objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 29. julij 2007 ob 22:06

Ruska kapelica pod Vršičem most med Slovenijo in Rusijo
Govornika Dimitrij Rupel in Ljubov Sliska sta hvalila dobre odnose med državama
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Ruska kapelica pod Vršičem, spomin na med prvo svetovno vojno umrle ruske ujetnike, je postala svojevrsten simbol prijateljstva in sodelovanja med Rusijo in Slovenijo. Na diplomatski ravni se je sodelovanje začelo pred 15 leti. To sta na slovesnosti ob 91. obletnici postavitve Ruske kapelice poudarila zunanji minister Dimitrij Rupel in podpredsednica ruske dume Ljubov Sliska ter si obenem zaželela, da bi bilo tako tudi v prihodnje.

Rusko kapelico pod Vršičem lahko označimo kot edinstveni spomenik, je bila prepričana Sliska. "Poraja najboljša čustva do Slovencev, do Kranjskogorcev, ki so vsa ta dolga leta skrbno ohranjali kapelico in spomin na naše sonarodnjake," je poudarila in dodala, da to zagotovo priča o visokem duhu in široki duši slovenskega naroda. Pri Ruski kapelici Slovenci in Rusi že 16 let na posebni slovesnosti izražajo spoštovanje umrlim in preteklim dogodkom. Kapelica ni le spomin na nesrečo, v kateri je leta 1916 življenje izgubilo okrog 300 ruskih vojnih ujetnikov, ampak tudi na vseh 12.000 ruskih vojnih ujetnikov, ki so gradili cesto na Vršič. "Čeprav to ni bila ruska fronta in to ni bila slovenska vojna, je bila pomembna tudi za nas, za ves svet in za današnji čas," je na pomen dogajanja pod Vršičem iz širšega zornega kota pogledal Rupel.

"Zdi se mi, da smo se po toliko srečanjih in toliko letih tudi zbližali in da se ob vseh nesrečah in težavah, ki so za nami, veselimo prihodnosti," je bil prepričan prvi mož slovenske diplomacije, ki je spomnil, da je 25. maja minilo 15 let, odkar sta Slovenija in Rusija vzpostavili diplomatske odnose. "Želimo si, da bi bilo še naprej tako, kot je bilo zadnjih 15 let," je dejal minister, ki pa se hkrati zaveda velikih sprememb. "Danes namreč pred našimi očmi nastaja Evropa brez meja. Danes so mnoge slovanske države članice ali kandidatke za članstvo v EU ter nesporazumov, ki so bili značilni za jugoslovansko in sovjetsko obdobje, ne bo več," je dejal. V slovensko-ruskih odnosih bi si po njegovih besedah želeli predvsem ohraniti kulturno bližino, ki je bila od nekdaj značilna za literarne tokove, in pospešiti gospodarsko sodelovanje. "Med prvo svetovno vojno je dunajski dvor prisilil Ruse, da so gradili slovensko cesto. Upam, da bomo v prihodnosti vsi skupaj in prostovoljno gradili ceste brez ovinkov in brez nesreč," je več sto udeležencev slovesnosti pri kapelici nagovoril Rupel.

Z Ruplom se je v svojem nagovoru zbranim strinjala tudi Sliska: "Ko pregledamo na preteklo desetletje in pol, lahko z zadovoljstvom ugotovimo, da je naše sodelovanje napredovalo z zavidanja vredno dinamiko." Na tem se lahko še naprej gradijo trdni temelji obojestranskega partnerstva na političnem, gospodarskem, kulturnem in humanističnem področju. Optimizem za še boljše odnose pa poraja tudi visoka stopnja razumevanja v mednarodnih zadevah in konkretnih dogovorih, je prepričana. Tudi slovensko predsedovanje EU bo za Rusijo pozitivno, je menila Sliska, ki s tem povezuje nadaljnjo harmonizacijo odnosov med Rusijo in EU, krepitev pozicij slovanskih narodov v Evropi ter sodelovanje na kulturnem področju. "Prepričana sem, da bo ruska kapelica, ki je postala pravi simbol prijateljstva in medsebojne naklonjenosti, še naprej ostala prostor srečevanj in bo še naprej poosebljala visoka duhovna načela odnosov med narodoma ter bo prispevala k nadaljnji poglobitvi razumevanja med dvema narodoma," je poudarila.

Spominska slovesnost ob Ruski kapelici, ki sta se je udeležili močni ruska in slovenska delegacija, na čelu s Slisko in premierom Janezom Janšo, je bila vrhunec dogajanj, ki se vsako leto odvijajo ob obletnici postavitve Ruske kapelice in v počastitev slovensko-ruskih odnosov. Že v petek je bil v Frančiškanski cerkvi v Ljubljani koncert 16-članskega ruskega pevskega zbora, ki mu je v soboto sledil nastop enote ruske garde in pripadnikov Slovenske vojske na ljubljanskem Tromostovju. V soboto sta bila v Kranjski Gori tradicionalni koncert pod lipo pevskega zbora iz Kranjske Gore in ruskega cerkvenega zbora ter spominska maša, na kateri so sodelovali tudi predstavniki ruske pravoslavne cerkve. Ti so pod vodstvom nadškofa belgorodskega in staroosolskega vladika Ioana tudi posvetili Rusko kapelico.

%kap3%

Slovesnosti pod Vršičem so se ga udeležili vsi trije predsedniški kandidati, ki jim javnomnenjske ankete na jesenskih volitvah za predsednika republike napovedujejo največ možnosti za zmago. "Upam, da so odnosi dobri in da bodo takšni tudi ostali oziroma da se bodo še izboljšali," je povedal Mitja Gaspari. Ta se je letos prvič udeležil slovesnosti ob obletnici postavitve ruske kapelice, sicer pa jo je že večkrat obiskal. "Odnosi med Slovenijo in Rusijo so odlični, kar kažejo tudi različna področja sodelovanja, na primer gospodarstvo, kultura in znanost," je odnose ocenil Lojze Peterle, ki se skoraj vsako leto udeleži slovesnosti ob Ruski kapelici. Prepričan je, da prav ta skupni spomin na ruske vojne ujetnike, ki so tragično preminuli pod Vršičem, močno prispeva k temu, da se odnosi med državama lepo razvijajo. Da so odnosi med Rusijo in Slovenijo dobri in se dobro razvijajo še naprej, meni tudi Danilo Turk, ki je prav tako že večkrat prisostvoval slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem. Še večkrat pa se je tudi med letom skupaj z ženo ustavil ob tem spomeniku ruskim vojnim ujetnikom, ki so umrli pri gradnji ceste na Vršič.

Bolj skeptičen do odnosov med Slovenijo in Rusijo je bivši predsednik republike Milan Kučan, ki se je prav tako udeležil današnje slovesnosti. "Slovenija je država, ki mora imeti uravnotežene odnose med vzhodnimi in zahodnimi državami - posebej tistimi, ki imajo danes odločilno vlogo v svetu, in Rusija je prav gotovo med njimi. Slovenija pa že ves časa nima jasno definiranega odnosa do Rusije," je Kučan povedal novinarjem. Ob tem je poudaril, da Slovenija v zunanji politiki nima druge možnosti, kot da se strogo drži načel in da od njih ne odstopa. Vendar tega po njegovem prepričanju ne počne.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
dimitrij rupel Ljubov Sliska Janezom Janšo Ioana Mitja Gaspari lojze peterle Danilo Türk Milan Kučan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ruska kapelica pod Vršičem most med Slovenijo in Rusijo