objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Sreda, 27. junij 2007 ob 09:59

Jazz festival bo odprl Bill Laswells
V Križankah in Cankarjevem domu se med 28. in 30. junijem obeta pravi jazz spektakel
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Letošnji ljubljanski Jazz festival, ki bo potekal od 28. do 30. junija v Križankah in Cankarjevem domu, bo odprl sloviti basist in producent ter pobudnik številnih projektov Bill Laswells. Njegova zasedba Material, ki je prvič zaživela konec sedemdestih let kot trio, v katerem sta igrala še Michael Beinhorn in Fred Maher. S slednjim in Fredom Frithom je Laswell pozneje ustanovil udaren band Massacre, prav takšen pa je bil tudi kultni hardcore-jazzovski kvartet Last Exit. Z Material je Laswell združil različne zvrsti od funka in rocka prek duba do eksperimentalne glasbe in jazza ter ljudskih glasb. Ime v zgodovini popularne glasbe si je zagotovil tudi s produkcijo nadvse raznovrstnih glasbenikov od Motorhead prek Angelique Kidjo do Herbieja Hancocka. Z njim je kot producent, soavtor in glasbenik soustvaril album Future Shock (1983), ki je med drugim vplival na razcvet hiphopa.
Na albumih zasedbe Material je Laswell sodeloval s številnimi priznanimi ustvarjalci jazza, rocka, funka in popa, kot so Nile Rodgers, Nona Hendryx in Oliver Lake. Njegov ustvarjalni moto je »glasba navzkrižja«: vkup zbere glasbenike iz različnega okolja, ti pa naj bi ustvarili presežek, ki je večji od seštevka posameznikov. V najnovejši različici Material so prav takšni raznovrstni glasbeniki, med katerimi je nekaj naših odrskih znancev: norveški trobentač Nils Petter Molvaer in vsestranski bobnar Hamid Drake. Zasedbo zaokrožata dva stalnejša Laswellova sodelavca, klaviaturist Bernie Worrell in senegalski tolkalec Aiyb Dieng, ki je med drugimi igral s Herbiejem Hancockom, Mickom Jaggerjem in Brianom Enom.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Bill Laswells Michael Beinhorn Fred Maher. Fredom Frithom Angelique Kidjo Herbieja Hancocka Nile Rodgers Nona Hendryx Oliver Lake Nils Petter Molvaer Hamid Drake Bernie Worrell Aiyb Dieng, Mickom Jaggerjem Brianom Enom

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jazz festival bo odprl Bill Laswells