objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 18. avgust 2007 ob 07:34

Vsi zadovoljni, nov sestanek s Sanaderjem bi bil dobrodošel
Janša in parlamentarne stranke soglašajo glede vprašanja meje: naj se vključi tretja stran
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Na današnjem sestanku s premierom Janezom Janšo so predsedniki koalicijskih in opozicijskih strank soglašali, da mora vladati nadaljevati iskanje rešitev za odprta vprašanja s Hrvaško, saj hrvaški odgovor na slovensko pobudo omogoča nadaljnje iskanje skupnih rešitev. Kot je še dejal Janša, pa so glede vprašanja meje soglašali, da "nima smisla težiti k iskanju dvostranske rešitve", in se strinjali, "da se vključi tretja stran", pri čemer pa so odprte še vse možnosti, od mediacije do arbitraže.
Premier je namreč povedal, da odločitve o tem, katero obliko mirnega reševanja sporov - mediacijo, arbitražo idr. - bo Slovenija predlagala, še ni. Ob tem se ni želel opredeljevati o večji ustreznosti katere od oblik načina reševanja. Kar je bolj pomembno, so okviri, je dejal. Kot je še povedal, je Slovenija glede vprašanja meje "pripravljena na arbitražo oziroma na to, da se v iskanje rešitve vključi tudi tretja stran, vendar pod pogoji, da se upoštevajo ustavne odločitve obeh parlamentov 25. junija 1991, da se ne priznava enostranskih korakov, ki so bili narejeni po tem datumu, in da se poišče najboljšo obliko tretje strani".
Potem ko je Hrvaška glede meje zavrnila slovenski predlog za spravo pred Sodiščem Ovse za poravnano in arbitražo, za Slovenijo pa ni sprejemljiv njen predlog o pristopu k Mednarodnem sodiščem za pomorsko pravo v Hamburgu, bo namreč "treba pogledati, ali so še kakšne druge, dodatne, za obe strani sprejemljive in koristne rešitve", je dejal premier. Pri tem je še poudaril, da bo za nadaljnje odločitve Slovenije treba počakati na prihodnji sestanek koordinacije strank, "po katerem bo jasno, ali bo Slovenija storila kake nadaljnje korake". Do njega naj bi prišlo že konec meseca.
Stranke so sicer soglasno zavrnile predlog Hrvaške, da se vprašanje meje rešuje pred sodiščem v Hamburgu, s poudarkom, da je treba najti rešitev za vprašanje celotne meje, torej tako kopenski kot morski del.
Premier je današnje pogovore označil kot nadaljevanje razprave, ki jo je koordinacija strank začela z aprilskim sestankom, na podlagi katerega je po njegovih besedah nato vlada oblikovala predlog za rešitev štirih glavnih odprtih vprašanj s Hrvaško. Kot je še pojasnil, je za predlog nato vlada dobila soglasje odbora DZ za zunanjo politiko, ter ga sredi julija poslala Hrvaški.
Odgovor hrvaške vlade je bil "delno pozitiven, v nekaterih točkah je formalno predlagala drugačne rešitve," je še dejal in dodal, da so se po njegovi obravnavi na današnjih pogovorih strinjali, da je treba nadaljevati iskanje rešitve za odprta vprašanja. Pri tem je dejal, da gre "predvsem za dva sklopa vprašanj", pri čemer je kot drugi sklop verjetno mislil vprašanje ribištva, ki se rešuje v okviru EU, medtem ko morata za ostala vprašanja državi najti rešitve sami.
"Gre za vprašanja, vezana na status, varčevalce, dolgove in terjatve Ljubljanske banke," je dejal in dodal, da je odgovor Hrvaške glede tega vprašanja takšen, "da bodo narejeni dodatni koraki za iskanje skupne rešitve", saj odpira možnost začetka reševanja tega problema. Tudi hrvaški odgovor glede Nuklearne elektrarne Krško (Nek) je premier označil kot pozitiven, pa tudi glede tega obstaja možnost iskanja skupne rešitve. Glede ribištva oziroma uresničevanja maloobmejnega sporazuma (SOPS) pa se bodo, kot je dejal, pogajanja nadaljevala v okviru približevanja Hrvaške Evropski uniji.
Na novinarsko vprašanje, ali je res, da se bosta prihodnji teden sestala s hrvaškim premierom Ivom Sanaderjem, kot je dejal hrvaški premier danes v Splitu, pa je Janša dejal le, da bi bil "ta sestanek dobrodošel", da pa še natančno ni dogovorjen.
[okvir]Slovenski predlog tudi po današnjem sestanku ostaja zaupen.[/okvir]
Predsedniki parlamentarnih strank so bili danes načeloma zadovoljni z vsebino sestanka s premierom Janezom Janšo glede reševanja odprtih vprašanj s Hrvaško, na katerem so podprli iskanje rešitev s posredovanjem tretje strani. Predsednik SLS Janez Podobnik je pri tem izrazil še posebno zadovoljstvo, da je prišlo do poenotenja v slovenskem političnem prostoru o "interpretaciji stanja na 25. junij 1991", pri tem pa namignil, da to pomeni tudi, da arbitraže o meji v Piranskem zalivu ne more biti.

