objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Nedelja, 1. julij 2007 ob 06:48

Zoran Milanović kot Borut Pahor
Večernji list: Štiri mesece pred volitvami na Hrvaškem vodi SDP, za Nato slaba polovica
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Po javnomnenjski raziskavi, ki jo je za hrvaški časnik Večernji list na vzorcu 900 odraslih oseb izvedlo podjetje Metron/Vectura, bi za Socialdemokratsko stranko (SDP), če bi bile volitve jutri, glasovalo 30,6 odstotka sodelujočih. Za vladajočo Hrvaško demokratsko skupnost (HDZ) bi glas oddalo 18,1 odstotka anketirancev, 30 odstotkov pa jih je še neodločenih. Novi predsednik SDP Zoran Milanović je za anketirance tudi najbolj pozitivna politična oseba meseca maja.
Štiri mesece pred parlamentarnimi volitvami se tako podpora SDP stalno veča, kar gre pripisati tudi veliki priljubljenosti njenega novega vodje. Še lani ob tem času sta bili SDP in HDZ namreč v anketah povsem izenačeni, od februarja letos pa podpora socialdemokratom narašča in je tako prvič presegla 30 odstotkov. HDZ medtem v javnomnenjski podpori stagnira.
Milanoviča, ki je predsedniško mesto zasedel 3. junija, je 19,1 odstotka anketirancev izbralo tudi za najbolj pozitivno politično osebo meseca maja. Daleč za njim sta se z 8,8 oz. 8,2 odstotka znašla hrvaški predsednik in premier Stipe Mesić ter Ivo Sanader. Slednji je bil obenem za 26,9 odstotka sodelujočih v raziskavi tudi najbolj negativen politik meseca maja, z 8,3 odstotka pa mu je sledil njegov strankarski kolega, predsednik hrvaškega sabora Vladimir Šeks.
Večina anketirancev (58,4 odstotka) tudi meni, da bi vlada pod vodstvom Sanaderja zaradi nedavne korupcijske afere v Hrvaškem skladu za privatizacijo (HFP) morala odstopiti. Vladna večina v saboru je sicer v četrtek zavrnila zahtevo opozicijskih Hrvaške narodne stranke (HNS) in SDP po izglasovanju nezaupnice hrvaški vladi zaradi omenjene afere v HFP.
Sodeč po anketi je javnost manj odločna, ko gre za vprašanji vstopa Hrvaške v zvezo Nato in Evropsko unijo.
Za vstop v Nato bi tako po raziskavi za Večernji list glasovalo 42,8 odstotka anketirancev, proti pa le odstotek manj. Po raziskavi centra za raziskave trga GfK iz Zagreba pa je vstop Hrvaške v Nato junija podprlo 52 odstotka hrvaških državljanov, kar je enako kot maja.
Vstopu v EU je hrvaška javnost bolj naklonjena. Zanj bi namreč po raziskavi Večernjega lista glasovalo 51,2 odstotka anketirancev, proti pa 32. Le 37,1 odstotka sodelujočih je prepričanih, da bo Hrvaška v unijo vstopila do leta 2009, 44,3 odstotka pa jih meni, da ji ne bo uspelo.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran milanović Stipe Mesić Ivo Sanader Vladimir Šeks

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zoran Milanović kot Borut Pahor