objavi na
pozareport.si

forum

Kultura

Ponedeljek, 16. julij 2007 ob 10:54

Študirali bodo Staro zavezo
Z velikim koncertom resne glasbe na Pogačarjevem trgu se je začel Biblični festival
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Z velikim koncertom resne glasbe na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, imenovanem Biblični festival, se je včeraj zvečer slavnostno začel 19. kongres Mednarodne organizacije za študije Stare zaveze (International Organization for the Study of the Old Testament - IOSOT), ki se ga po navedbah organizatorjev udeležuje okoli 420 strokovnjakov. Zbrane je med drugimi nagovoril premier Janez Janša, ki je poudaril moč svetopisemske besede in pomen prevoda Biblije za slovenski narod.
"Pot za preživetje predstavljata dialog in skupno iskanje tistega, kar je resnično in pristno človeško. Simpozij, kot je ta, je način, kako komuniciramo in iščemo tista spoznanja in rešitve, ki lahko pomagajo pri medsebojnem sporazumevanju ter pri odpravljanju kulturnih ali civilizacijskih konfliktov," je povedal Janša. Sodobna Evropa si prizadeva za medkulturni in medverski dialog, ker se zaveda, da je človekovo duhovno področje eden od konstitutivnih elementov sleherne družbe, je dejal.
Po njegovih besedah je, tako kot nastanek Stare zaveze za izraelski narod, Dalmatinov prevod Biblije leta 1584 ključen za nastanek slovenskega naroda. Kot je povedal, je svetopisemska beseda ostala tudi takrat, ko so propadale dinastije preteklosti. Moč besede je neprecenljiva, veliko bolj trajna kot moč nasilja, je dejal premier.
Predsednik organizacijskega odbora kongresa in predsednik IOSOT, akademik Jože Krašovec je kot del otvoritve kongresa pripravil skrajšano predavanje o prenašanju semitskih oblik bibličnih lastnih imen v grškem in latinskem jezikovnem izročilu.
Predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Boštjan Žekš je izpostavil pomen kongresa, ki prvič poteka v eni od bivših komunističnih držav, prvič v eni od slovanskih držav in na njem prvič sodelujejo znanstveniki iz pravoslavnega sveta. Slovenci do leta 1991 nismo imeli svoje države, je dejal, ne svoje politične oblasti, vojske, "toda preživeli smo, preživeli smo s knjigo".
Kongres, na katerem prvič sodelujejo znanstveniki iz pravoslavnega sveta in ki združuje v "veliko skupno družino vzhodno in zahodno Evropo", uteleša duhovno velesilo, saj predstavlja prizadevanje za ohranjanje kulturnega in duhovnega izročila, ki je temelj judovske skupnosti, krščanskih cerkva in civilnega kulturnega sveta, je dejal ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran.
Zbrane so nagovorili tudi ljubljanski župan Zoran Janković, rektorica Univerze v Ljubljani Andreja Kocijančič in nekdanji predsednik društva biblicistov Society of Biblical Literature iz ZDA David Petersen.

Veliki koncert je uvedel nastop deškega zbora Glinka iz St. Peterburga, sledil je Trobilni ansambel Slovenske filharmonije z glasbo Igorja Štuheca. Za vrhunec sta se pod taktirko dirigenta Georgea Pehlivaniana v izvajanju Beethovnove Simfonije št. 9 združila orkester Slovenske filharmonije in Simfonični orkester RTV Srbije.
Na kongresu, ki bo trajal do 20. julija, sodeluje okoli 420 raziskovalcev Svetega pisma po vsem svetu, predvsem tistih, ki delujejo na največjih in najbolj znanih univerzah, različnih inštitutih ter teoloških in filozofskih fakultetah. Sodelujejo strokovnjaki, ki raziskujejo katerikoli vidik Biblije na znanstveni ravni. Največ predavateljev prihaja iz protestantskih cerkva, sledijo katoliški in judovski predavatelji, prvič pa so zastopani tudi pravoslavni raziskovalci Biblije iz Rusije, Bolgarije, Grčije in Libanona.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša jože krašovec Boštjan Žekš Alojz Uran zoran janković Andreja Kocijančič David Petersen Igorja Štuheca

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Študirali bodo Staro zavezo