovnemu državnemu tožilstvu in upravo kriminalistične policije zaprosila, da pristojni organi preiščejo sum nezakonite uporabe opreme Sove za nadzor mobilnih komunikacij, je še dodal Hajdinjak.

O vsebini poročila podrobneje ni želel govoriti, ker je poročilo označeno s stopnjo tajnosti. V njem je namreč veliko konkretnih podatkov, v interesu preiskave pa ni, da bi v tem trenutku postali javni, je dejal Hajdinjak. Tudi prejšnja tri poročila so bila prvotno označena s stopnjo tajnosti, vendar je bila ta oznaka na sejah vlade umaknjena, tako da so bila potem dostopna javnosti. Vendar je Hajdinjak prepričan, da bodo pristojni organi obvestili javnost o rezultatih same preiskave. Dejal je, da ne more povedati, koliko poročil bo še. "Težko bi rekel, kdaj se bo zadeva končala, v našem interesu pa je, da nepravilnosti, ki so se dogajale, odpravimo in da so tisti, ki so za to odgovorni, primerno sankcionirani s strani ustreznih organov".
Predsednik države Janez Drnovšek je po današnjem obisku celjske občine povedal, da je zelo presenečen nad domnevnim prisluškovanjem Sove, ki naj bi leta 2004 prisluškovala pogovorom predsednika slovenske vlade Janeza Janša, ki je bil takrat vodja slovenske opozicije, in hrvaškega premiera Iva Sanaderja. Na vprašanje, ali ga je takratni premier Anton Rop, ki je Janšo in Sanadarja obtožil dogovarjanja incidentov v Piranskem zalivu, seznanil o domnevnem prisluškovanju, je Drnovšek odgovoril, da o tem ni vedel nič.
V pogovoru z novinarji je tudi pojasnil, da je v času, ko je bil tudi sam predsednik vlade vsem direktorjem Sove izrecno prepovedal prisluškovanje. Meni tudi, da afera Sova ne koristi nikomur, to je škoda za vse vpletene udeležence in tudi za državo. Namigov, da bo vladi Janeza Janše izrečena konstruktivna nezaupnica Drnovšek, ni želel komentirati. Poudaril je tudi, da se o tem z njim ni nihče pogovarjal.
Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko meni, da izjave Antona Ropa rušijo mednarodni ugled države in zbujajo težave v odnosih med sosednjimi državami. Po Tankovih besedah so te izjave "očitno laži, ki so dogovorjene in predvsem politično motivirane". V SDS pričakujejo, da se bo poslanska skupina SD opredelila do trditev svojega poslanca. Če pa bi Sova na osnovi zakona dejansko karkoli zaznala, bi morala to navesti v svojih poročilih in o ugotovitvah nemudoma obvestiti predsednika vlade in vse, ki jih je dolžna obvestiti, je povedal Tanko. Prav tako bi moral Rop, če je dobil takšne informacije, po Tankovem mnenju takoj ukrepati in izpeljati vse ukrepe za zaščito slovenske integritete. Ker nič od tega ni storil, pomeni, da tega dela svoje premierske naloge ni opravil zadovoljivo, je opozoril Tanko.
Informacije, ki jih je Rop predstavil javnosti, po njegovem mnenju samo še dodatno utemeljujejo, da Sova ni delovala zakonito in da je znotraj agencije obstajala še posebna tajna skupina, ki je očitno delovala pod nadzorom SD, kot naslednice nekdanje komunistične partije. Ta del je najbrž tudi pripravljal naloge, poročila in tudi izmišljene konstrukte za nalogodajalca, je dejal. Vsa teža politične laži tako pade na SD in njenega predsednika Boruta Pahorja, je opozoril Tanko, po mnenju katerega gre za evidentno kršenje zakonitosti, demontažo pravne države in kršenje varstva človekovih pravic, klevetanje, sistematično sprožanje škandala mednarodne razsežnosti, čemur bi se morala upreti vsaka resna stranka.
Na ostre besede Tanka je odgovoril vodja poslanske skupine SD Miran Potrč in zapisal, da ne bi tudi SD z neodmerjenimi in žaljivimi izjavami prilivali olja na ogenj že tako pregretim političnim razmeram v Sloveniji, temveč da bi prispevali k njihovi umiritvi, se na izjave vodje poslanske skupine SDS odzivamo zgolj z naslednjim komentarjem: "Tanku in vsem, ki že vnaprej razsojajo, svetujemo, da se vsa vprašanja o delovanju Sove končno prepustijo v oceno pristojnim organom in tako razčistijo na edini pravi način. Le tako bodo njihove ugotovitve imele potrebno verodostojnost, ne pa prizvoka političnih spletk in političnih obsodb brez dokazanih dejstev. S tem pa bomo prispevali tudi k verodostojnosti države in njenih institucij, doma in v mednarodni javnosti."
Sicer pa afera še vedno odmeva tudi pri južnih sosedih. Hrvaška socialno-liberalna stranka (HSLS) je danes zahtevala, naj odbora hrvaškega sabora za zunanjo in notranjo politiko razpravljata o prisluškovanju Sove hrvaškemu premieru Sanaderju. Predsednik stankinega kluba zastopnikov Zlatko Kramarić, je dejal, da sabor ne sme spregledati tega problema, ampak bi moral zahtevati natančno preiskavo dogodkov.

O ustanovitvi posebne komisije je včeraj govoril tudi hrvaški poslanec Damir Kajin. Morebitna resničnost Ropovih trditev "delegitimira Sanaderjevo proevropsko politiko", je dejal Kajin, ki zato od Sanaderja zahteval pojasnitev Ropovih trditev in predlagal odpoklic hrvaškega veleposlanika v Ljubljani Maria Nobilo. Glede na to, da naj bi se Janša in Sanader za incidente dogovarjala tik pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami leta 2004, je poslanec še dodal, da Slovenci ne bodo zdaj Hrvatom vračali dolgov in pred hrvaškimi volitvami izzivali nove incidente.
Hrvaški mediji pa danes poročaju tudi o tem, da je za prihodnji torek napovedana izredna seja komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, ki jo vodi Pavel Ganter (nepovezani poslanci). Na sejo sta namreč vabljena nekdanji slovenski premier Anton Rop, ki je javnost obvestil dogovarje med Janšo in Sanaderjem, in nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar. Pričakovati je, da bodo seji podrobno spremljali tudi hrvaški mediji.

Sicer pa Slovenija še vedno ni odgovorila na hrvaško diplomatsko noto, ki jo hrvaška vlada v ponedeljek posredovala slovenski, v zvezi z izjavami Antona Ropa.

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Lovro Šturm Valentin Hajdinjak Janez Drnovšek Janeza Janša Iva Sanaderja Anton Rop, jože tanko Boruta Pahorja miran potrč Zlatko Kramarić, Damir Kajin Maria Nobilo Pavel Ganter Iztok Podbregar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Če je Sova prisluškovala telefonom, bodo raziskali tožilci in kriminalisti