objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 27. junij 2007 ob 06:30

Gantarjeva komisija bo Ropove navedbe preverila tudi na Sovi
Odvetnik Čeferin trdi, da Podbregar nikoli ni odredil prisluškovanja Sanaderju in Janši
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih služb bo določene podatke in informacije glede incidentov v Piranskem zalivu preverila tudi na sami Slovenski obveščevalno varnostni agenciji (Sova), je po današnji seji komisije povedal njen predsednik Pavel Gantar (NP). Komisija se bo tako po njegovih besedah v naslednji dneh odpravila na sedež agencije. Povod za sklic nujne seje so bile navedbe nekdanjega premiera Antona Rop v zvezi z političnim dogovarjanjem o insceniranju incidentov v Piranskem zalivu pred državnozborskimi volitvami leta 2004.
Člani komisije pa se danes niso mogli pogovoriti z nekdanjim direktorjem Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Iztokom Podbregarjem. Ta je namreč prišel s svojim pravnim zastopnikom. Ker pravni zastopnik ni imel licence za varovanje podatkov, so se odločili, da ga tokrat ne morejo povabiti na sejo, je pojasnil Gantar. Dodal je, da bo komisija v najkrajšem času ugotovila kdaj in pod kakšnimi pogoji bo pravni zastopnik lahko na seji, saj upa, da bodo čim prej opravili pogovor tudi s Podbregarjem.
Poslanec SDS in član komisije Jože Jerovšek pa je to ocenil kot izmikanje pred komisijo. "Zelo obžalujem, da se Podbregar ni udeležil pogovora s komisijo, kljub vnaprejšnji obljubi, da bo do tega prišlo in kljub dosedanji praksi, ko so se takšni pogovori vršili," je dodal Jerovšek. Rop sicer po njegovem mnenju "danes ni bil prepričljiv in ni ponudil nič novega".
Na vprašanje, ali komisija namerava vladi predati zapisnik oz. magnetogram s seje, ki je bila 9. maja in na kateri je komisija obravnavala razmere in domnevne nepravilnosti v Sovi, pa je Gantar odgovoril nikalno. Ta zahteva je po njegovih besedah neupravičena, saj vlada nima pravice tega zahtevati. Prav tako je pričanje pred preiskovalno komisijo zaščiteno in tajno.
Pravni zastopnik Podbregarja, odvetnik Aleksander Čeferin, pa je med današnjo sejo komisije zatrdil, da Podbregar ni odredil prisluškovanja hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju. Nekdanji premier Anton Rop pa je po seji dejal, da so obstajali in bi nedvomno morali še obstajati dokazi o političnem dogovarjanju o insceniranju incidentov v Piranskem zalivu pred državnozborskimi volitvami leta 2004.

#rop#
Podbregar se je danes odzval vabilu na sejo komisije, na kateri je ta razpravljala o navedbah poslanca SD Antona Ropa o prisluškovanju Janezu Janši in Sanaderju, ki naj bi potrjevala politični dogovor med Janšo in Sanaderjem o incidentih z ribiškimi ladjami v Piranskem zalivu.
Ker ni želel nastopiti brez navzočnosti svojega odvetnika, se nekdanji direktor Sove seje po odločitvi komisije ni mogel udeležiti. "Moj klient ni nikoli odredil prisluškovanje Ivu Sanaderju in nikoli ni odredil prisluškovanja nobenemu slovenskemu državljanu, najmanj pa Janezu Janši," je povedal Čeferin. Ob tem je Čeferin poudaril, da sta se s Podbregarjem odzvala vabilu komisije zaradi "dobre volje".
Komisija tako zaradi tajnosti podatkov ni dopustila prisotnosti odvetnika, kljub temu da bi to po mnenju Čeferina morala omogočiti v skladu z ustavo in zakonom. Čeferin je spomnil, da je ustavno sodišče nekdanje Jugoslavije leta 1989 sprejelo odločbo, da je odvetnik po zakonu zavezan k molčečnosti in "že takrat je odvetnik lahko pristopil, tokrat pa ne". "Če ne mislijo kršiti človekovih pravic, potem ni treba, da se bojijo odvetnika," je še dodal.

#iztok#
Podbregar je sicer ob prihodu v parlament prebral kratko izjavo, v kateri je uvodoma pojasnil, da se je za navzočnost odvetnika odločil, ker vse, povezano z zadevo Sova, roma na tožilstvo. "Slovenskemu narodu in danes posebej še hrvaškemu bi posebej rad sporočil, da Sova v času mojega vodenja ni storila popolnoma ničesar, kar bi bilo v nasprotju z zakoni in interesi obeh narodov in njune skupne prihodnosti," je dejal Podbregar.
"Nekateri politiki so po njegovi oceni v zadnjih dneh v javnosti ustvarjali mnenje, da sem v zvezi z v medijih objavljenimi podatki o domnevnem dogovarjanju o dogodkih leta 2004 v zvezi s Piranskim zalivom, s svojim pričevanjem lahko razsodnik situacije, jaz osebno," je še povedal Podbregar. Po njegovem mnenju je za delo Sova danes odgovoren sedanji direktor Sove Matjaž Šinkovec, ki ima dostop do vseh strokovnih podatkov. "On lahko pojasni," je prepričan nekdanji direktor. Sova že več kot 10 dni povsem samostojno temeljito pregleduje dokumentacijo, tako "da sem prepričan, da bo svoje cilje in delo temeljito opravila, pač v skladu z usmeritvami s svojimi nadrejenimi".
Del politike je povsem nepripravljen za usmerjanje in vodenje Sove in uporabo njenih informacij, "kaj šele za zaščito njenih metod dela. Že dalj časa si postavlja vprašanje, če za nas resnično ni bolj varno, da takšnih služb v prihodnosti, saj nekaj časa nimamo", je še dejal.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
pavel gantar Antona Rop Iztokom Podbregarjem Jože Jerovšek aleksander čeferin Ivu Sanaderju Janezu Janši Matjaž Šinkovec

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Gantarjeva komisija bo Ropove navedbe preverila tudi na Sovi