objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 10. julij 2007 ob 14:45

Pahor odločen glede Tuerka, Kresalova ne ve, kaj se dogaja
Naši viri trdijo: Kacin in Šuklje zmanipulirala kongres LDS in zlorabila Mitjo Gasparija
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Ponedeljkov kolegij predsednika SD je bil soglasen, v petek bo predsedstvu SD predlagal, naj podpre Danila Tuerka za kandidata za predsednika republike, je na včerajšnji novinarski konferenci povedal predsednik SD Borut Pahor. Dodal je še, da bodo predsedstvu stranke predlagali, naj Tuerk na jesenskih predsedniških volitvah kandidira s podporo skupine volivcev ter strank in gibanj.
Profesor na ljubljanski Pravni fakulteti Danilo Tuerk bo kandidiral s 5000 podpisi volivk in volivcev. V SD so se za tak način kandidiranja odločili, ker menijo, da bo to Tuerku omogočilo pridobitev širše politične podpore, pravi Pahor.
Po njegovih besedah se namreč v SD zavedajo, da je Tuerk širši javnosti manj poznan, kot bi želeli za kandidata, ki vstopa v predsedniško tekmo. A menijo, da je štiri mesece, kolikor je še do predsedniških volitev, dovolj časa, da ga predstavijo kot ugledno politično osebnost.
Stališč LDS glede predsedniškega kandidata Pahor ni želel komentirat. "Če in ko bo soglasje dal tudi drugi kandidat, bo LDS verjetno za nadaljevanje pogovorov glede predloga o podpori kandidata, ki bo v prvem krogu zbral večino glasov," je še povedal Pahor in dodal, da morajo biti za začetek teh pogovorov izpolnjeni določeni pogoji. Kateri so ti pogoji, pa ni povedal.
Po naših informacijah naj bi Pahor nadaljne pogovore s LDS glede predsedniških kandidatov pogojeval s podpisom soglasja za kandidaturo, kar Mitja Gaspari še vedno ni storil.
"Veliko bolj pomembno kot to, da imamo enotnega kandidata je, da omogočimo volivcem možnost izbire med čimbolj kvalitetnimi kandidati," pa je včerajšnji novinarski konferenci odločitev, da LDS podpre svojega kandidata za predsedniške volitve, komentirala predsednica LDS Katarina Kresal. Za Mitjo Gasparija so se v LDS odločili, ker je po vseh raziskavah najbolj javno razpoznaven protikandidat Alojzu Peterletu in ima tako največje možnosti, da pride v drugi krog predsedniških volitev, je pojasnila.
"Radi bi, da zmaga najboljši kandidat, ki bo presegel strankarske ovire in blokovske delitve," je še povedala Kresalova. Dodala je, da je vprašanje vnaprejšnjih dogovarjanj o tem, koga podpreti v drugem krogu, v tem trenutku še preuranjeno. Po mnenju Kresalove mora biti vodilo LDS in SD kot dveh največjih opozicijskih strank, da dosežeta čim večjo volilno udeležbo, ne pa "vezana trgovina z glasovi".
Poudarila je še, da je nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari LDS dal mandat, da mu poiščejo čim širšo javno podporo, nato pa se bo odločil, ali bo kandidiral ali ne. Vsekakor pa ima še dovolj časa za odločitev, meni prva dama LDS. Zato nameravajo v naslednjih dneh opraviti še nekaj sestankov z drugimi strankami, je povedala Kresalova in dodala, da natančnih korakov noče napovedovati.
#pahor#
#kresal#
Sicer pa je bil pogovor med Pahorjem in Kresalovo zelo kratek, odločitev glede obvestila novinarjem pa je Pahor prepustil Kresalovi, ker je bila formalna gostiteljica pogovora ona. Nenazadnje je bilo njuno srečanje na sedežu LDS na Slovenski 29. Precej je bilo tudi ugibanj, ali bo Kresalova na pogovor s Pahorjem prišla sama. Tako se je tudi zgodilo, sicer bi bilo že navzven videti, da stranke v resnici ne vodi ona.
Slišati je namreč, da naj bi že prihajalo do kratkih stikov med vodjo poslanske skupine Jožefom Školčem, ki je izpeljal prihod Kresalove na čelo LDS, in njenim intimnim partnerjem, razvpitim odvetnikom Mirom Senico. Naši viri trdijo, da slednji Školču ne dviguje več telefona, s Tonetom Turnškom, nekdanjim prvim človekom Pivovarne Laško (kot upokojenec ima očitno obilico časa za ukvarjanje s politično stranko), pa naj bi de facto prevzemala stranko. Pri tem jima menda obilno pomaga bivši predsednik LDS Jelko Kacin, ki zadnje čase pogosto zahaja v ljubljansko restavracijo Cubo, kjer se druži z raznimi podjetniki.
