objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 5. julij 2007 ob 08:58

Lider socialnih demokratov začenja lov na podporo za Tuerka
Pahor se danes dobi z Erjavcem, jutri z Lahovnikom; datum pogovora s Kresalovo še ni znan
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik SD Borut Pahor bo pogovore o možnostih za skupnega predsedniškega kandidata, ki bi se na jesenskih volitvah pomeril z neodvisnim kandidatom s podopo SDS, NSi in SLS Alojzom Peterletom, začel danes s predstavniki koalicijske DeSUS. V prihodnjih dneh se bo o možni skupni strategiji pogovarjal še z LDS in skupino nepovezanih poslancev oziroma Združenjem Zares.
Prvak SD Pahor je namreč v ponedeljek pisal novoizvoljeni predsednici LDS Katarini Kresal, vodji poslanske skupine nepovezanih poslancev ter ustanovnemu članu Združenja Zares Mateju Lahovniku in predsedniku najmanjše vladne stranke DeSUS Karlu Erjavcu. Na predstavnike političnih skupin oziroma strank, na političnem prizorišču uvrščene na sredino oziroma levo od sredine, je naslovil pobudo za srečanje še ta teden o morebitnem skupnem kandidatu.
Po današnjem srečanju z DeSUS bo Pahor v petek pogovore nadaljeval z Zares, medtem ko dan sestanka z LDS še ni dokončno znan. Pahor naj bi poskušal ugotoviti, ali profesor na ljubljanski Pravni fakulteti Danilo Tuerk, ki je že privolil v kandidaturo, uživa njihovo podporo.
K podpori Tuerku se nagiba DeSUS, medtem ko je trenutno edini kandidat LDS nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari. V združenju Zares pa bodo glede morebitnega kandidata opravili še določene posvete. Ne izključujejo možnosti podpore kandidatu, ki bi se pojavil na novo in bi bil član združenja, tako da ni nujno, da bi imel levi blok enega samega kandidata.
Po Pahorjevem mnenju pa bi morale stranke, ki pripadajo "sorodnemu vrednostnemu sistemu", storiti vse, da ne predlagajo več kandidatov, saj bi potem prišlo do delitve glasov. Če se o skupnem kandidatu ne bi poenotili, pa bi kazalo doseči dogovor o podpori kandidatu, ki bi dobil več glasov v morebitnem drugem krogu volitev predsednika države.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Alojzom Peterletom Katarini Kresal Mateju Lahovniku Karlu Erjavcu Danilo Tuerk Mitja Gaspari

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Lider socialnih demokratov začenja lov na podporo za Tuerka