objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 31. julij 2007 ob 19:04

V drugem krogu predsedniških volitev Peterle in Türk?
Anketa agencije Odmev napoveduje zmago evroposlancu; Jankovićeva lista bi prišla v DZ
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Rezultati javnomnenjske raziskave o predsedniških volitvah, strankah in drugem aktualnem notranjepolitičnem dogajanju, ki jo je minuli konec tedna opravila agencija Odmev, so pokazali, da bi se v drugi krog jesenskih predsedniških volitev uvrstila evropski poslanec Lojze Peterle in nekdanji visoki uslužbenec Združenih narodov Danilo Türk. V telefonski anketi je sodelovalo 835 polnoletnih državljanov.

Če bi bile volitve za predsednika države minulo nedeljo, bi za Peterleta glasovalo 30,1 odstotka anketiranih, za Türka pa 18,6 odstotka. Na tretje mesto se je z 14,1 odstotka glasov uvrstil nekdanji guverner centralne banke Mitja Gaspari, sledi pa mu prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti, za katerega bi glasovalo 6,2 odstotka sodelujočih v anketi. Neopredeljenih je bilo 25,2 odstotka anketiranih, kakšnega od preostalih kandidatov pa bi volilo 5,7 odstotka anketiranih.
Peterle bi v drugem krogu volitev premagal tako Türka kot tudi Gasparija. V obeh primerih bi dobil 55 odstotkov glasov, petina anketirancev pa se ni opredelila. Če bi se v drugem krogu pomerila Danilo Türk in Mitja Gaspari, bi zmagal slednji z 52 odstotki glasov.

Anketiranci so odgovarjali tudi na vprašanje, kako ugledna se jim zdi funkcija predsednika, pri čemer so ugled ocenjevali z ocenami od ena do pet. Povprečna ocena vseh anketiranih, ki so sodelovali v anketi in so se opredelili do predsedniške funkcije, je 3,18. Med volivci to funkcijo najbolj cenijo volilci Mitje Gasparija (povprečna ocena 3,38), najmanj pa volillci Zmaga Jelinčiča Plemenitega (povprečna ocena 2,85). Povprečna ocena tistih, ki ne bi šli na volitve za predsednika države, je še nižja – 2,28. Med volilci parlamentarnih strank se zdi funkcija predsednika najbolj ugledna volilcem Desusa (povprečna ocena 3,94), najmanj pa volilcem SNS (povprečna ocena 2,7).
Če bi bile volitve v nedeljo, bi Socialnim domokratom Boruta Pahorja svoj glas namenilo 24,2 odstotka anketirancev, sledila bi ji Janševa SDS z 19,3 odstotka, LDS z novo predsednico Katarino Kresal pa bi volilo 9,5 odstotka vprašanih. Opredelilo se ni 31,7 odstotka vprašanih.
Med anketiranci jih kar 31 odstotkov meni, da vladi pada podpora zaradi slabega dela posameznih ministrov, 16 odstotkov jih meni, da je padec podpore posledica težav z opozicijo, 13 odstotkov pa jih ocenjuje, da je padec podpore vladi posledica njenega slabega dela. Med privrženci vladne koalicije (SDS, NSi, SLS in Desus) 45,5 odstotka anketirancev meni, da podpora vladi pada zaradi težav z opozicijo, med opozicijskimi političnimi strankami (LDS, SD in SNS) pa jih 46,9 odstotka meni, da vladi podpora pada zaradi slabega dela posameznih ministrov.

Na dodatno vprašanje, ali bi si premislili in bi na v parlamentarnih volitvah podprli Listo Zorana Jankovića, če bi kandidirala, je pozitivno odgovorilo kar 23,1 odstotka anketirancev, ki se nameravajo udeležiti volitev v državni zbor. Največ bi k Jankovićevi listi prestopilo volilcev LDS (44,3 odstotka) in Desusa (30,4 odstotka), najmanj pa volillcev SLS (5,6 odstotka) in SDS (8,1 odstotka). Med tistimi anketiranci, ki se do naštetih političnih strank niso opredelili, bi Listo Zorana Jankoviča podprlo 24,6 odstotka anketirancev.

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
lojze peterle Danilo Türk Türka Mitja Gaspari Zmago Jelinčič Plemeniti Boruta Pahorja Janševa Katarino Kresal Zorana Jankovića

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

V drugem krogu predsedniških volitev Peterle in Türk?