objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 2. avgust 2007 ob 19:45

Zagreb zavrnil slovenski predlog o arbitru glede državne meje
Hrvaška vlada meni, da bi bilo primerneje, če bi o morski meji odločalo sodišče v Hamburgu
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Hrvaška vlada je odgovorila na slovenski predlog, da se vprašanje meje na morju med državama reši pred sodiščem Ovse za poravnavo in arbitražo. Čeprav pozdravlja dejstvo, da je po več letih neuspešnih dvostranskih pogajanj tudi Slovenija sprejela idejo, da se vprašanja meje rešijo z mednarodno arbitražo, vlada meni, da bi bilo bolj primerno, da se vprašanje meje na morju reši na Mednarodnem sodišču za pomorsko pravo v Hamburgu, je sporočil tiskovni predstavnik vlade Ratko Maček. Dejal je še, da je vlada to stališče uskladila s hrvaškim predsednikom Stipetom Mesićem.
Na pripombo, da je sodišče pristojno le za pomorsko pravo, torej mejo na morju, in če to pomeni, da je Slovenija predlagala, da se pred sodiščem Ovse za poravnavo in arbitražo reši le vprašanje meje na morju in ne celotne meje, je Maček dejal, da ne. Dodal je še, da "gre za hrvaški predlog in da bo naprej potekala usklajevanja med vladama".
V kabinetu slovenskega premiera Janeza Janše niso mogli potrditi, ali je Slovenija v predlogu predlagala reševanje celotne meje pred omenjenim sodiščem Ovse, saj o vsebini dokumenta ne morejo govoriti, ker je še vedno zaupne narave. Poudarili so le, da je "Slovenija vedno zagovarjala celovito urejanje problematike meje", se pravi kopenske in morske. Povedali so še, da odgovora Zagreba še niso prejeli in da se bodo nanj odzvali, ko bodo proučili njegovo vsebino.
Kot je znano, je Slovenija minuli teden Hrvaški poslala predlog za rešitev odprtih vprašanj, ki naj bi ob meji obravnaval tudi ostala odprta vprašanja med sosedama - Nuklearne elektrarne Krško, dolg hrvaškim varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke ter razmejitev hrvaške in slovenske ekološke cone v Jadranu.
Zagreb je odgovor poslal dan po tem, ko si je hrvaški premier Ivo Sanader skupaj s slovenskim premierom Janšo v Domžalah nepričakovano ogledal nogometno tekmo. O vsebini njunih pogovorov ni podatkov.
Strokovnjaka za pomorsko pravo Patrick Vlačič in Marko Pavliha sta ocenila, da  hrvaški predlog Sloveniji ni pravi način reševanja vprašanja meje. Kot je poudaril Vlačič, državi "nimata problemov samo na morski meji, kjer meja ni določena, ampak tudi na določenih delih kopenske meje". Vlačič je menil, da je Zagreb s tem "očitno zavrnil slovenski predlog in dal svoj protipredlog", bi pa bilo po njegovi oceni smiselno vprašanje meje med državama "rešiti v enem paketu in ga ne drobiti". Dodal je, da je, kot je njemu znano, slovenska vlada na parlamentarni odbor za zunanjo politiko dala dokument, v katerem je bil predlog za rešitev vseh odprtih vprašanj, tudi Nuklearne elektrarne Krško in dolga varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke, da pa "gredo sedaj Hrvati očitno v parcializacijo teh vprašanj", kar ni smiselno, še posebej kar zadeva vprašanje meje.Slovenski predlog, da bi o vprašanju meje državi reševali pred sodiščem Ovse za poravnavo in arbitražo, je po oceni Vlačiča dober, se pa bodo po njegovem mnenju šele sedaj "začela resna pogajanja o vsebini spora, o tem, kdo naj odloča, na kak način, ali bo odločitev zavezujoča".
Pavliha je ob tem dodal, da je omenjeno sodišče v Hamburgu, ki je bilo ustanovljeno na podlagi Konvencije ZN o pomorskem mednarodnem pravu sredi 90. let prejšnjega stoletja, "relativno 'mlado' sodišče", ki na področju mejnih sporov "praktično nima izkušenj, kar je gotovo ena od pomanjkljivosti". Negativno je tudi to, da je sodišče namenjeno samo sporom, ki izhajajo iz omenjene konvencije ZN, torej samo za morsko mejo, pa tudi malo verjetno je, da bi bilo to sodišče naklonjeno uporabi načela pravičnosti, ki je nujno, da si Slovenija izbori tisto, kar ji gre.
Pavliha zato meni, da bi Slovenija morala vztrajati na svojem predlogu o reševanju vprašanja meje pred sodiščem Ovse za poravnavo in arbitražo, da pa je seveda jasno, da je tudi "izbira institucij oziroma arbitrov oziroma sodišča stvar dogovora" in da se je treba dogovoriti tudi o predmetu arbitraže. Sam sicer podpira izbiro sodišča Ovse, saj njegov vodja Robert Badinter že "pozna problematiko razpada nekdanje Jugoslavije in meja".
Ponovil je še svojo javno pobudo, da bi moral zunanji minister Dimitrij Rupel čimprej, morda v drugi polovici avgusta, sklicati strateški svet za zunanjo politiko, v okviru katerega bi pravni strokovnjaki lahko zavzeli stališče do tega vprašanja. Govoriti pa bi morali tudi o hrvaški prodaji zemljišč na levem bregu Dragonje, pa tudi o tem, da je hrvaški sabor nedavno sprejel rebalans proračuna, v katerem je 16 milijonov evrov namenil za vzpostavitev zaščitne ribolovne cone.

Po oceni Pavlihe je sicer ena od prednosti sodišča v Hamburgu ta, da je vključeno v sistem Združenih narodov, kar pomeni, da je bistveno cenejše od arbitraže. Spomnil je še, da je imela Slovenija dvakrat uradna kandidata za to sodišče, prvič Marka Jelešiča in drugič njega leta 2002, ter pri tem opozoril na dolgotrajnost postopka izvolitve za kandidata v slovenskem državnem zboru. Pred dvema letoma je Slovenija imela še tretjič priložnost imenovati svojega kandidata, ko je hrvaškemu sodniku Budislavu Vukasu potekel mandat, a je bila po besedah Pavlihe zamujena tudi ta priložnost. "Tako sedaj tudi Hrvati nimajo svojega sodnika na tem sodišču, gotovo pa imajo v odnosu do Slovenije prednost", saj domneva, da ima na sodišču Vukas še vedno dovolj zvez.

 

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Ratko Maček Stipetom Mesićem Janeza Janše patrick vlačič Robert Badinter dimitrij rupel Marka Jelešiča Budislavu Vukasu

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zagreb zavrnil slovenski predlog o arbitru glede državne meje