objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 1. avgust 2007 ob 17:29

Kangler v spremstvu varnostnikov odpustil direktorja Nigrada Krajnčiča
Da bi preprečil oškodovanje občine, je na to mesto imenoval Vilija Eisenhuta
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Potem ko je Mestna občina Maribor na skupščini javnega komunalnega podjetja Nigrad minuli petek kljub večinskemu lastniškemu deležu in ustanoviteljstvu nepričakovano ostala brez predstavnika v nadzornem svetu podjetja, je župan Franc Kangler odpoklical direktorja Nigrada Zlatiborja Krajnčiča. Hkrati je za začasnega direktorja podjetja imenoval predstojnika občinskega oddelka za komunalo Vilija Eisenhuta.
Kot je povedal Kangler, je Krajnčiča odpoklical iz poslovno ekonomskih razlogov. "Odpoklic torej ne vpliva na pravice direktorja, ki so določene v pogodbi o zaposlitvi. Krajnčiču pripada 12 plač in temu mestna občina ne bo nasprotovala," je dejal župan. Ob tem je poudaril, da je za svojo odločitev o odpoklicu dosedanjega direktorja Nigrada pridobil tudi mnenje pravnih strokovnjakov.
Po Kanglerjevih besedah je mestna občina v zvezi z zapletom na skupščini Nigrada vložila tudi predlog za izdajo začasne odredbe. "Pričakujem, da bo sodišče izdalo sklep o zadržanju sklepov skupščine od druge točke dalje," je dejal župan in izrazil prepričanje, da bo občina pravdo dobila. Kangler je sicer Krajnčiču osebno izročil sklep o odpoklicu. Pri tem sta ga spremljala podžupan Andrej Verlič in direktorica mestne uprave Milica Simonič Steiner, poleg pa naj bi bili tudi štirje varnostniki.
Kangler je dogajanje na skupščini označil za skrajno neodgovorno. "Podžupanu Danilu Burnaču, ki je imel pooblastila za več kot 73 odstotkov kapitala, so fizično preprečili vstop v sejno sobo, kar je nedopustno. Iz notarskega zapisa je razvidno, da je prav Krajnčič zahteval, naj se seja zapre za javnost in naj se zaklenejo vrata," je poudaril župan. Ob tem je zavrnil "špekulacije nekaterih političnih veljakov v mestu", da je odpoklic Krajnčiča posledica strankarskih interesov.
Kangler je tudi napovedal, da bo mestna občina v prihodnje povečala svoj lastniški delež v Nigradu, ki je trenutno nekaj manj kot 51-odstoten. "Krajnčič je obljubil, da bo 4,7-odstotni lastniški delež, ki sta ga imela v Nigradu on in njegova družina, prodal mestni občini, kar pa ni storil. Prav tako ni držal obljube, da bo podprl sklepe, ki jih je za skupščino predlagala mestna občina. S tem je izgubil zaupanje večinskega lastnika," je dejal župan. Po njegovem mnenju bi mestna občina v primeru, da bi Krajnčič še naprej opravljal direktorsko funkcijo, utrpela veliko gmotno škodo. Župan je tudi ravnanje Cestnega podjetja Maribor označil za nedopustno. "Vprašanje je, ali glede na lastniški delež temu podjetju sploh pripada predstavnik v nadzornem svetu," je še dodal Kangler.
Namesto podžupana Burnača, ki naj bi kot predstavnik večinskega lastnika na mestu predsednika nadzornega sveta Nigrada zamenjal Šimeta Ivanjka, je minuli petek prvi nadzornik postal svetovalec direktorja Cestnega podjetja Maribor Marko Diaci, sicer nekdanji poslanec Stranke mladih Slovenije. V nasprotju s predvidenim v novem nadzornem svetu tudi ni direktorice mestne uprave, niti nobenega predstavnika mestne občine. Sestavljajo ga trije predstavniki Cestnega podjetja Maribor, ki naj bi trenutno imelo v rokah nekaj več kot 20 odstotkov kapitala, en predstavnik občin, ki imajo manjše lastniške deleže, in dva delavca Nigrada

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Franc Kangler Zlatiborja Krajnčiča Vilija Eisenhuta Andrej Verlič Milica Simonič Steiner Danilu Burnaču, Šimeta Ivanjka Marko Diaci,

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kangler v spremstvu varnostnikov odpustil direktorja Nigrada Krajnčiča