Kot je na novinarski konferenci po srečanju s premierom dejal Podobnik, ki je sicer med vsemi voditelji parlamentarnih strank nastopil zadnji, je danes prišlo do "pomembnega preboja" o vsebinskih vprašanjih pri reševanju problemov s Hrvaško. "Vse parlamentarne stranke v Sloveniji enako interpretirajo stanje na dan 25. junij 1991, ko je Slovenija v celoti nadzirala Piranski zaliv". Drugo izhodišče je neomejen dostop na odprto morje in tretje, da je Slovenija obvladovala ozemlje na slovenski strani Mure. "Ta tri stališča so zelo pomembna za naprej, ko se bo določalo, kateri mednarodnopravni inštrument bomo uporabili, so v vsebinskem smislu ključna," je dejal.
Na novinarsko vprašanje pa je Podobnik namignil tudi, da zato, ker je Piranski zaliv v celoti slovenski, posredovanja tretjega tam ne more biti. "To je tisto temeljno izhodišče - conditio sine qua non -, ki postaja imanentno v slovenski politiki. Moja interpretacija današnjega srečanja je, da slovenska politika govori vse bolj z enakim glasom," je še dejal Podobnik. Pri tem je poudaril, da je to "osnovni minimum", zavrnil pa, da bi šlo s tem za pogojevanje "vse ali nič".

Tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec je poudaril, da današnje srečanje pomeni korak naprej v reševanju odprtih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško. Po njegovih ocenah je Slovenija na pravi poti, da ponudi nove rešitve. "Glede na to, da Slovenija v začetku prihodnjega leta prevzema predsedovanje Evropski uniji, mora igrati pozitivno in kredibilno vlogo pri reševanju odprtih vprašanj," je dodal.

Predsednik NSi Andrej Bajuk pa je po današnjem sestanku izrazil zadovoljstvo predvsem nad "konstruktivnim vzdušjem" in da v Sloveniji prevladuje "neka zavest o zgodovinskem trenutku, da je potrebno storiti prave korake, da bo prišlo do dolgoročne rešitve in pa sožitja med obema državama, tako kot se pričakuje v EU". Prav tako je prepričan, da bo moč ta odprta vprašanja rešiti v kratkem času, ker po njegovem podobno razmišljajo tudi na Hrvaškem. "Sem velik optimist," je še dejal Bajuk.
Nad današnjim srečanjem je zadovoljen tudi predsednik SD Borut Pahor. Kot je dejal, njegova stranka podpira iskanje novih poti, ki bi v prihodnosti omogočile rešitev odprtih vprašanj, zlasti določitev meje na kopnem in morju, ki bo sprejemljiva za obe strani. "To bo prav gotovo ustvarilo vzdušje medsebojnega zaupanja, ki bo pripomoglo k oblikovanju odgovorov na druga odprta vprašanja med državama," je izjavil Pahor.


Predsednica LDS Katarina Kresal je prav tako izrazila zadovoljstvo nad sestankom s predsednikom vlade, hkrati pa dodala, da bi do srečanja lahko prišlo že prej, še pred julijskim predlogom, ki ga je slovenska vlada za ureditev odprtih vprašanj med državama poslala v Zagreb. Kot je dejala, so na sestanku dobili nekaj pojasnil v zvezi z omenjenim predlogom, so pa po njenih besedah za reševanje odprtih vprašanj s Hrvaško odprte še vse možnosti.
Tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Matej Lahovnik je izrazil zadovoljstvo nad sestankom, je pa tudi on menil, da bi moralo do sestanka priti že pred nekaj meseci. Kot je dejal, so v poslanski skupini Zares podvomili v to, da bo do rešitve vprašanja meje prišlo v kratkem času, predvsem zato, ker na Hrvaškem že poteka kampanja pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami. Po njegovem bi najrealnejše do rešitev prišlo šele v letu 2009, po slovenskem predsedovanju EU in parlamentarnih volitvah. Lahovnik je poudaril, da v Zares ne nasprotujejo arbitraži, podprli so tudi vladni predlog za reševanje vprašanja meje pred Sodiščem Ovse za poravnavo in arbitražo ter zavrnili hrvaški predlog za reševanje spora pred Mednarodnim sodiščem za pomorsko pravo v Hamburgu, ki se jim je zdel podcenjujoč.


Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je v izjavi povedal, da je na sestanku zagovarjal znana stališča svoje stranke. Glede na to, kako se Hrvaška odziva na pozitivne predloge iz Slovenije, je po njegovem edini način za rešitev odprtih vprašanj med državama mirovna konferenca o bivši Jugoslaviji. Če to ne bo prišlo v poštev, SNS pričakuje "neke vrste arbitražo", pri čemer bi morali vsako odprto vprašanje reševati posebej. Napovedal je še, da namerava njegova stranka razpisati referendum o vstopu Hrvaške v EU, na katerem naj bi slovenski državljani odgovarjali na vprašanje, ali so za to, da Hrvaška samostojno vstopi v EU. Po Jelinčičevih besedah so v SNS namreč prepričani, da mora Hrvaška v unijo vstopiti z ostalimi državami Zahodnega Balkana.
Slovenski predlog sicer tudi po današnjem sestanku ostaja zaupen.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janezom Janšo Ivom Sanaderjem Janez Podobnik karl erjavec andrej bajuk Borut Pahor Katarina Kresal matej lahovnik Zmago Jelinčič Plemeniti

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vsi zadovoljni, nov sestanek s Sanaderjem bi bil dobrodošel