objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 30. junij 2007 ob 20:17

Gaspari pristal na predsedniško kandidaturo
Kacin pravi, da se je LDS pogovarjala tudi z Danilom Tuerkom, ki pa je dal soglasje SD
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari je LDS dal soglasje h kandidaturi za predsednika republike, je še pred razglasitvami rezultatov volitev povedal dosedanji prvi mož LDS Jelko Kacin. "Gaspari je jasno povedal, da je voljan vstopiti v to tekmo, da pa ne želi, da bi z njim kdorkoli manipuliral, si ga lastil ali z njim tekmoval," je pojasnil Kacin.
Tako Kacin kot vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč, kljub temu da postopek še ni zaključen, menita, da je Gaspari dober kandidat za predsednika republike.
V LDS želijo, da bi se ob kandidatu razvil dialog, ki bi bil verodostojen tudi na naslednjih parlamentarnih volitvah. "Ni lepo, če vam nekdo začne kongres pet minut pred njegovim začetkom. Tako je tudi s predsedniško tekmo," je dejal nekdanji predsednik stranke.
Po Kacinovih besedah so se v LDS o možni kandidaturi za predsednika republike pogovarjali tudi s profesorjem na ljubljanski pravni fakulteti Danilom Tuerkom, ki pa je v petek dal soglasje h kandidaturi za predsednika Socialnim demokratom. V zadnjem času pa so se pogovarjali samo z Gasparijem, je dejal. Sicer pa Kacin meni, da sta tako Gaspari kot Tuerk dobra kandidata za predsednika republike.
Pri kandidaturi za predsednika po Kacinovih besedah ni pomembno, da je to levosredinska kandidatura, ampak da je ta verodostojna in da se tudi politične stranke verodostojno in korektno obnašajo do kandidatov. "Vsak kandidat, ki ga bi podprla naša stranka, ne sme biti kontaminiran z našo stranko, z našo preteklostjo," je poudaril.
Kacin prav tako meni, da nekdo, ki je bil guverner Banke Slovenije, ve, kaj se spodobi in kaj je potrebno storiti za to, da bi bila država čim bolje predstavljena. "Predstavlja državo navznoter in navzven in je tudi tisti, ki mora takrat, ko država v izvršni ali pa zakonodajni veji oblasti ne deluje optimalno, to tudi jasno povedati. To državljani od njega tudi pričakujemo," je še dejal Kacin.
Da bi Gaspari lahko bil dober kandidat in odličen predsednik republike, meni, kot omenjeno, tudi Školč. Gaspariju je namreč po njegovih besedah, kljub vsej vpetosti v politiko, uspelo obdržati ugled nekoga, ki ima strokovne reference in ki jih zna v politični areni tudi braniti. "To marsikateremu politiku ni uspelo," pojasnjuje Školč.
Gaspari pa v petek ni dal soglasja h kandidaturi za predsednika Socialnim demokratom. Pripravljen je sicer kandidirati s podporo SD, vendar le v primeru, če se najprej določi lista skupnih kandidatov s podporo večine strank, ki imajo podobna programska stališča in pogled na razvoj države. "Ker to še ni doseženo, soglasja ne morem potrditi," je Gaspari zapisal v pismu predsedstvu SD.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mitja Gaspari Jelko Kacin Jožef Školč Danilom Tuerkom

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Gaspari pristal na predsedniško kandidaturo