objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 27. avgust 2007 ob 06:22

Janša in Sanader na Bledu soglasna, gremo na sodišče v Haag!
Opozicija previdna; Jelinčič trdi, da smo pokleknili pred Hrvati
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Slovenski in hrvaški premier Janez Janša in Ivo Sanader sta na današnjem srečanju ob robu Strateškega foruma Bled dosegla neformalno načelno soglasje, da bo vprašanje meje na morju in spornih točk na kopenski meji med Slovenijo in Hrvaško reševalo Meddržavno sodišče v Haagu. V ta namen bosta državi oblikovali meddržavni komisiji strokovnjakov za mejo in pravnih strokovnjakov, slednji pa naj bi po pričakovanjih Janše do konca leta pripravili predlog sporazuma za haaško sodišče, ki ga bosta morala potrditi še oba parlamenta.
Vprašanje dolga zagrebške podružnice Ljubljanske banke hrvaškim varčevalcem in Nuklearne elektrarne Krško bosta državi še naprej skušali reševati dvostransko, v ta namen pa se bodo v prihodnjih dneh in tednih srečali pristojni ministri, je v izjavi po pogovorih povedal Janša. Izpostavil je tudi, da ne gre za reševanje vprašanj v paketu. "Reševanje enega problema ni vezano na kakršnokoli koncesijo s katerekoli strani pri drugem odprtem vprašanju," je dejal, čemur je pritrdil tudi Sanader.
Pred formalnim dogovorom se bosta oba premiera sestala s predsedniki parlamentarnih strank (Janša danes na sedežu vlade ob 11.30, Sanader pa v Zagrebu pol ure prej), ki jih bosta seznanila s podrobnostmi pogovora, "šele nato pa bosta obe vladi potegnili ustrezne formalne poteze", je povedal Janša. Kot je poudaril, obe strani pri tokratnem reševanju odprtih vprašanj "izhajata iz stališča, da mora glede modalitet reševanja obstajati visoko soglasje političnih subjektov v obeh državah". "V preteklosti nekajkrat ni bilo tako, zato so bili tudi parafirani nekateri sporazumi, ki kasneje niso bili ratificirani," je dejal in dodal, da so tokrat tako v Sloveniji kot na Hrvaškem v pripravah na sestanek sodelovala vse parlamentarne stranke.
"Oboji želimo, da bi imel dogovor, do katerega naj bi prišlo, široko politično podporo v obeh državah. To je garancija, da bo na koncu ta pot reševanja, ki jo sedaj ubiramo, tudi uspešna", in da bodo rešitve trajne, je dejal. "Brez tega soglasja se lahko z različnimi političnimi dogodki situacija menja in delo, ki je bilo opravljeno, pade v vodo," je dodal.
Potem ko sta meddržavne diplomatska komisija in komisija za mejo v 90. letih prejšnjega stoletja že naredili veliko dela, narejen pa je tudi seznam spornih točk, bosta državi za reševanje vprašanje meje "delo mešane komisije za mejo obnovili, tako da bo naredila natančen spisek spornih točk na meji, ki bo nato posredovan v reševanje sodišču", je dejal Janša po uro in pol dolgem pogovoru s hrvaškim kolegom v Vili Zlatorog. "Za mejo na morju se ve, da ni rešena," pa je v izjavi dodal Sanader in Janši pritrdil, da bo komisija ugotovila samo "točke na kopnem, ki še niso usklajene".
Janša je še povedal, so pri razsojanju glede meje dosegli "načelno soglasje, da bodo izhajali iz stanja na 25. junij 1991, tako kot smo se o tem dogovorili v brionski izjavi o izogibanju incidentom". Sanader, ki je potrdil načelno soglasje o iskanju rešitve pred Meddržavnim sodiščem v Haagu, pa je dodal, da so se dogovorili, da bodo "spoštovali načela, o katerih so se že prej dogovarjali". Pri tem je navedel mnenje Badinterjeve komisije, ki je v začetku 90. let ob razpadu nekdanje Jugoslavije zapisala, "da so meje bivših republik meje suverenih držav", kar velja tudi za meje Slovenije in Hrvaške.
