objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 5. avgust 2007 ob 13:00

Bajuk pohvalil prvih sedem let!
Nova Slovenija se bo zavzemala za večjo preglednost slovenskega političnega prostora
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Nocojšnje prireditve ob sedmi obletnici ustanovitve Nove Slovenije - Krščanske ljudske stranke se je v Jamskem dvorcu v Postojni udeležilo več kot 200 državnih in lokalnih strankinih funkcionarjev, med njimi tudi evroposlanec in kandidat za predsednika Slovenije Lojze Peterle ter evroposlanka Ljudmila Novak. "Začeli smo iz nič in oblikovali trdno politično silo, ki je odigrala pomembno vlogo kot odgovorna opozicija v prejšnjem madatu, v tem pa smo prevzeli celo ključne resorje v vladi," je ob tej priložnosti dejal predsednik NSi Andrej Bajuk.
"Borimo se za to, da bo koalicijska pogodba tudi v celoti uresničena, marsikje smo to tudi že dosegli, drugje pa smo na dobri poti," je ob sedmi obletnici delovanja Nove Slovenije prepričan Bajuk. "Vedno se bomo zavzemali za to, da bo preglednost v slovenskem političnem prostoru večja, kot je bila do sedaj, in za takšno vlado, takšno koalicijo, v kateri bodo izvirne demokratične stranke imele večinsko besedo," je dodal. Bajuk je danes v Postojni še izrazil prepričanje, da ima stranka prihodnost. "Na začetku smo kot opozicija odgovorno odigrali svojo vlogo, danes delamo trdo in pošteno - prepričan sem, da se bo to obrestovalo."
V svojem govoru se je Bajuk spomnil tudi ustanovitve stranke pred sedmimi leti: "V ključnem trenutku smo se znali odločiti, da ne bomo dopustili, da bi izginile vrednote ljudskega krščanskega gibanja, ki je osnovalo našo zgodovino." Dejal je, da je Nova Slovenija bila in je še pomemben faktor v političnem življenju Slovenije: "Odigrali smo zelo pomembno vlogo in za nobeno stvar nam ni treba biti žal. Danes skupaj s partnerji v vladi nadaljujemo z oblikovanjem političnega programa, ki je Slovenijo predstavil v svetu in jo pripeljal v skupni dom - Evropo."
"Iz evropske perspektive se Slovenija vidi v boljši luči, kakor se prikazuje doma," je v svojem govoru dejal evroposlanec Lojze Peterle. "Naši prijatelji nas gledajo s spoštovanjem, sedaj ko se bližamo predsedovanju EU pa tudi z velikim pričakovanjem." Peterle je izrazil prepričanje, da bo Slovenija s svojimi idejami Evropi lahko pokazala pot naprej. "Evropa uspešno deluje takrat, kadar so države članice sposobne misliti na druge, ne le nase," je še povedal Peterle. "V Bruslju pričakujejo, da bomo znali misliti na celo evropsko zvezo. V času, ko bomo vodili igro, pa bomo morali misliti tudi na cel svet."
V Postojni je danes Bajuk odgovoril tudi na nekaj aktualnih vprašanj. Glede pokrajinske zakonodaje stranka podpira ustanovitev šestih pokrajin ter poseben status prestolnice. "Zdrava pamet vsakomur pravi: čim manjše bo število pokrajin, tem bolje bo projekt dejansko zaživel," meni Bajuk, ki je danes zagotovil, da stranka ne bo podprla nobene spremembe, ki bi predvidevala večjo obremenitev davkoplačevalcev.
Povedal je še, da je vlada glede odnosov s sosednjo Hrvaško usklajena, višjo inflacijo v primerjavi s povprečjem Evropske unije pa med drugim pripisuje vplivu cene nafte in naftnih derivatov. "Pri nas je ta vpliv še enkrat večji kot v Evropski uniji. Če se torej cene nafte in naftnih derivatov pri nas povišajo, nas to bolj prizadene," je dejal Bajuk. Po drugi strani so po besedah predsednika NSi v Sloveniji težave s cenami hrane, le da so se pri nas povišale nekoliko bolj kot drugje.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
lojze peterle ljudmila novak andrej bajuk

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bajuk pohvalil prvih sedem let!