objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 30. junij 2007 ob 06:54

Borut Pahor: z Danilom Tuerkom bi se Slovenci počutili bolj varne
Profesor prava in eks diplomat Tuerk dal soglasje h kandidaturi za predsednika republike
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Profesor na ljubljanski Pravni fakulteti in nekdanji namestnik generalnega sekretarja Združenih narodov, Danilo Tuerk, je danes dal soglasje h kandidaturi za predsednika republike, je po seji predsedstva stranke povedal predsednik SD Borut Pahor. Kot je dodal, je predsedstvo Tuerkovo soglasje sprejelo z veseljem. Dobili pa so tudi pismo nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Mitje Gasparija, ki soglasja za kandidaturo še ni dal. A predsedstvo še ni reklo zadnje besede, saj želijo ugotoviti, ali obstaja širše politično soglasje o imenu kandidata.
Predsedstvo SD je 2. aprila pričelo s postopkom za evidentiranje predsedniških kandidatov. Do sedaj je bilo evidentiranih šest kandidatov, poleg predsednika SD Boruta Pahorja, ki pa je sklenil, da se predsedniške tekme ne bo udeležil, so za volitve evidentirani Miran Potrč, Breda Pečan, Marko Pavliha, Mitja Gaspari, ki se omenja kot možen skupni kandidat LDS, SD in društva Zares, ter Danilo Tuerk.
Slednji je danes predsedstvu dal soglasje h kandidaturi. Kljub temu, da predsedstvo po Pahorjevih besedah meni, da je Tuerk primeren kandidat za predsednika republike, pa še niso dokončno potrdili njegove kandidature. Odločili so se namreč, da si bodo prizadevali pridobiti neko širšo politično podporo. Pahor se bo tako v naslednjih dneh poskušal sestati z LDS, DeSUS in Zares ter poskušal ugotoviti, ali Tuerk uživa podporo tudi pri njih oziroma da bo slišal še njihove predloge.
Kot poudarja Pahor, morajo stranke, ki pripadajo "sorodnemu vrednostnemu sistemu", storiti vse, da ne predlagajo več kandidatov, saj bi potem prišlo do delitve glasov. V kolikor bi za podporo pridobili tudi druge stranke, bi bilo dobro zbrati podpise, da bi imeli kandidata skupine volivcev s podporo teh strank, je pojasnil.
Tuerk se je sicer omenjal tudi kot možni kandidat koalicijskih strank. To, da je nek kandidat privlačen tako za opozicijske kot koalicijske stranke, pa je po Pahorjevem mnenju še razlog več, da ga ponudijo ljudem. Tuerk je ob tem dejal, da nima predsodkov do nobenih strank, da pa je bila SD prva, ki je pristopila k njemu. "Če mi nihče ničesar ni predlagal, se tudi nisem imel do česa opredeliti," je dejal.
Sicer pa je Tuerk po Pahorjevih besedah oseba, ki izpolnjuje vsa njegova pričakovanja in tudi pričakovanja slovenske javnosti. Z njim bi Slovenija dobila predsednika, ki bo deloval povezovalno in skrbel za to, da se bomo vsi v tej deželi počutili varno, je pojasnil.
Tuerk se je, čeprav postopek evidentiranja še ni zaključen, pripravljen angažirati. Kot je dejal, se Slovenija nahaja "v trenutku, v katerem bo treba nivo političnega življenja dvigniti na nov nivo". Tako je po njegovem mnenju pomembno, da Slovenija najde način, v katerem bo v političnem prostoru prevladovalo vključevanje in povezovanje.
Pismo pa je predsedstvu SD poslal tudi Gaspari. Slednji je sicer pripravljen kandidirati s podporo SD, vendar le v primeru, če se najprej določi lista skupnih kandidatov s podporo večine strank, ki imajo podobna programska stališča in pogled na razvoj države. "Ker to še ni doseženo, soglasja ne morem potrditi," je Gaspari zapisal v pismu predsedstvu SD.

Poslanka Majda Potrata je bila v četrtek izvoljena za novo predsednico mariborskega odbora SD, namesto dosedanjega Borisa Soviča, ki odhaja za veleposlanika v Izrael.

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danilo Tuerk Borut Pahor Mitje Gasparija miran potrč breda pečan marko pavliha Mitja Gaspari majda potrata Borisa Soviča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Borut Pahor: z Danilom Tuerkom bi se Slovenci počutili bolj varne