Na novinarsko vprašanje, ali bo Slovenija pri razsojanju na haaškem sodišču vztrajala pri zahtevi, da sodišče upošteva tudi načelo pravičnosti, je Janša izpostavil, da bo "modalitete razsojanja, tiste, ki jih morata državi predložiti haaškemu sodišču, določila skupna komisija pravnih strokovnjakov", in izpostavil, da gre še za druga pravna vprašanja. Sanader je poudaril, da sta se dogovorila "o načelih in o skupnih odločitvah", o vprašanju načela pravičnosti in drugih podrobnostih pa nista govorila. Dodal je še, da bo "vodje hrvaških parlamentarnih strank pozval k dogovoru glede tega".
"Mešana skupina pravnih strokovnjakov naj bi oblikovala predlog sporazuma o predložitvi mejnega spora haaškemu sodišču oziroma predmet vprašanja, okvir, ki ga bosta pred predložitvijo sodišču obravnavala parlamenta obeh držav," je dejal Janša. Sanader je pristavil, da bo sodišče v Haagu tako "sprejelo za obe državi zavezujočo odločitev, tako na podlagi odločitve sodišča kot tudi odločitev obeh parlamentov". Po pričakovanju Janše pa naj bi komisija predlog pripravila do konca leta.
Janša je še izpostavil, da je pri vprašanju meje "prišlo do znatnega zbližanja stališč, da pa še nismo na koncu poti". Sanader je izpostavil še dobre odnose med državama, tokratna prizadevanja za rešitev odprtih vprašanj pa pomenijo po njegovem mnenju "na nacionalni ravni tudi konec medsebojnega rivalstva med strankami", kar so dokazale že hrvaške parlamentarne stranke kljub bližnjim novembrskim parlamentarnim volitvam na Hrvaškem. Izpostavil je, da na Hrvaškem teh vprašanj ne bodo politizirali, ampak bodo skušali skupno s slovensko stranjo doseči "pot k rešitvi".
Na novinarsko vprašanje, ali bo hrvaška zaščitna ekološko-ribolovna cona tudi za članice Evropske unije začela veljati 1. januarja 2008, kot je bilo slišati iz Zagreba po petkovem srečanju Sanaderja s parlamentarnimi strankami, je Sanader dejal le, da Hrvaška v skladu z evropsko prakso "z Italijo in Slovenijo nadaljuje pogovore o tem, jih informira o hrvaških namerah, pravilih, ki bodo veljala v ERC". Pogovori se še nadaljujejo in pričakujem dober rezultat, je dodal Sanader, ki je, tako kot premier Janša, danes popoldne nastopil tudi na strateškem forumu.
Opozicijski politiki so dogovor slovenskega in hrvaškega premiera Janeza Janše in Iva Sanaderja o reševanju dvostranskih vprašanj ocenili previdno, pri tem pa opozorili na problematiko uveljavitve hrvaške ekološko-ribolovne cone tudi za članice Evropske unije s 1. januarjem 2008 in nujnost upoštevanja načela pravičnosti pri odločanju o meji na Meddržavnem sodišču v Haagu.
Vodja SD Borut Pahor je dejal, da zanj dogovor premierov o iskanju rešitve za vprašanje meje v Meddržavnem sodišču v Haagu ni sporen, vprašanje pa je, "ali je hrvaška stran sprejela tri načela, ki jih je slovenska politika oblikovala kot svoje soglasje". Sam si namreč brez spoštovanja teh načel, zlasti načela pravičnosti, "težko predstavlja, da bi lahko Slovenija od izreka sodbe v Haagu pričakovala tisto, kar si verjetno večina od nas želi, to je prost dostop na odprto morje".
Pri tem je izpostavil, da je prav zaradi teritorialnega dostopa do odprtega morja sporazum Račan-Drnovšek leta 2001 v Sloveniji dobil večinsko podporo. "Če se bo v Haagu sodilo samo po črki mednarodnega prava, je malo verjetno pričakovati, da bo haaško sodišče izreklo sodbo, ki bi upravičila ta naša visoka pričakovanja," je dejal Pahor in dodal, da je treba počakati do ponedeljkove temeljitejše obrazložitve dogovorjenega.
