objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 22. junij 2007 ob 06:16

Njegovo odločitev zaenkrat pozna samo Tanja Pečar
Na današnji akademiji bo Borut Pahor sporočil odločitev o predsedniški kandidaturi
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Socialni demokrati imajo danes slavnostno akademijo ob 14. obletnici svoje ustanovitve. Današnja akademija (začne se ob 17. uri v Cankarjevem domu) bo zanimiva, saj bo predsednik SD in evropski poslanec Borut Pahor sporočil svojo odločitev glede kandidature za predsednika republike. Prav tako se bo opredelil do aktualnih političnih vprašanj v državi, njegov govor pa naj bi trajal več kot eno uro. Vodstvo stranke je Pahorju sicer svetovalo, naj ne kandidira za predsednika, temveč naj stranko raje popelje na parlamentarne volitve prihodnje leto.
Pahor je konec marca javnosti sporočil, da se je pripravljen podati v predsedniško tekmo, vendar le, če bi užival zaupanje "najožjih sodelavcev in volivcev". "Tej osebni želji pa sem se pripravljen odreči, če takšne podpore ne bo," pa je 3. aprila povedal ob predsedstvu stranke. Pahor je nato v začetku maja napovedal, da bo o kandidaturi za predsednika republike odločilo predsedstvo stranke, ki mu je svetovalo, naj ne kandidira za predsednika, kljub temu pa so mu dali proste roke glede odločitve o morebitni kandidaturi.
Odločitev je Pahor po naših informacijah že sprejel, zaupal pa naj bi jo samo njegovi življenski sopotnici, odvetnici Tanji Pečar.
Javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da bi Pahor, v primeru kandidiranja, postal tretji predsednik samostojne Slovenije. Tudi po zadnji raziskavi Politbarometer so anketiranci največ podpore namenili prav Pahorju (31 odstotkov), na drugo mesto pa se je uvrstil poslanec v Evropskem parlamentu Lojze Peterle s 24 odstotki. V primeru, da bi se v drugi krog predsedniških volitev uvrstila Pahor in Peterle, pa bi Pahor dobil 51 odstotkov glasov, Peterle pa 32.
SD je 14 let sicer praznovala že 29. maja, a so obeležitev dogodka prestavili zaradi pestrega dogajanja v stranki. 29. maja 1993 so članice koalicije na združitvenem kongresu ustanovile Združeno listo socialnih demokratov (ZLSD), novo levo socialdemokratsko stranko. Njen predsednik je postal Janez Kocijančič.
Pahor ga je na mestu predsednika stranke nadomestil na kongresu leta 1997. Mandat za vodenje stranke je dobil tudi na kongresu junija 2001 v Kopru ter še tretjič na kongresu aprila 2005 v Ljubljani. Tedaj so delegati na Pahorjevo pobudo, ob zadržkih manjšega dela članstva, ime ZLSD skrajšali v SD.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Tanji Pečar lojze peterle janez kocijančič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Njegovo odločitev zaenkrat pozna samo Tanja Pečar