Zanimivo je tudi opažanje, da se Kresalova, kljub prevzemu funkcije, v družbi obnaša podobno kot prej; prejkone je bolj tiho, Senica pa debatira na ves glas. Hkrati je kljub drugačnim pričakovanjem zadržala life style mlade bogatašinje; menda vozi tri prestižne avtomobile (med njimi je porsche in luksuzni terenec) in menda ima kar dva šoferja. Eden izmed njih ji na sestanke, ko mora nekaj metrov peš, nosi celo aktovko. Res je prava uganka, kako misli na ta način prepričati socialno bolj občutljive in šibkejše sloje prebivalcev, naj glasujejo za LDS. Kresalova je precej nesigurno, celo rahlo zmedeno, delovala tudi na včerajšnji tiskovni konferenci (to je bila njena prva samostojna konferenca po zasedbi vodilnega mesta v LDS), kjer je ves čas govorila v istih stavkih, ponavljala nekaj fraz in se zapletala v lapsuse. Še vedno neuradna predsedniška kandidata, Tuerka in Gasparija, je, denimo, poimenovala kar za „oba predsednika“.Sicer pa glede Gasparija v LDS vlada prav enigma; to je bilo opaziti tudi na tiskovni konferenci Kresalove, kjer se je dobro videlo, da nova predsednica niti slučajno ne ve, kaj se v resnici dogaja z Gasparijevo kandidaturo in okoli nje. Naši viri iz LDS namreč trdijo, da je Kacin v Žalcu pravzaprav zmanipuliral kongres, saj se je kmalu izkazalo, da Gaspari liberalnim demokratom formalnega soglasje za kandidaturo sploh ni dal, ampak jim je le sporočil, podobno kot socialnim demokratom, da je pripravljen kandidirati za predsednika države, če bi imel širšo podporo levosredinskih strank. Toda Kacin ni zmanipuliral samo delegatov na kongresu, očitno je zlorabil tudi Gasparija. Zato naj bi zdaj posamezniki blizu vrha LDS na Gasparija močno pritiskali, naj vendarle podpiše soglasje h kandidaturi. Pri tem naj bi posebno vlogo igral Borut Šuklje, nekdanji minister in veleposlanik v Beogradu, pa tudi Gasparijev prijatelj, ki si z morebitno Gasparijevo zmago na predsedniških volitvah obeta položaj posebnega Gasparijevega svetovalca in veliki politični comeback. Šukljetova sopotnica Katarina Lara Ham, nekdanja šefica stikov z javnostmi na Mobitelu, je po naših informacijah že posebna svetovalka Katarine Kresal. Šuklje je, denimo, na nedavnem kongresu LDS v Žalcu, presenetljivo veliko komuniciral z mediji in dal kopico izjav, čeprav v LDS nima prav nobene funkcije.
Po drugi strani pa številni v LDS jamrajo, da je Gaspari preveč introvertiran tip, da bi med predvolilno kampanjo lahko uspešno pridobival volilke in volilce. Nekateri se menda prav bojijo Gasparijevih predvolilnih soočenj na televiziji, kjer naj bi ga predvsem Zmago Jelinčič Plemeniti, predsedniški kandidat SNS, mlel v prah. Še dobro, se muzajo, da je Gaspari odklonil prihod na nedeljski TV Klub na Pop TV, kjer so bili Jelinčič, Tuerk in marketinški strokovnjak Miro Kline.
Izjemno malo je tudi možnosti, da bi Gasparija kot predsedniškega kandidata podprlo društvo Zares. Ti naj bi se ta teden sicer ločeno sestali z obema kandidatoma, Tuerkom in Gasparijem; ni pa še znano, kdaj naj bi do teh dveh pogovorov prišlo. Operacijo koordinira tajnik društva Zares Bogdan Biščak, več pa naj bi bilo znano danes. Vendar je glede podpore društva Zares Gaspari bolj na majavih nogah. Prvič zato, ker figurira kot kandidat LDS (zato ga zaenkrat ne želi niti predsednik republike Janez Drnovšek), drugič pa zato, ker Gasparija ne mara nesporni lider društva Zares, nekdanji generalni sekretar LDS Gregor Golobič. Člani društva Zares bi lažje podprli Tuerka, ki formalno kandidira s podporo volilcev; podporo Tuerku pa bo, kot vse kaže, izrazil tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan.
Mitja Gaspari naj bi se po novem glede predsedniške kandidature dokočno odločil prihodnji teden; možnost, da bo od nje tudi dokočno odstopil, je zelo zelo verjetna.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danila Tuerka Borut Pahor Mitja Gaspari Katarina Kresal Alojzu Peterletu Jožefom Školčem Mirom Senico Jelko Kacin Borut Šuklje Katarina Lara Ham Zmago Jelinčič Plemeniti Miro Kline Bogdan Biščak Janez Drnovšek Gregor Golobič Milan Kučan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pahor odločen glede Tuerka, Kresalova ne ve, kaj se dogaja