Dejal je tudi, da so stranke že dale premieru "zeleno luč za odločitev, da pride do kompromisa za sodišče v Haagu, vendar pod pogojem, da se upoštevajo ta načela". Dogovor o sporazumu, ki je pogoj za vložitev spora v Haag, bi po njegovem bilo mogoče doseči do konca leta, kot je napovedal Janša po pogovoru s Sanaderjem. Zaplesti pa bi se po njegovem mnenju znalo v obeh parlamentih, ki morata ratificirati ta sporazum.
Član LDS Jelko Kacin je v izjavi na Bledu menil, da dogovor o reševanju meje v Haagu "ni odgovor", saj "če bi se želeli pogovarjati o arbitraži, bi morala hrvaška stran najprej odstopiti od namere, da razglasi ERC s 1. januarjem 2008" tudi za članice EU. To bi moral biti po njegovi oceni predpogoj za začetek celovitih pogovorov o meji. Po njegovem sta državi, če sporazum Drnovšek-Račan ne velja več, "na samem začetku".
Predsednica LDS Katarina Kresal na načelni ravni pozdravlja vsak napredek pri pogajanjih, poudarja pa, da pri tem dogovoru manjkata odgovora na vsaj dve temeljni vprašanji: kaj je s sklepom posveta parlamentarnih strank pri predsedniku hrvaške vlade, po katerem naj bi hrvaški ERC stopil v veljavo 1. januarja 2008, in kako hrvaška stran razume mejno stanje na dan 25. junij 1991, so sporočili z LDS. Kresalova je sicer za ponedeljek zjutraj sklicala odbor za mednarodne odnose pri LDS, na katerem bodo sprejeta ustrezna stališča za ponedeljkov sestanek pri predsedniku vlade.
Vodja SNS in predsedniški kandidat Zmago Jelinčič PLemeniti je v komentarju dogovora premierov dejal, da je "Slovenija, kot kaže, pokleknila pred Hrvati". Predsedniški kandidat Lojze Peterle je menil, da sta premiera "dosegla dober vmesen rezultat" in da se da na tej podlagi graditi naprej.
Predsedniški kandidat Mitja Gaspari je izpostavil, da se bo, če Hrvaška ERC ne bo začela izvajati za članice EU s 1. januarjem 2008, "verjetno mogoče pogovarjati o reševanju meje v Haagu, brez tega pa izvajanje prejudicira vprašanje meje". Če je osnova za odločanje v Haagu stanje na dan 25. junija 1991, "potem ne morejo biti sporne samo nekatere točke na kopenski meji, ampak je sporna celotna kopenska meja," saj je meja takrat potekala po sredini Mure. Presenečen pa je, da sta premiera sporočila, da še obstajajo možnosti, da bosta državi na dvostranski ravni lahko našli rešitve za dolg LB in Nek, saj je sam glede te možnosti "relativno velik pesimist".
Predsedniški kandidat Danilo Türk je menil, da je potem, ko državi glede vprašanja meje nista uspeli dvostransko najti rešitve, "iskanje rešitve s pomočjo tretjega popolnoma naraven korak". Na novinarsko vprašanje, kako gleda na to, da sodišče v Haagu doslej še ni razsojalo po načelu pravičnosti, ki ga sicer omogoča 38. člen statuta sodišča, pa je poudaril, da "je pravičnost vgrajena v samo pravo" in da verjame, da bo to pravičnost sodišče tudi vselej uporabljalo. Danes doseženega dogovora premierov pa ni želel podrobneje komentirati, ker z njim še ni seznanjen.
Član SDS in predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Jožef Jerovšek pa na Bledu ni želel komentirati dogovora.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša Ivo Sanader Borut Pahor Jelko Kacin Katarina Kresal Zmago Jelinčič Plemeniti lojze peterle Mitja Gaspari Danilo Türk Jožef Jerovšek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janša in Sanader na Bledu soglasna, gremo na sodišče v Haag!